Από πού πήραν το όνομά τους τα Πατήσια;

Τα (Άνω και Κάτω) Πατήσια είναι μία από τις πιο γνωστές περιοχές της Αθήνας. Ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων (βρίσκονται στο βόρειο άκρο του) και είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένα. Ωστόσο τον 19ο αιώνα ήταν εξοχική περιοχή – εκτός των ορίων της πρωτεύουσας – και τόπος μικρών εκδρομών για τους Αθηναίους (κυρίως τα Άνω Πατήσια). Είχαν ωραίους κήπους και ήταν αραιοκατοικημένα (στην απογραφή του 1879 είχαν 847 μόνιμους κατοίκους). Γι΄ αυτό και τα ονόμαζαν Παραδείσια.

Από τα Παραδείσια στο «Πάτα ίσια»

Για την προέλευση του σημερινού ονόματος των Πατησίων υπάρχουν διάφορες εκδοχές:

Κατά τον αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και λαογράφο Κώστα Μπίρη, το όνομα προέρχεται από τον επιρρηματικό τύπο Βατήσι του ονόματος του αρχαίου ελληνικού δήμου Βατής.

Σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη και Ακαδημαϊκό Δημήτριο Καμπούρογλου, το όνομα οφείλεται σε έναν Τούρκο αξιωματούχο της οθωμανικής εποχής ονόματι Πατίς-Αγά.

Υπάρχει και η λαϊκή εκδοχή που λέει πως, αν κάποιος ρωτούσε στο κέντρο πώς θα πάει στην περιοχή, του έδειχναν πού είναι και του έλεγαν πάτα ίσια.

Τα Πατήσια έδωσαν το όνομά τους και σε μία από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Αθήνας, την οδό Πατησίων (επίσημα ονομάζεται 28ης Οκτωβρίου, από την διασταύρωση με την οδό Πανεπιστημίου μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αγίου Μελετίου).

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ