Γιατί γράφεται “ξίδι” και όχι “ξύδι”;

Κατά το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, το ξίδι είναι υγρό με έντονη και ιδιάζουσα ξινή γεύση, το οποίο προέρχεται κυρίως από κρασί που έχει υποστεί ζύμωση. Χρησιμοποιείται ως άρτυμα ή ως συντηρητικό τροφίμων.

Ετυμολογικά η λέξη ξίδι προέρχεται από τον όξινο, δηλαδή – όσον αφορά στη γεύση – τον ξινό.

Επομένως, γράφεται με ι και όχι με υ – καίτοι η καταγωγή του όξινου είναι από το “οξύ”.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε λέμε “Εξαιτίας” και πότε “Χάρη σε”;

Το "εξαιτίας" έχει αρνητική χροιά π.χ. "Εξαιτίας σου χάσαμε το λεωφορείο". Αντίθετα, το "χάρη σε" χρησιμοποιείται για κάτι ευχάριστο π.χ. "Χάρη στον Κώστα αποφύγαμε αυτή την ταλαιπωρία". Κάποιες φορές όμως μπορεί και το "χάρη σε"...

Πότε λέμε “περίπτωση” και πότε “περίσταση”;

Πρόκειται για δύο λέξεις που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά λάθος τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. Περίπτωση σημαίνει...

Πότε τελειώνει η “Καλημέρα” και ξεκινάει η “Καλησπέρα”;

Κάποιοι λένε "Καλημέρα" από το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι. Από τις 12 και ένα λεπτό αρχίζουν την "Καλησπέρα". Άλλοι ξεκινούν...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...