ΑρχικήΠΟΤΕ;Πότε γιορτάζουμε την Παγκόσμια...

Πότε γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας;

Κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας. Και μπορεί εκ πρώτης όψεως ένας τέτοιος εορτασμός να φαντάζει αστείος, αλλά δεν είναι. Όπως θα διαβάσεις πιο κάτω, υπάρχει σοβαρός λόγος για να… τιμούμε την τουαλέτα.

Οι τουαλέτες σώζουν ζωές

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι τουαλέτες σώζουν ζωές, καθώς αποτρέπουν θανατηφόρες ασθένειες που μπορούν εύκολα να μεταδοθούν από τα εκτεθειμένα ανθρώπινα απόβλητα. Ωστόσο, 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς τουαλέτα οικιακής χρήσης και κινδυνεύουν.

Παγκόσμια κρίση αποχέτευσης

Σήμερα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τα συστήματα αποχέτευσης είναι είτε ανύπαρκτα είτε αναποτελεσματικά και, κατά συνέπεια, η πρόοδος στην υγεία και η επιβίωση των παιδιών υπονομεύονται σοβαρά.

Επίσης, η κακή παροχή νερού και αποχέτευσης κοστίζει στις αναπτυσσόμενες χώρες περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ κάθε δολάριο που επενδύεται θα μπορούσε να αποφέρει πενταπλάσια απόδοση διατηρώντας τους ανθρώπους υγιείς και παραγωγικούς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας επικεντρώνεται λοιπόν στη σημασία της σωστής αποχέτευσης και υποστηρίζει την πρόσβαση σε καθαρές και ασφαλείς τουαλέτες για όλους.

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλέτας

Αρχικά την ημέρα γιορτής της τουαλέτας καθιέρωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλέτας, με την ίδρυσή του στις 19 Νοεμβρίου του 2001, έχοντας σκοπό να επιστήσει την προσοχή στην “παγκόσμια κρίση αποχέτευσης”. Επίσης, να εμπνεύσει δράσεις για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού παγκόσμιου προβλήματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλέτας συνεργάζεται με πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.

Επίσημα ορίστηκε Παγκόσμια Ημέρα το 2013 με σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ.

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Πού φτιάχτηκε η πρώτη Βόμβα Μολότοφ;

Για πρώτη φορά τέτοιου είδους εμπρηστικός μηχανισμός εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Κομμούνας του Παρισιού (1789-1795), όταν γυναίκες των επαναστατημένων τάξεων πυρπολούσαν σπίτια πλουσίων και δημόσια...

Πού είναι στημένα τα πιο πρωτότυπα υπαίθρια αγάλματα του κόσμου;

Είναι φτιαγμένα από γυαλί, μέταλλο, ξύλο, αφρό, ακόμα και από τσίχλες. Είναι πραγματικά μοναδικά και όλα έχουν τον συμβολισμό τους...

Πότε γιορτάζουν οι μέλισσες;

Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. "Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί κι αυτό...

Πότε γιορτάζουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες όλου του κόσμου;

Είναι μια γιορτή που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να...