Τι είναι ο μόσχος που κάνει τα αρώματα να… μοσχομυρίζουν;

Προτιμάς ένα άρωμα που να διαρκεί, να γοητεύει και να σε κάνει να μοσχομυρίζεις; Αν θέλεις να κυριολεκτήσεις, το πιο κατάλληλο είναι ο πανάκριβος και σπάνιος μόσχος (musk). Αν φυσικά δεν σε πειράζει το γεγονός ότι προέρχεται από τους υπογάστριους αδένες ενός είδους ζαρκαδιού.

Όλα τα θηλυκά τρελαίνονται για αρώματα

Συστατικό πολλών φημισμένων αρωμάτων, ο μόσχος συχνά προστίθεται σε σαπούνια, αφρόλουτρα, καλλυντικά και αρωματικές κρέμες σώματος. Όταν είναι γνήσιος (γιατί υπάρχει και συνθετικός), έλκει θαυμάσια τα θηλυκά ζαρκάδια μοσχοδορκάδες (Moschus moschiferus), αφού πρόκειται για τις φερομόνες με τις οποίες το αρσενικό ζώο σηματοδοτεί την επικράτειά του. Χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων ως μυρωδικό για το σώμα αποτελώντας ένα πανάκριβο ζωικό προϊόν που θεωρείται ότι ξετρελαίνει τις γυναίκες, όπως ακριβώς και τα ζαρκάδια!

Θυσία στον βωμό της αρωματοποιίας

Οι μοσχοδορκάδες ζουν στην κεντρική Ασία, δηλαδή στην Κίνα, το Θιβέτ, το Νεπάλ,την περιοχή του Κασμίρ, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σιβηρία και τη Μογγολία. Φυσικά για να αποσπαστεί ο αδένας του ζώου που περιέχει την κολλώδη, καφέ και λιπαρή μυρωδάτη ουσία, το ζώο θανατώνεται.

Οι τριχωτοί σάκοι που περιέχουν τον μόσχο αποξηραίνονται και το περιεχόμενό τους αραιώνεται με οινόπνευμα παίρνοντας μια ευχάριστη μυρωδιά (είναι θέμα γούστου…) – θεωρείται ως απροσδιόριστα ζωώδης, αρρενωπή, αισθησιακή, γαιώδης και ξυλώδης. Πριν αραιωθεί, μυρίζει πολύ έντονα, σαν αμμωνία. Ωστόσο οι παλιοί κάτοικοι των περιοχών γύρω από τα Ιμαλάια θεωρούσαν ότι ο μόσχος είχε ιαματικές ιδιότητες και παρασκεύαζαν με αυτόν φάρμακα για σοβαρές ασθένειες αλλά και διεγερτικά, σύμφωνα με τις συνταγές των προγόνων τους.

Εναλλακτική… μοσχομυρωδιά από άλλα ζώα

Σε όσους αρέσει η απόλυτα γνήσια μυρωδιά μόσχου, αλλά λυπούνται τα καημένα τα ζαρκάδια, υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές του αρώματος, δηλαδή από αδένες άλλων ζώων όπως: Ο μοσχοπόντικας (είδος αρουραίου), η μοσχοπάπια της Νότιας Αυστραλίας, η μοσχοχελώνα, το έντομο μοσχοσκαθάρι, η ζήβεθος της Αφρικής (είδος ελαφιού), ο αρκτικός μοσχόβους (είδος βοδιού) και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου που παράγουν… ποιοτικές φερομόνες δίπλα στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό τους. Αδένες που εκκρίνουν μόσχο έχουν βρεθεί επίσης και σε φίδια.

Κάποιες φορές, για να ενισχυθεί η μυρωδιά του μόσχου, χρησιμοποιούνται επιπλέον φυτικά υποκατάστατα που παράγονται από διάφορα φυτά, όπως η Αγγελική (Angelica archangelica).

Γιατί “μοσχομυρίζουν” τα ρούχα;

Η πιο συνηθισμένη έκφραση που χρησιμοποιούμε για τη μυρωδιά των φρεσκοπλυμένων ρούχων και ασπρόρουχων είναι ότι μοσχομυρίζουν. Πολύ φυσικό, αφού η μυρωδιά των χημικών απορρυπαντικών συχνά καλύπτεται από χημικές ενώσεις που δίνουν μυρωδιά μόσχου, κάποιες από τις οποίες έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνες.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Δες Κι Αυτά

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Ποια πανάκριβη ουσία… βρομίζει πανάκριβα αρώματα;

Το αηδιαστικό απόβλητο αναφέρεται συνήθως ως "νότες κεχριμπαριού" και αποτελεί το πιο ακριβό και περιζήτητο αρωματικό υλικό εδώ και χιλιετίες. Πρόκειται για το Ambergris, γκρίζο κεχριμπάρι ή αλλιώς αμπέρι. Ωστόσο, ο μοριακός...

Γιατί λέμε: “Μόσχος” σε όποιον ρεύεται;

Όταν κάποιος ρεύεται μπροστά μας (και δεν μας αηδιάζει), του λέμε: "Μόσχος". Φυσικά δεν τον αποκαλούμε μοσχάρι, αλλά του ευχόμαστε η αναπνοή του να… μοσχομυρίζει...

Δημοφιλή

Ποια (αηδιαστική) συνταγή μαγειρικής κατέχει ρεκόρ Γκίνες;

Τι μπορεί να κάνει κάποιος με μια ολόκληρη καμήλα μετρίου μεγέθους, ένα μεγάλο πρόβατο, 20 κοτόπουλα, 10 κιλά ψάρια, 60 αυγά και 12 κιλά ρύζι; Ένα...

Πού τρώνε σαλάτα με τσούχτρες;

Εμείς εδώ ούτε να τις βλέπουμε δεν θέλουμε - πόσο μάλλον να τις νιώθουμε πάνω στο δέρμα μας. Ωστόσο σε αρκετές χώρες της Ανατολής οι κάτοικοι καλοδέχονται...

Πού προσφέρουν τη… νοστιμιά τους τα βρεφικά κακάκια;

Οι επιστήμονες έχουν συχνά… λαμπρές ιδέες, όταν αποφασίζουν να βελτιώσουν ένα τρόφιμο. Η τελευταία έμπνευση που είχαν ήταν να χρησιμοποιήσουν το δύσοσμο περιεχόμενο της μωρουδιακής πάνας, προκειμένου να κάνουν - προς το...

Πού… κολυμπάει η ψαρόκολλα και την πίνεις εν αγνοία σου;

Aποξηραμένη κύστη ψαριών - η λεγόμενη ψαρόκολλα - χρησιμοποιείται χρόνια τώρα για το φιλτράρισμα ποτών ευρείας κατανάλωσης, με σκοπό να τα κάνει πιο...

Πού τρώνε μεταξοσκώληκες (και γλείφουν τα δάχτυλά τους);

Αν ακούγοντας τη λέξη μεταξοσκώληκας το μυαλό σου πηγαίνει μόνο στο μετάξι, τότε σίγουρα δεν γνωρίζεις ότι υπάρχουν και πιο… νόστιμες (!) χρήσεις του πολύτιμου εντόμου. Φαντάσου, για παράδειγμα...