Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Πόσα μέτρα είναι τα έντερά μας;

Το λεπτό και το παχύ έντερο αποτελούν σημαντικό τμήμα του πεπτικού μας συστήματος. Βρίσκονται στην κοιλιά μας - περίτεχνα διπλωμένα - αλλά δεν είναι μερικά εκατοστά το καθένα. Αν τα ξεδιπλώναμε...

Πού βρίσκεται το Λιχτενστάιν (που είναι και ένας μίνι φορολογικός παράδεισος);

Μια μικρή κουκίδα στον χάρτη ανάμεσα στην Αυστρία και την Ελβετία υποδεικνύει τη θέση του γερμανόφωνου Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν (Furstentum Liechtenstein). Ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα και είναι η 6η μικρότερη χώρα στον κόσμο.

Το Λιχτενστάιν διαθέτει όλο το κεντροευρωπαϊκό ορεινό πακέτο: Διάσημο χιονοδρομικό κέντρο (Malbun, υψόμετρο 1.600 μ.), γοητευτικά τοπία που βρέχονται από τον ποταμό Ρήνο, κλασική αρχιτεκτονική και τη γραφικότητα που έχουν όλα τα ορεινά χωριά των Άλπεων. Συν άλλο ένα (σπουδαίο) πλεονέκτημα: είναι ένας φορολογικός παράδεισος κρυμμένος στις Άλπεις, που κρατά μια παραδοσιακά προστατευτική στάση απέναντι στον ιδιωτικό πλούτο και την ιδιωτική ζωή.

Με Κροίσο μονάρχη

Το Λιχτενστάιν έχει έκταση 160 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 35.000 κατοίκους που μιλούν την τοπική γερμανική διάλεκτο. Πρωτεύουσά του είναι η Βαντούτς (Vaduz), η οποία αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες όχι μόνο για την αρχιτεκτονική της, αλλά και για το πλήθος των εμπορικών καταστημάτων που διαθέτει. Το κρατίδιο δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει δύο νομίσματα (ελβετικό και τοπικό φράγκο) και κοινοβουλευτικό πολίτευμα, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του πλούσιου πρίγκιπα Hans Adam II.

Το πριγκιπάτο πήρε το όνομά του από τη δυναστεία των Λιχτενστάιν, που είναι ένας από τους πιο παλιούς αριστοκρατικούς οίκους της Ευρώπης. Είναι το τελευταίο απομεινάρι της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ίσως γι΄ αυτό μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι.

Καλοζωία με χαμηλό προσδόκιμο ζωής

Το Λιχτενστάιν από μία πολύ φτωχή αγροτική κοινωνία εξελίχθηκε σε μία από τις πιο βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου. Δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία αλλά πολλές μικρές βιομηχανικές μονάδες, που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή χημικών, φαρμακευτικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως επίσης στην υφαντουργία, μεταλλουργία και επεξεργασία τροφίμων (κυρίως αλλαντικών). Έτσι, παρά το μικρό του μέγεθος και τους περιορισμένους φυσικούς πόρους του, έφτασε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα.

Έχει χαμηλότατο εξωτερικό χρέος και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παγκοσμίως (1,5%). Ο αναλφαβητισμός είναι 0%. Όμως, καίτοι το βιοτικό επίπεδο της χώρας είναι εξαιρετικά υψηλό, το προσδόκιμο ζωής είναι σχετικά χαμηλό (72,4 χρόνια για τους άντρες το 2011).

Πάρε μια γεύση…

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΟΥ;

Κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μας και θα έχεις τις απαντήσεις.