Πότε συμμετείχε η Ελλάδα για πρώτη φορά στη Eurovision;

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Μια Απορία την ημέρα... την άγνοια κάνει πέρα

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision ξεκίνησε το 1956 και από τότε διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο. Αποτελεί μάλιστα έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς, ενώ είναι ο δημοφιλέστερος διαγωνισμός του είδους που διοργανώνεται ανά τον κόσμο: Ο αριθμός των τηλεθεατών που τον παρακολουθούν ετησίως εκτιμάται μεταξύ 100 και 600 εκατομμυρίων.

Με λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και σαν τη… μύγα μες στο γάλα

Η Ελλάδα πήγε για πρώτη φορά στη Eurovision το 1974 – δηλαδή 18 χρόνια αργότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες – με το… βαρύ μουσικό πυροβολικό της εποχής: Τη Μαρινέλλα ως ερμηνεύτρια στο τραγούδι Κρασί, θάλασσα και τ΄αγόρι μου, σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Πυθαγόρα. Και εννοείται πως ένα ελαφρολαϊκό τραγούδι με τη συνοδεία μπουζουκιού (Στέλιος Ζαφειρίου) έμοιαζε σαν τη μύγα μες στο γάλα των ποπ τραγουδιών και των μπαλάντων που ακούγονταν ως τότε. Έτσι, ενώ διασκέδασε το κοινό, απέσπασε μόνο 7 ψήφους και κατέκτησε την 11η θέση ανάμεσα σε 17 χώρες.

Εκείνη τη χρονιά τον διαγωνισμό κέρδισε το διάσημο σουηδικό συγκρότημα ABBA με το “Waterloo” (Βατερλό).

Γιατί δεν συμμετείχαμε επτά χρονιές;

Από το 1974 η Ελλάδα έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 37 φορές, με εξαίρεση το 1975, το 1982, το 1984, το 1986, το 1999, το 2000 και το 2016.

Το 1975 η χώρα μας δεν συμμετείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρώτη συμμετοχή της Τουρκίας, αφού ήταν ακόμη νωπά τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (1974).

Το 1982 η ΕΡΤ, ενώ είχε επιλέξει τραγούδι (“Σαρανταπέντε κοπελιές” με ερμηνευτή τον Θέμη Αδαμαντίδη), στη συνέχεια το απέσυρε θεωρώντας το – όπως και τα άλλα υποψήφια της χρονιάς εκείνης – μη αντιπροσωπευτικό του ελληνικού τραγουδιού.

Το 1984 η ΕΡΤ απεφάνθη ότι η Eurovision είναι διοργάνωση χαμηλού επιπέδου και δεν προκήρυξε καν διαγωνισμό εκπροσώπησης.

Το 1986, ενώ η χώρα μας είχε αρχικά δηλώσει συμμετοχή (είχε μάλιστα κληρωθεί να εμφανιστεί στη 17η θέση) και πιθανότατα να είχε εκπροσωπηθεί με το τραγούδι “Βάγκον Λι” (Πωλίνα), αποσύρθηκε, όταν διαπίστωσε ότι η διοργάνωση είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το Μεγάλο Σάββατο.

Το 1999 η Ελλάδα αποκλείστηκε από την EBU με βάση τις βαθμολογίες της τα τελευταία πέντε χρόνια. Ήταν ένα σύστημα που απέκλειε μια σειρά χωρών για να μην υπάρχει μεγάλος όγκος συμμετοχών, καθώς δεν είχαν καθιερωθεί ακόμη οι ημιτελικοί.

Το 2000 η επίσημη δικαιολογία της ελληνικής απουσίας ήταν η έλλειψη χρημάτων.

Το 2016 το συγκρότημα “Argo” δεν κατάφερε να προκριθεί στους ημιτελικούς.

Η πρώτη και μοναδική πρωτιά

Η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά τον διαγωνισμό το 2005 με το My Number One, που ερμήνευσε η Έλενα Παπαρίζου.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ