Πώς θα προστατευτείς από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν επισημάνει ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προέρχεται από κινητά τηλέφωνα (αλλά και ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές, ασύρματα δίκτυα και κεραίες κινητής τηλεφωνίας) δεν είναι αθώα. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν έχουμε δει ακόμα όλες τις επιδράσεις των ακτινοβολιών στην υγεία, διότι οι συνέπειές τους είναι μακροπρόθεσμες. Σε γενικές γραμμές εικάζουν ότι ίσως χρειάζεται μία και πλέον δεκαετία για να κάνει την εμφάνισή του κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όπως τονίζουν με έμφαση, τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα καθώς και οι ηλικιωμένοι.

Τα στοιχεία και οι προειδοποιήσεις

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία όσο το κάπνισμα, ο αμίαντος και η μολυβδούχα βενζίνη. Επιπροσθέτως ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (WHO) επεσήμανε ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι πιθανόν να προκαλεί καρκίνο στον εγκέφαλο, ενώ εκτίμησε ότι η χρήση των κινητών είναι το ίδιο επικίνδυνη για καρκινογένεση όσο ο μόλυβδος, οι εξατμίσεις των κινητήρων και το χλωροφόρμιο.

Αμερικανοί επιστήμονες επίσης σημειώνουν ότι η χρήση κινητού για 50 συνεχή λεπτά προκαλεί διέγερση στον εγκέφαλο με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες, ενώ κάνουν λόγο και για πιθανή επίδραση των κινητών τηλεφώνων στη λειτουργία της μνήμης. Τέλος, συστήνουν στους χρήστες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους σε περιοχές ή σημεία με αδύναμο σήμα, γιατί τότε ακριβώς οι συσκευές εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία.

Αναζητώντας τρόπους προστασίας της υγείας μας απευθυνθήκαμε σε έναν από τους πλέον αρμόδιους να απαντήσει σε τέτοια ζητήματα: Τον ερευνητή βιοφυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρα Δημήτρη Παναγόπουλο, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί δύο φορές στους 100 κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου χάρη στο πολύ σημαντικό ερευνητικό του έργο σχετικά με τις βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Οι μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και θεωρούνται από τις εγκυρότερες στον κόσμο, ενώ ήταν οι πρώτες παγκοσμίως που έδειξαν ότι η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου καταστρέφει το DNA στα κύτταρα των εντόμων με μόλις λίγα λεπτά ημερήσιας έκθεσης για λίγες μόνο μέρες. Σημειωτέον ότι τα έντομα έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ανθεκτικότερα στις ακτινοβολίες από τα θηλαστικά. (Ο ίδιος βέβαια στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστός από την παράλληλη καλλιτεχνική του πορεία).

Τι παθαίνουμε από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

“Ο πιο ισχυρός πομπός τεχνητής – μικροκυματικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο άμεσο καθημερινό μας περιβάλλον είναι το κινητό τηλέφωνο. Τα ασύρματα δίκτυα Wi Fi, τα ασύρματα τηλέφωνα και ο φούρνος μικροκυμάτων εκπέμπουν επίσης μικροκυματικές (δηλαδή υψηλής συχνότητας) ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες παρόμοιες με αυτή του κινητού.

Τα επιστημονικά ευρήματα κραυγάζουν ότι η ακτινοβολία αυτή καταστρέφει το DNA και μειώνει την αναπαραγωγική ικανότητα – αν η φύση δεν είχε δομήσει τόσο σοφά και τόσο εξελιγμένα τους ζωντανούς οργανισμούς, κρύβοντας και προστατεύοντας τα ωοκύτταρά τους ανάμεσα σε άλλα κύτταρα, ήδη θα είχε εξαφανιστεί ή παραμορφωθεί κάθε μορφή ζωής. Επιπλέον, με την ακτινοβολία αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες – που είναι οξειδωτικές – και οδηγούν στην καταστροφή των κυττάρων και σε χημικές αλλοιώσεις. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η επίδραση της ακτινοβολίας στον οργανισμό είναι αθροιστική”.

Πέντε οδηγίες προς… ακτινοβολουμένους

Σύμφωνα με τον Δρα Δημήτρη Παναγόπουλο, οι βασικές οδηγίες προστασίας τις οποίες θα πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου όταν χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο, είναι οι εξής:

Να μιλάμε όσο το δυνατόν λιγότερο λέγοντας τα βασικά, όπως “Θα τα πούμε σε λίγη ώρα, πάρε με στο τάδε σταθερό” κλπ. Να χρησιμοποιούμε δηλαδή το κινητό ως εργαλείο εξυπηρέτησης σε ώρα ανάγκης και όχι ως μέσον για να λέμε τα νέα μας.

Ο πιο ασφαλής τρόπος ομιλίας είναι η ανοικτή ακρόαση, με το κινητό ακουμπισμένο κάπου (να μην το κρατάμε) και σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκατοστών από το σώμα μας.

Να μην το μεταφέρουμε επάνω στο σώμα μας – και μάλιστα να μην ακουμπάμε την πίσω πλευρά του επάνω μας. Καλύτερα να το φυλάμε σε μια τσάντα ή, αν δεν έχουμε, να το σβήνουμε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και να το ανοίγουμε όταν φτάνουμε στον προορισμό μας, ώστε να παίρνουμε τα μηνύματά μας.

Αν περιμένουμε επείγον τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν κοιμόμαστε με το κινητό δίπλα μας: Το βάζουμε στην άλλη άκρη του σπιτιού. Αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να παραμείνει ανοιχτό, το σβήνουμε (διότι το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία και στην κατάσταση αναμονής).

Πόσο κοντά στο αυτί μας;

“Τα πειράματα έδειξαν ότι η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη όταν αυτό απέχει 20-30 εκατοστά από το κεφάλι μας, παρά όταν είναι σε επαφή με το κεφάλι. Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι κάτι που ακόμα ερευνάται. Άρα σίγουρα σε απόσταση άνω των 40-50 εκατοστών και, αν δεν υπάρχει δυνατότητα ανοικτής ακρόασης, τότε μέσω ακουστικών (hands free)”.

Το blue tooth είναι ασφαλές;

“Το blue tooth εκπέμπει επίσης παρόμοια ακτινοβολία προκειμένου να επικοινωνεί με το κινητό. Η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι πολύ μικρότερης έντασης από αυτήν του κινητού, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και λιγότερο επικίνδυνη: Όταν κυμανθεί σε κάποιες τιμές έντασης οι οποίες, αν και μικρότερες, είναι πιο δραστικές, τότε το blue tooth μπορεί να αποβεί εξίσου ή και περισσότερο επικίνδυνο. Παρομοίως ούτε το ακουστικό σώζει την κατάσταση, απλώς είναι προτιμότερο αρκεί το κινητό, όπως είπα, να βρίσκεται όσο το δυνατό μακριά από το σώμα μας. Δεν έχει νόημα δηλαδή αυτό που κάνουν πολλοί χρήστες που μιλάνε μέσω ακουστικών και έχουν το κινητό επάνω τους”.

Τι κάνουμε με τα ασύρματα τηλέφωνα, μόντεμ, δίκτυα Η/Υ;

“Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα ασύρματα τηλέφωνα και τις ασύρματες συνδέσεις και να επιμείνουμε στις ενσύρματες παλιομοδίτικες συνδέσεις (με καλώδια) επιλέγοντας μόντεμ με καλώδια και όχι ασύρματα”, επισημαίνει ο ερευνητής. “Αν δεν μπορεί κάποιος να κάνει αλλιώς, ας πάρει τα συνήθη μόντεμ διπλής λειτουργίας (ασύρματα/ενσύρματα) και ας απενεργοποιήσει την ασύρματη λειτουργία – είναι εύκολο, αρκεί να μελετήσει τις οδηγίες χρήσης του μηχανήματος ή να ρωτήσει τον πάροχο της γραμμής internet.

Όσο για το 3G, 4G κ.λ.π., είναι πιο περίπλοκη ακτινοβολία αφού μεταδίδει περισσότερες πληροφορίες, άρα και πιο επικίνδυνη και πιο δραστική βιολογικά, επειδή είναι ακόμη πιο απρόβλεπτα μεταβαλλόμενη. Επομένως, είναι καλύτερα να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία από το κινητό μας, αν τη διαθέτει, έστω και αν με τον τρόπο αυτό έχουμε λιγότερες – αλλά μη ζωτικές – εξυπηρετήσεις”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε κυκλοφόρησαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα;

Τους πρώτους μήνες τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού, ενώ το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι τιμές...

Πού θα βρεις στο πληκτρολόγιο το σύμβολο του ευρώ (€);

Θέλεις να γράψεις ένα ποσόν στον κειμενογράφο του υπολογιστή σου και χρειάζεσαι το σύμβολο του ευρώ; Θα το βρεις αμέσως πληκτρολογώντας...

@: Γιατί στην Ελλάδα το βαφτίσαμε παπάκι; Και πώς το λένε άλλοι λαοί;

Οι φήμες λένε (και φαίνεται να ευσταθούν) ότι οι παλιοί προγραμματιστές, όταν χρειάστηκε να του δώσουν ένα όνομα ώστε να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Τι πρέπει να προσέξεις για να κρατήσεις το κινητό σου σε καλή κατάσταση για πολύ καιρό;

Το κινητό τηλέφωνο είναι ένα από τα αντικείμενα που πλέον σπάνια αποχωριζόμαστε. Για πολλούς είναι το πρώτο πράγμα που ακουμπάνε το πρωί και το τελευταίο το βράδυ. Αυτό...

Πού θα βρεις στο πληκτρολόγιο το σύμβολο του ευρώ (€);

Θέλεις να γράψεις ένα ποσόν στον κειμενογράφο του υπολογιστή σου και χρειάζεσαι το σύμβολο του ευρώ; Θα το βρεις αμέσως πληκτρολογώντας...

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της Google;

Η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο είναι "παιδί" ενός Αμερικανού και ενός Ρώσου, που βρέθηκαν κάποια στιγμή συμφοιτητές σε αμερικανικό...

Τι είναι τα περιβόητα Cookies του διαδικτύου;

Τα cookies διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία όλων των διαδικτυακών τόπων αλλά και των ψηφιακών εφαρμογών. Με τη χρήση τους...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!