Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζώο που ζει στον πλανήτη;

Με μια επιβλητική παρουσία βάρους ως και 150 τόνων – δηλαδή σχεδόν όσο 40 ελέφαντες – η γαλάζια φάλαινα αλωνίζει στους ωκεανούς καμαρώνοντας για το… εκτόπισμά της. Το θαλάσσιο αυτό κήτος είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ζώο που ζει στον πλανήτη – ίσως και το μεγαλύτερο όλων των εποχών – και, παρότι δείχνει τρομακτικό στην όψη, είναι ακίνδυνο.

Η γαλάζια φάλαινα έχει εντυπωσιακά προσόντα:

Διαθέτει καρδιά που έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου. Μάλιστα οι αρτηρίες της είναι τόσο φαρδιές, ώστε μέσα σε αυτές μπορεί άνετα να κινηθεί ένας άνθρωπος.

Η γλώσσα της ζυγίζει σχεδόν 3 τόνους και πάνω της χωρά να σταθεί όρθια μια ολόκληρη επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου, δηλαδή περίπου 50 άτομα.

Έχει τεράστιο στόμα αλλά λαιμό τόσο μικρό, που δεν μπορεί να καταπιεί κάτι μεγαλύτερο από μια μπάλα του βόλεϊ. Ωστόσο δεν χρειάζεται περισσότερο χώρο, αφού τρέφεται με μικρές γαρίδες. Μια ενήλικη φάλαινα μπορεί να καταναλώσει τέσσερις τόνους μικροσκοπικής γαρίδας την ημέρα!

Ο εγκέφαλός της όμως δεν ζυγίζει ούτε 7 κιλά.

Κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Το θέμα είναι ότι, όπως πολλά άκακα πλάσματα του πλανήτη, έτσι και η γαλάζια φάλαινα κινδυνεύει με εξαφάνιση – από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 βρίσκεται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών. Πριν από χρόνια κολυμπούσαν στους ωκεανούς 200.000 γαλάζιες φάλαινες, ενώ σήμερα είναι περίπου 10.000, χωρίς ελπίδες για ανάκαμψη του πληθυσμού τους.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ