Ποιο ζώο κοιμάται 20 ώρες το 24ωρο;

Ποιο ζώο κοιμάται 20 ώρες το 24ωρο;

Εμείς μπορεί να υποφέρουμε συχνά από αϋπνίες (με τόσα που έχουμε στο κεφάλι μας), όμως υπάρχει ένα πλάσμα στον πλανήτη που κοιμάται – και μάλιστα σκαρφαλωμένο σε δέντρο – τουλάχιστον 20 ώρες το 24ωρο! Και τις υπόλοιπες (κυρίως τις νυχτερινές) τρώει. Πρόκειται για το κοάλα, το μικρό μαρσιποφόρο ζώο που ζει στην Αυστραλία.

Το κοάλα είναι γενικά ένα ιδιόμορφο ζώο: Εκτός του ότι είναι πολύ του ύπνου, μπορεί να ζήσει χωρίς να πίνει καθόλου νερό. Όλα τα υγρά που χρειάζεται τα παίρνει από τα φύλλα του ευκαλύπτου (περιέχουν 50% νερό), με τα οποία τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός ότι το κοάλα έχει ασυνήθιστα μικρό εγκέφαλο – το 40% της κρανιακής του κοιλότητας καταλαμβάνεται από υγρό  (ίσως γι΄ αυτό κοιμάται μακάρια τόσες ώρες, λέμε εμείς).

Μια μαρσιποφόρος… αρκούδα

Περίεργο όμως είναι και το όνομά του. Η λέξη κοάλα προέρχεται από τη λέξη γκούλα της διαλέκτου Νταρούκ. Ωστόσο η επιστημονική ονομασία του είναι Φασκόλαρκτος ο στακτόχρους – Phascolarctos cinereus και προέρχεται από την ελληνική λέξη φάσκολος που σημαίνει σάκος, μάρσιπος, και από τη λέξη άρκτος (αρκούδα). Το επίθετο cinereus προέρχεται από τη λατινική γλώσσα και σημαίνει στακτόχρους.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι το αποκαλούσαν ντόπια αρκούδα. Ακόμα και σήμερα κάποιοι το ονομάζουν αρκούδα κοάλα, παρότι δεν έχει σχέση με το είδος των αρκτιδών, στο οποίο ανήκουν οι αρκούδες.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζώο που ζει στον πλανήτη;

Με μια επιβλητική παρουσία βάρους ως και 150 τόνων - δηλαδή σχεδόν όσο 40 ελέφαντες - το θαλάσσιο αυτό κήτος είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ζώο που ζει...

Τι κάνουν τα ζώα πριν από έναν σεισμό;

Χωρίς να έχει αποδειχτεί επιστημονικά, πολλά ζώα φαίνεται να προαισθάνονται έναν σεισμό, αφού αντιδρούν με περίεργο τρόπο λίγα λεπτά πριν αυτός σημειωθεί...

Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες;

Δυστυχώς, όσο και αν αγαπάμε τα ζωάκια μας και όσο και αν τα φροντίζουμε, τα χρόνια που θα τα έχουμε δίπλα μας είναι λίγα. Κι αυτό γιατί έτσι είναι ο κύκλος της ζωής τους...