Ποια παραθαλάσσια πόλη κατέχει την παγκόσμια πρωτιά σε επιθέσεις καρχαριών;

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Γιατί αποκαλούμε την Ευρώπη “Γηραιά Ήπειρο”;

Χάρη στη γεωγραφική θέση της, η Ευρώπη διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Θεωρείται το "σταυροδρόμι τριών ηπείρων" και στα εδάφη της συναντώνται οι περισσότεροι...

Ποια είναι η κατάλληλη γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη;

Μπορεί μια γυναίκα να γυμνάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της; Είναι ασφαλές για εκείνη αλλά και για το παιδί που κυοφορεί; Και αν ναι, ποια είναι η καλύτερη μορφή...

Πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην εισβολή ιών και μικροβίων; Δες το βίντεο

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι θαυμαστά σχεδιασμένο για να μας προστατεύει από εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που προσπαθούν καθημερινά...

Την παγκόσμια πρωτιά στις επιθέσεις καρχαριών έχει η Νέα Σμύρνη; Ναι, αν μιλάμε για την παραθαλάσσια Νέα Σμύρνη (New Smyrna Beach) των 22.000 και πλέον κατοίκων, τη δεύτερη αρχαιότερη πόλη των ΗΠΑ.

Η αμερικανική Νέα Σμύρνη βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της ανατολικής ακτής της Φλόριντα, βόρεια από το Ακρωτήριο Canaveral και το Διαστημικό Κέντρο Kennedy και αγναντεύει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η ακτή της (με μήκος μεγαλύτερο από 20 χλμ.) θεωρούνταν κάποτε η πιο ασφαλής στον κόσμο για να κολυμπάς, όμως σύμφωνα με το Διεθνές Αρχείο Επίθεσης Καρχαριών ISAF και το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στα νερά της σημειώνονται οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών ανά τετραγωνικό μίλι παγκοσμίως. Παρόλα αυτά οι λευκές, αμμώδεις παραλίες της είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ δέχεται περίπου 1.000.000 τουρίστες τον χρόνο. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Αμερικανούς, που βρίσκουν εκεί μια ποικιλία υδάτινων δραστηριοτήτων.

Βρετανική αποικία με μικρασιατικό όνομα

Η πόλη δημιουργήθηκε το 1768 και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ομαδική προσπάθεια αποίκησης στην αμερικανική ήπειρο. Η αποικία ιδρύθηκε από τον Σκοτσέζο γιατρό και επιχειρηματία Andrew Turnbull με επιχορήγηση του βρετανικού βασιλικού στέμματος, όταν η Φλόριντα πέρασε από τους Ισπανούς στους Άγγλους. Επειδή η σύζυγος του Turnbul καταγόταν από τη μικρασιατική Σμύρνη (ήταν κόρη πλούσιου Σμυρνιού εμπόρου του Λονδίνου), αποφάσισε να δώσει στον οικισμό το όνομα Νέα Σμύρνη (New Smyrna) για να την τιμήσει.

Έλληνες, Ιταλοί και Ισπανοί οι άποικοι

Ο τόπος όπου εγκαταστάθηκαν οι άποικοι που έφερε μαζί του ο Σκοτσέζος ήταν γη των ιθαγενών Ινδιάνων για τουλάχιστον 10.000 χρόνια πριν εμφανιστούν οι Ευρωπαίοι, γεγονός που αποδεικνύεται από τα διάσπαρτα αρχαία ευρήματα. Οι νέοι κάτοικοι παραδόξως δεν ήταν Σκοτσέζοι αλλά Έλληνες μετανάστες από τη Μάνη, τα νησιά του Αιγαίου και τις μικρασιατικές ακτές, Ισπανοί και Ιταλοί (!). Σύμφωνα με το Μουσείο Ιστορίας της Νέας Σμύρνης, το αγγλικό κράτος τους έστειλε εκεί με ειδικό συμβόλαιο για να καλλιεργήσουν βαμβάκι, καλαμπόκι, ρύζι, κάνναβη και λουλάκι (προϊόντα τα οποία η Αγγλία αναγκαζόταν να προμηθεύεται από άλλες χώρες) και για να φτιάχνουν ρούμι. Το πεντάμηνο ταξίδι τους ήταν φυσικά πολύ δύσκολο, με αποτέλεσμα κάποια από τα περίπου 1500 άτομα που ξεκίνησαν (άντρες και γυναικόπαιδα) να πεθάνουν καθ’ οδόν από τις κακουχίες.

Δυστυχία, σκλαβιά και απόδραση

Οι συνθήκες που βρήκαν εκεί οι άποικοι ήταν άθλιες και δεν είχαν σχέση με τον παράδεισο που τους είχαν τάξει. Η Φλόριντα της εποχής θύμιζε περισσότερο κόλαση. Το κλίμα, οι ασθένειες που μεταδίδονταν από τα έντομα, η σκληρή δουλειά, οι επιθέσεις των Ινδιάνων και η κακομεταχείριση από τους επιστάτες του Turnbull άρχισαν να τους αποδεκατίζουν. Τελικά το 1777 η διαμαρτυρία που έκαναν οι εξαθλιωμένοι άποικοι στον Κυβερνήτη της Φλόριντα έπιασε τόπο και έτσι ελεύθεροι πλέον μετακινήθηκαν λίγο βορειότερα, σε νέα γη. Και μπορεί τα ίχνη τους να χάθηκαν, όμως παρέμεινε ως ενθύμιο το παλαιότερο σωζόμενο ξύλινο σχολείο στις ΗΠΑ, φτιαγμένο από Έλληνες στα τέλη του 18ου αιώνα.

Το 1947 η πόλη της Νέας Σμύρνης συνενώθηκε με την παραθαλάσσια κοινότητα Coronado Beach και μετονομάστηκε σε New Smyrna Beach.

Οι τίτλοι της

Η Νέα Σμύρνη έχει αναδειχτεί ως η καλύτερη μικρή καλλιτεχνική πόλη (best small art town).

Σήμα κατατεθέν της είναι οι δρόμοι με τους φοίνικες που οδηγούν σε καταγάλανα (γεμάτα καρχαρίες;) νερά, καθώς και οι πάμπολλες ιστιοσανίδες, που – περιέργως – αρμενίζουν ανέμελα. Μάλιστα το National Geographic την έχει κατατάξει ανάμεσα στις 20 καλύτερες παραλιακές πόλεις για σερφάρισμα!

Η χάρη της βέβαια δεν σταματάει στο νερό, αλλά επεκτείνεται και στους αιθέρες με την καθιερωμένη ετήσια γιορτή αερόστατων και αεροπορικών επιδείξεων (New Smyrna Beach Balloon & Sky Fest).

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook