Πόσα αρχαιολογικά (και άλλα) μουσεία έχουμε στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα ένας απέραντος εκθεσιακός χώρος που συνεχώς μεγαλώνει, καθώς η αρχαιολογική έρευνα και η συλλεκτική πρακτική φέρνουν συνεχώς στην επιφάνεια θησαυρούς μιας άλλης εποχής. Και με κάθε νέα ανακάλυψη η αντίληψή μας για το ελληνικό γίγνεσθαι διευρύνεται. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει περισσότερα από 100 αρχαιολογικά μουσεία και φυσικά κρατάει την παγκόσμια πρωτιά σε αυτόν τον τομέα. Και πάλι, ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας.

Εκτός από τα μεγάλα εθνικά μουσεία, όπως το Μουσείο Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, υπάρχουν αρχαιοελληνικοί θησαυροί σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Και το σημαντικό είναι ότι τα αρχαιολογικά μουσεία βρίσκονται πολύ κοντά στους χώρους ανασκαφής κρατώντας έτσι ζωντανή τη σχέση εντοπιότητας ανάμεσα στα ευρήματα και τα αρχαιολογικά πεδία.

Όταν περιπλανηθεί κάποιος στην Παλαιόπολη της Σαμοθράκης και νιώσει τη δύναμη του τόπου, θα συμπληρώσει τη γνώση του για τον υπέροχο πολιτισμό των Καβείρων θαυμάζοντας τις προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου, που φιλοξενούν μοναδικούς θησαυρούς.

Αρχαιολογικό μουσείο Ολυμπίας (Φωτό: Μιχάλης Πίσσας)

Αντίστοιχα στη Σαντορίνη, το Αρχαιολογικό και το Προϊστορικό Μουσείο συμπληρώνουν την εμπειρία της περιήγησης στον θηραϊκό πολιτισμό. Στη Δήλο, στους Δελφούς, στην Ελευσίνα, στην Ολυμπία, αλλά και στην Αίγινα, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, παντού στην Ελλάδα οι θησαυροί του πανάρχαιου ελληνικού πολιτισμού στέκουν ολοζώντανοι μάρτυρες ενός παρελθόντος που λάμπρυνε την ανθρωπότητα.

Βυζαντινά Μουσεία

Όμως η χώρα μας δεν διαθέτει μόνο πολλά αρχαιολογικά μουσεία, αλλά και 25 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μουσεία και συλλογές, που μας φέρνουν σε επαφή με έναν από τους πιο μυσταγωγικούς πολιτισμούς.

Η βυζαντινή αυτοκρατορία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες επικράτειες της οικουμένης. Η επέκτασή της, τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο, είναι εντυπωσιακή. Ένωσε ηπείρους, πολιτισμούς, κοινωνίες και ανθρώπους, γνώρισε περιόδους απίστευτης δόξας και χάρισε στον κόσμο μεγάλα πολιτιστικά επιτεύγματα.

Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο (Αθήνα)

Η σχέση του Βυζαντίου με την ορθόδοξη ανατολική χριστιανική παράδοση είναι τόσο βαθιά, που δεν νοείται η θρησκεία χωρίς το Βυζάντιο και το Βυζάντιο χωρίς τη θρησκεία. Αυτός ο δεσμός δημιούργησε έργα τέχνης μεγάλης πνευματικότητας.

Οι βυζαντινές εκκλησιές και τα μνημεία γίνονται περισσότερο κατανοητά, όταν γνωρίσει κάποιος τον πλούτο των μουσείων. Κινητές εικόνες, λειτουργικά σκεύη αιώνων, ψηφιδωτά άφθαστης τέχνης, νομίσματα, κεραμικά στοιχεία, όλα τα εκθέματα των βυζαντινών μουσείων είναι εντυπωσιακά. Μια ολόκληρη εποχή προβάλει ανάγλυφη, καθώς μπαίνει κάποιος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, στην Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων στην Κρήτη.

Ιστορικά και λαογραφικά μουσεία

Ακόμα, στην Ελλάδα βρίσκονται διάσπαρτα πάνω από 50 ιστορικά και λαογραφικά μουσεία, που διαφυλάττουν τις μνήμες και τις αξίες του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Εκτός από αυτές τις μεγάλες εκθέσεις, σε πολλά χωριά και κωμοπόλεις λειτουργούν μικρές συλλογές, οι οποίες δημιουργούνται από την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους.

Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας – Ορεινή Αρκαδία (Φωτό: Μιχάλης Πίσσας)

Το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Αθήνα, το Μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης “Κώστας Φρόντζος”, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και όλα τα άλλα μικρά και μεγάλα μουσεία και συλλογές κρατούν ζωντανές τις μνήμες ηρωικών εθνικών αγώνων. Επιπλέον, αποτυπώνουν και την καθημερινή ζωή μιας εποχής που πέρασε αλλά δεν χάθηκε.

Θεματικά μουσεία

Τα θεματικά μουσεία δημιουργούνται συνήθως από το πάθος ενός ανθρώπου ή μιας μικρής ομάδας για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Έτσι γεννιούνται μουσεία εικαστικών τεχνών με πυρήνα μια ιδιωτική συλλογή ή μουσεία θεατρικής τέχνης από την αγάπη και την αφοσίωση κάποιου συλλέκτη.

Η Ελλάδα διαθέτει 18 κεντρικά μουσεία εικαστικών τεχνών, που καλύπτουν μια μεγάλη θεματολογία.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Αθήνα (Φωτό: Μιχάλης Πίσσας)

Διαθέτει επίσης τρία σπουδαία μουσεία για την τέχνη του θεάτρου: το Μουσείο και Κέντρο Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου, με πολύτιμες συλλογές, το Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη και το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου, ενώ σε όλη την επικράτεια λειτουργούν ενδιαφέροντα μουσεία για τη μουσική, τη φωτογραφία, τη φυσική ιστορία, την επιστήμη και την τεχνολογία και, βέβαια, για τη ναυτική τέχνη και ιστορία.

* Μπορείς να δεις τον πλήρη κατάλογο των ελληνικών μουσείων, καθώς και πληροφορίες για τα εκθέματα στο odysseas.culture.gr.

* Πληροφορίες από: visitgreece.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόσα και ποια νησιά είναι οι Κυκλάδες;

Μπορεί να κάνεις συχνά τις διακοπές σου στις Κυκλάδες, αλλά έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσα και ποια νησιά τις απαρτίζουν; Πριν από τις καλοκαιρινές σου...

Πότε κυκλοφόρησαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα;

Τους πρώτους μήνες τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού, ενώ το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι τιμές...

Πότε είδαμε για πρώτη φορά τηλεόραση στην Ελλάδα;

Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης άρχισε να γράφεται το 1951, με τη θέσπιση του νόμου για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια ώσπου να γίνει η επίσημη έναρξη της ελληνικής κρατικής...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιο είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης;

Η Ευρώπη τελειώνει στον Νότο με ένα ελληνικό νησί. Μικρό αλλά πανέμορφο. Βρίσκεται στη νότια Κρήτη (ανήκει στον νομό Χανίων). Απέχει 26 ναυτικά μίλια από τη Χώρα Σφακίων και...

Πόσα χιλιόμετρα είναι η ακτογραμμή της Ελλάδας;

Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, που σχεδόν "κολυμπάει" στη θάλασσα της Μεσογείου. Και νιώθουμε πραγματικά ευλογημένοι με τόσο μπλε γύρω μας. Πάνω από...

Πόσα ποτάμια έχει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα μπορεί να καταλαμβάνει μικρή έκταση στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά διαθέτει από όλα τα φυσικά καλούδια. Ανάμεσα σ΄ αυτά και πολλά ποτάμια, που διασχίζουν κοιλάδες...

Πόσοι άντρες απαρτίζουν μία διμοιρία;

Αν έχεις πάει στρατό, πιθανόν γνωρίζεις τι είναι η διμοιρία. Αν όχι, τότε σίγουρα θα έχεις ακούσει τη λέξη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά από τα ΜΜΕ...