Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020

Ξανασκέψου το…

Ποτέ μην βιάζεσαι. Τις περισσότερες φορές μια δεύτερη σκέψη βγάζει λανθασμένη την...

Γιατί η ταχυκαρδία… πάει πακέτο με το άγχος;

Νιώθεις ταχυκαρδία και έχεις πανικοβληθεί; Μπορεί να μην αντιμετωπίζεις κάποιο οργανικό πρόβλημα, αλλά να βιώνεις μια αγχωτική κατάσταση. Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί γιατί το άγχος μπορεί εύκολα να προκαλέσει ταχυκαρδία:

«Το άγχος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα πιεστικών συνθηκών ζωής ή εκδήλωσης ενός γεγονότος που αλλάζει την καθημερινότητα ή τα σημεία αναφοράς του ατόμου. Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι θλιβερό (π.χ. θάνατος προσφιλούς προσώπου, απώλεια εισοδήματος, εργασίας, διαζύγιο κ.ά), αλλά μπορεί να είναι και χαρμόσυνο όπως δεσμός, γάμος, εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, εύρεση εργασίας, αποκατάσταση οικονομικού προβλήματος.

Το άγχος, εκτός του ότι αλλοιώνει την ικανότητα προσαρμογής του ατόμου στην καθημερινότητα, προκαλεί και σωματικά συμπτώματα. Αρκετό συχνό σύμπτωμα είναι και η ταχυκαρδία: Υπό την επήρεια του άγχους αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής, επιταχύνεται η κυκλοφορία του αίματος, εκκρίνονται κατεχολαμίνες και κορτικοειδή, διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ταχυκαρδίας και παλμών χωρίς να υπάρχει υποκείμενη καρδιακή νόσος. Μάλιστα η υπερέκκριση γαστρικών υγρών από το στομάχι και ο μυϊκός σπασμός είναι παράγοντες που επιδεινώνουν το σύμπτωμα.

Ενίοτε λόγω άγχους εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, όπως:

Αίσθημα τρόμου

Ναυτία

Πόνος στο στήθος

Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Διαταραχές κενώσεων

Πονοκέφαλος

Ζάλη

Δυσχέρεια αναπνοής

Αίσθημα πνιξίματος

Αϋπνία

Λιποθυμία

Παράλυση

Πόνοι

Αν όμως εμφανίζεις συχνά ταχυκαρδία ή κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφτείς έναν παθολόγο ώστε να αποκλείσεις την περίπτωση οργανικού νοσήματος, αλλά και να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία».

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΟΥ;

Κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μας και θα έχεις τις απαντήσεις.