Πόσα ελληνικά τοπωνύμια υπάρχουν στις ΗΠΑ;

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Πού γεννήθηκε ο Καραγκιόζης;

Κακάσχημος, καμπούρης, ξυπόλητος, μόνιμα φτωχός αλλά και σαρκαστής των πάντων, που σοφίζεται χίλια τεχνάσματα για να τα βολέψει στη ζωή. Και τα καταφέρνει μια χαρά - παρότι...

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα γυαλιά ηλίου;

Έχουν τα γυαλιά ηλίου... ημερομηνία λήξης; Ναι, λένε Βραζιλιάνοι επιστήμονες από το Sao Carlos School of Engineering. Κι αυτό διότι η προστατευτική τους δράση...

Πόσα ποτάμια έχει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα μπορεί να καταλαμβάνει μικρή έκταση στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά διαθέτει από όλα τα φυσικά καλούδια. Ανάμεσα σ΄ αυτά και πολλά ποτάμια, που διασχίζουν κοιλάδες...

Απέναντι από το ψηλό, καμαρωτό βουνό του Ολύμπου βρίσκεται η Ολυμπία, η πρωτεύουσα. Όχι, δεν άλλαξε ο χάρτης της Ελλάδας. Η Ολυμπία (Olympia) είναι η πρωτεύουσα της Πολιτείας της Washington (φωτό). Ονομάστηκε έτσι γιατί είναι χτισμένη με θέα τα Ολυμπιακά Όρη – με ψηλότερο το όρος Όλυμπος (mount Olympus), το οποίο πήρε αυτό το όνομα επειδή θεωρήθηκε ότι είναι ένα βουνό τόσο όμορφο ώστε να είναι αντάξιο για κατοικία των Ελλήνων θεών.

Κάπως έτσι, χάρη σε ανθρώπους που υπήρξαν λάτρεις της αρχαίας και νεότερης ελληνικής ιστορίας, οι ΗΠΑ γέμισαν (πριν από περίπου δυο αιώνες) από τοπωνύμια βγαλμένα κυρίως από τη μυθολογία μας – και δεν είναι καθόλου λίγα. Περισσότερες από 100 αμερικανικές πόλεις, χωριά και τοποθεσίες έχουν βαφτιστεί με 45 και πλέον ελληνικά ονόματα, παρμένα κυρίως από τη μυθολογία μας.

Πολλές Αθήνες και Τροίες

Μην εκπλαγείς λοιπόν αν μάθεις ότι σε αμερικανικό έδαφος υπάρχουν πόλεις με τα ονόματα που ακολουθούν. Μάλιστα το ίδιο όνομα κατέχουν περισσότερες από μία πόλεις σε διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες (για παράδειγμα, υπάρχουν 16 Αθήνες και 26 Τροίες):

Αθήνα και Αθηνά (Athens, New Athens), Απόλλων (Apollo), Αργώ (Argo), Αττική (Attica), Αχιλλέας (Achille, Achilles), Δελφοί (Delphi), Έρως (Eros), Ηρακλής (Hercules), Θήβες (Thebes), Ιθάκη (Ithaca), Καλυψώ (Calypso), Κόρινθος (Corinth), Κρήτη (Crete), Μακεδονία (Macedonia), Μαραθώνας (Marathon), Μούσα (Muse), Όμηρος (Homer), Ουρανία (Urania), Παρθενώνας (Parthenon), Πηνελόπη (Penelope), Νέα Σμύρνη (New Smyrna), Σπάρτη (Sparta), Τροία (Troy), Υψηλάντης (Ypsilanti), προς τιμήν του Δημητρίου Υψηλάντη, Χίμαιρα (Hymera), Ωρίων (Orion), Ωρόρα (Aurora)

Αυτή είναι απλώς μια αντιπροσωπευτική λίστα, αφού διάφορα ελληνικά ονόματα πρωταγωνιστούν και σε άλλες, λιγότερο γνωστές, πόλεις αλλά και σε φυσικούς τόπους, όπως το ρέμα του Άδη – Hades Creek, το βουνό του Άρη – Ares Peak και ο Όρμος του Ζέφυρου – Zephyr Cove.

* Περισσότερες πληροφορίες για το πού βρίσκεται κάθε πόλη θα βρεις ΕΔΩ.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook