Πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε καθαρό νερό στη βρύση μας;

Την επόμενη φορά που θα μπεις για ένα ντους στην μπανιέρα σου απόλαυσέ το με ξεχωριστή χαρά. Και όπως θα είσαι με το μπουρνούζι, πιες με ευγνωμοσύνη ένα ποτήρι δροσερό νερό. Αν μάλιστα χτυπήσει και το κινητό σου, θυμήσου πως στον κόσμο μας υπάρχουν περισσότεροι χρήστες κινητών τηλεφώνων από χρήστες τουαλέτας με κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής.

Το νερό νεράκι

Το νερό είναι το πιο άφθονο στοιχείο στον οργανισμό μας. Όταν βέβαια το νερό υπάρχει, θα πρέπει να είναι καθαρό και πόσιμο. Αυτό για εμάς είναι αυτονόητο. Όμως δεν αποτελεί δεδομένο για όλους. Κάποιοι πεθαίνουν ή αρρωσταίνουν σωρηδόν, επειδή δεν το διαθέτουν τόσο ως πόσιμο όσο και για την υγιεινή τους. Άρα, εμείς που το έχουμε θα πρέπει να το εκτιμήσουμε περισσότερο.

Στοιχεία που σοκάρουν

Ας δούμε τι συμβαίνει έξω από την πόρτα μας:

Περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς παροχές νερού και 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν σωστές εγκαταστάσεις υγιεινής.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν νερό καλύτερης ποιότητας από εκείνη που διαθέτει σήμερα το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το ακατάλληλο νερό και η αδυναμία πρόσβασης σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής ευθύνονται για την απώλεια περισσότερων ζωών από όσες θα χάνονταν σε έναν πόλεμο σε πολλές χώρες του πλανήτη. Ειδικά για τα παιδιά, είναι σαν να συμβαίνει πτώση ενός αεροπλάνου τζάμπο με επιβάτες παιδιά κάθε 4 ώρες.

Τα μισά από τα κρεβάτια των νοσοκομείων διεθνώς καταλαμβάνονται από ασθενείς που υποφέρουν από ασθένειες που οφείλονται στους ίδιους λόγους.

Περισσότεροι από 840.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το ακατάλληλο νερό. Όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), στην πράξη το νούμερο εκτοξεύεται στα ύψη: Σοβαρά μολυσματικά και μη νοσήματα, τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στις στατιστικές, είναι πιθανό να οφείλονται σε μη ασφαλές νερό και ανεπαρκή υγιεινή – οπότε τα θύματα είναι σαφώς πολύ περισσότερα.

Τρία παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε λεπτό από ιάσιμες αιτίες προκαλούμενες από το ακάθαρτο νερό, όπως η διάρροια (παραμένει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοτώνει περισσότερα παιδιά από όσα το AIDS, η ελονοσία και η ιλαρά μαζί – περίπου ενάμιση εκατομμύριο κάθε χρόνο).

Εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά ξοδεύουν 140 εκατομμύρια ώρες κάθε μέρα για να συλλέξουν νερό από μακρινές, συχνά μολυσμένες πηγές (μεταφέροντας πολλές φορές 20 λίτρα νερού στις πλάτες τους ή στο κεφάλι τους). Για τα παιδιά, αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο: κουβαλάνε νερό όλη μέρα.

Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη (δηλαδή ένας στους τρεις) δεν χρησιμοποιούν τη γνωστή τουαλέτα – μάλιστα το ένα δισεκατομμύριο κάνει τις ανάγκες του στο ύπαιθρο). Ναι, μόνο το 64% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής, οι οποίες ορίζονται ως μια εγκατάσταση αποχέτευσης που διασφαλίζει τον διαχωρισμό των περιττωμάτων από την επαφή με τον άνθρωπο. Έτσι η πλειοψηφία των μολύνσεων προκαλείται από τα περιττώματα.

Για ένα ντους διάρκειας 5 λεπτών ένας Αμερικανός ξοδεύει περισσότερο νερό από όσο χρησιμοποιεί όλη την ημέρα ένας τυπικός κάτοικος παραγκούπολης σε μια αναπτυσσόμενη χώρα.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ