Πόσο ψηλά πετούν τα αεροπλάνα;

Τα αεροπλάνα πετούν πολύ ψηλά. Το συχνότερο υψόμετρο για τις εμπορικές πτήσεις είναι τα 33.000-42.000 πόδια (με τα 35.000-36.000 πόδια να είναι τα προτιμητέα), δηλαδή στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους:

Πρώτος και κυριότερος είναι ότι σε αυτό το υψόμετρο γίνεται οικονομία στα καύσιμα, καθώς ο λεπτός αέρας που επικρατεί εκεί επιφέρει μικρότερη αντίσταση στην άτρακτο του αεροσκάφους.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι στα 36.000 πόδια τα αεροπλάνα κινδυνεύουν λιγότερο να έρθουν σε επαφή με πουλιά, drones και ελικόπτερα, τα οποία πετούν σε χαμηλότερο ύψος. Έτσι αποφεύγονται οι συγκρούσεις. Επίσης, για την αποφυγή ατυχημάτων, αεροπλάνα που πετούν προς την ίδια κατεύθυνση έχουν τουλάχιστον 1.000 πόδια απόσταση μεταξύ τους.

Αλλά και ο καιρός είναι ένα ακόμα σοβαρό θέμα που λύνει το μεγάλο υψόμετρο. Όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα λαμβάνουν χώρα στην τροπόσφαιρα, που βρίσκεται κάτω από τη στρατόσφαιρα. Γι΄ αυτό και την αποφεύγουν οι εμπορικές πτήσεις, προτιμώντας τα κατώτερα τμήματα της στρατόσφαιρας όπου οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες.

Επιπλέον, σε αυτό το υψόμετρο οι αναταράξεις είναι ασθενέστερες.

Τέλος, το μεγάλο υψόμετρο προσφέρει μια σημαντική βοήθεια στους πιλότους, αν παραστεί ανάγκη: τον χρόνο. Αν, για παράδειγμα, πρέπει να γίνει αναγκαστική προσγείωση ή επιτόπου επιδιόρθωση κάποιας βλάβης, τα χρονικά περιθώρια για σωστή αντίδραση είναι πολύ μεγαλύτερα σε ένα τόσο μεγάλο ύψος.

Πληροφορίες από: newsbeast.gr

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Απορείς;

Δες Κι Αυτά