Αν έχεις πάει στρατό, πιθανόν γνωρίζεις τι είναι η διμοιρία. Αν όχι, τότε σίγουρα θα έχεις ακούσει τη λέξη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά από τα ΜΜΕ για να δηλώσει τον αριθμό των αντρών των ΜΑΤ που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια κάποιας διαδήλωσης. Οι άντρες αυτών των ειδικών αστυνομικών μονάδων κινούνται κατά ομάδες ή διμοιρίες.
Τι είναι η διμοιρία;
Η διμοιρία αποτελεί το μικρότερο κλιμάκιο στρατιωτικής οργάνωσης. Αριθμεί περίπου 30 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από κατώτερο αξιωματικό (συνήθως ανθυπολοχαγό) ή ανθυπασπιστή. Για το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα το αντίστοιχο κλιμάκιο λέγεται ουλαμός.
Η διμοιρία υποδιαιρείται σε ομάδες (η καθεμιά αποτελείται από περίπου 10 άνδρες), ενώ είναι μέρος ενός λόχου (που αριθμεί περίπου 100 άνδρες).
Τι είναι οι ΜΑΤ
Επί τη ευκαιρία, αν δεν ξέρεις την ιστορία των ΜΑΤ, μάθε ότι τα ΜΑΤ ή, πιο σωστά, οι ΜΑΤ (Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης) είναι οι πρώτες ειδικές αστυνομικές μονάδες της Ελλάδας. Δημιουργήθηκαν με σκοπό την απαλλαγή των άλλων σωμάτων της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων από την ενασχόλησή τους με την καταστολή ταραχών, παράνομων συγκεντρώσεων και έκρυθμων διαδηλώσεων.
Η ιδέα της δημιουργίας τους ανήκει στον πρωθυπουργό επί δικτατορίας Σπύρο Μαρκεζίνη, ενώ η εντολή για την υλοποίηση και τη δημιουργία της πρώτης ομάδας δόθηκε το 1976 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η δύναμή τους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των μεταπολιτευτικών χρόνων, για να καταλήξει να γίνει τριπλάσια επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη.
Στις πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου τα ΜΑΤ (όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε σήμερα τις ΜΑΤ) αντικαταστάθηκαν από τις (τα) ΜΕΑ (Μονάδες Ειδικών Αποστολών), αλλά τελικά επανήλθαν στον αρχικό ρόλο τους.
Η χαρακτηριστική πράσινη στολή των ΜΑΤ καθιερώθηκε το 1995, όταν αρχηγός της ΕΛΑΣ ήταν ο αντιστράτηγος Μανώλης Χουρδάκης και υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Σήφης Βαλυράκης.
Σήμερα, διοικητικά, οι ΜΑΤ έχουν πλέον μετονομαστεί σε ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και μαζί με την ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) υπάγονται στην ΔΑΕ (Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων), είτε της Αττικής (ΔΑΕΑ), είτε της Θεσσαλονίκης (ΔΑΕΘ). Διμοιρίες των ΜΑΤ υπάρχουν επίσης στην Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Λάρισα.
* Πληροφορίες: el.wikipedia.org