Πόσο ζυγίζει ένας ελέφαντας;

Ο ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο στον πλανήτη. Ζει στην Ασία (ασιατικός ελέφαντας – Elephas maximus) και την Αφρική (αφρικανικός ελέφαντας  – Loxodonta africana).

Όλοι οι ελέφαντες έχουν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκ των οποίων το πλέον αξιοσημείωτο είναι η μεγάλη προβοσκίδα, την οποία χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς – ιδιαίτερα στην αναπνοή, στην ανύψωση του νερού και στην σύλληψη αντικειμένων.

Οι κοπτήρες τους αναπτύσσονται σε χαυλιόδοντες, οι οποίοι εξυπηρετούν ως όπλα, ως εργαλεία για τη μετακίνηση αντικειμένων και για σκάψιμο.

Τα μεγάλα πτερύγια των αυτιών τους βοηθούν στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός τους.

Τα πόδια τους μοιάζουν με κίονες και είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μπορούν να σηκώνουν το μεγάλο βάρος τους.

Ο ογκώδης αφρικανικός

Πάντως, τα πρωτεία στον όγκο σώματος κατέχουν οι αρσενικοί αφρικανικοί ελέφαντες, καθώς μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 4 μέτρα και σε βάρος τους 8 τόνους!

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ελέφαντες είναι τόσο ογκώδεις, διαθέτουν μικρά μάτια με αποτέλεσμα να έχουν κακή όραση (δύσκολα μπορούν να διακρίνουν ένα αντικείμενο σε απόσταση 50 μέτρων), όπως επίσης και μικρό εγκέφαλο (4 μόνο φορές βαρύτερο από αυτόν του ανθρώπου). Όμως έχουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης, είναι πανέξυπνα και συναισθηματικά ζώα και με πολύ καλή μνήμη, την οποία χρησιμοποιούν κυρίως για τον προσανατολισμό τους.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ