Πότε καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου ως εθνική γιορτή της χώρας μας;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική γιορτή της χώρας μας στις 15 Μαρτίου 1838, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, ο οποίος εκτελούσε παράλληλα και τα καθήκοντα του πρωθυπουργού εκείνη την περίοδο.

Η πρόταση ανήκει στον Γραμματέα της Επικρατείας (Υπουργό) επί των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Παιδείας Γεώργιο Γλαράκη – ηγετικού στελέχους του κόμματος των Ναπαίων ή Ρωσικού Κόμματος – την οποία έκανε αμέσως δεκτή ο Όθωνας, καθώς την θεώρησε ως μία καλή ευκαιρία να αυξήσει τη δημοτικότητά του.

Στο βασιλικό διάταγμα αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“…Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου είναι λαμπρά και καθ΄ αυτήν εις πάντα Έλληνα δια την εν αυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος δια την κατ΄ αυτήν την ημέραν έναρξιν του περί της ανεξαρτησίας αγώνος του ελληνικού Έθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν εθνικής εορτής”.

Ο πρώτος εορτασμός της εθνικής επετείου έγινε λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου. Οι 21 κανονιοβολισμοί το σούρουπο της παραμονής ήταν το προανάκρουσμα.

Με την ανατολή του ήλιου ερρίφθησαν εκ νέου 21 κανονιοβολισμοί, ενώ μία μπάντα που γυρνούσε στους δρόμους της Αθήνας υπενθύμιζε στους κατοίκους της πρωτεύουσας τη μεγάλη ημέρα.

Στις 8 το πρωί στρατιωτικά τμήματα παρατάχθηκαν στους δρόμους μεταξύ των Ανακτόρων (σημερινό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, επί της πλατείας Κλαυθμώνος) και της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης (επί της οδού Αιόλου), όπου θα τελούνταν η επίσημη δοξολογία. Μία ώρα αργότερα, ο Όθωνας και η Αμαλία, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, έφθασαν με άμαξα στον καθεδρικό ναό της Αθήνας επευφημούμενοι από το πλήθος που είχε συρρεύσει από κάθε γωνιά της Αττικής.

Στη δοξολογία παρέστησαν οι αρχές της πόλης, εκπρόσωποι των συντεχνιών και μέλη του διπλωματικού σώματος. Το τέλος της δοξολογίας σήμαναν 21 κανονιοβολισμοί και οι βασιλείς, υπό τις συνεχείς επευφημίες του πλήθους, πήραν το δρόμο της επιστροφής για το παλάτι.

Το ραντεβού του κόσμου δόθηκε στην Πλατεία του Παλατιού, όπου ο Δήμος Αθηναίων είχε τοποθετήσει ένα τρόπαιο γύρω από το οποίο στήθηκε ένα τρικούβερτο γλέντι μέχρι πρωίας, όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής.

Όλη την ημέρα η Αθήνα ήταν ένα πανηγύρι, σύμφωνα με τον Τύπο. Το βράδυ φωταγωγήθηκαν με φανούς η Ακρόπολη, τα δημόσια κτίρια, αλλά και πολλά σπίτια. Μεγάλη εντύπωση στους Αθηναίους έκανε ο σχηματισμός ενός μεγάλου φωτεινού σταυρού σε μια πλευρά του Λυκαβηττού.

Πηγή: sansimera.gr

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αναζητείται το φιλότιμο

Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (το τελευταίο είναι υπό συζήτηση…) στους δρόμους της Αθήνας. Το κέφι δεν το χάνουμε, τη φτώχεια θα την παλέψουμε, όσο για το φιλότιμο, πρέπει επειγόντως όλοι να το κάνουμε...

Από πότε ο μπακαλιάρος αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα την 25η Μαρτίου;

Παραδοσιακά την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σερβίρεται στο τραπέζι μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Είναι ένα έθιμο που τηρείται πιστά εδώ και πολλά χρόνια...

Πώς έπιναν το κρασί τους οι αρχαίοι Έλληνες;

Τα πιο περιζήτητα κρασιά ήταν το μαύρο και το κόκκινο, που είχαν γλυκιά γεύση. Υπήρχε επίσης άσπρο κρασί, που ήταν το ελαφρύτερο και πολύ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος είπε το ρητό: “Πας μη Έλλην βάρβαρος”;

Σχεδόν όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε το ρητό: "Πας μη Έλλην βάρβαρος". Κι όσο κι αν κατά καιρούς κάποιοι θέλησαν να δώσουν διαφορετική σημασία στη λέξη "βάρβαρος", αυτή δεν έχει μειωτική χροιά...

Πόσες πτυχές έχει η παραδοσιακή φουστανέλα των ευζώνων;

Η φουστανέλα αποτελούσε παραδοσιακό ένδυμα των βοσκών στα Βαλκάνια. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε ως εθνική ενδυμασία κατά την Επανάσταση του 1821. Κατασκευάζεται από πολλά ορθογώνια...

Τι πίστευε ο Γκέτε για την Ελλάδα και τους Έλληνες;

" Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη". Δεν το λένε οι... Ελληνάρες σήμερα, το είπε ο Γκέτε. Ο μεγάλος Γερμανός ποιητής, πεζογράφος, δραματουργός, ιστορικός, επιστήμονας...