Ποιος είναι ο Δημήτρης Παναγόπουλος, που έγραψε και τραγούδησε την περίφημη “Αύρα”;

Οι περισσότεροι τον θυμόμαστε από τη γνωστή, αγαπημένη και διαχρονική μπαλάντα του που σε παρασύρει ακόμα και σήμερα να σιγοτραγουδήσεις για μια “αύρα εσπερινή που κάνει τα γερμένα φύλλα να θροΐζουν”. Όσοι τυχόν αναρωτηθούν πού βρίσκεται σήμερα ο μουσικός Δημήτρης Παναγόπουλος, θα τον βρουν να ροκάρει με τον ίδιο αυθεντικό τρόπο όπως το 1988 ντύνοντας τα βράδια μας με ήχους ροκ και μπλουζ σε κάποιο αθηναϊκό μπαρ. Ίσως ανακαλύψουν επίσης ότι εκτός από το να παίζει κιθάρα και φυσαρμόνικα με μια “πνοή καθάρια, ζωντανή” είναι παράλληλα ένας παγκόσμια διακεκριμένος επιστήμονας στον τομέα της Βιοφυσικής.

Από την “Ασταθή Ισορροπία” στην παγκόσμια επιστημονική αναγνώριση

Η περίπτωση του Δημήτρη Παναγόπουλου είναι πολύ ιδιαίτερη και ίσως μοναδική. Ξεκίνησε το 1985 κερδίζοντας το τρίτο βραβείο στο μουσικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του “Μονόλογος”. Όμως κέρδισε τις καρδιές μας με την Αύρα του, ένα τραγούδι από τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Ασταθής Ισορροπία” (1988), το οποίο ενθουσίασε ακόμα και τον Μάνο Χατζιδάκι (το χαρακτήρισε ως το καλύτερο τραγούδι της δεκαετίας ’80 -’90). Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, παράλληλα με τη διαρκή παρουσία του σε ροκ μουσικές σκηνές και τη δισκογραφία του, έχει συμπεριληφθεί δύο φορές στους 100 κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου χάρη στο πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο του στον τομέα των βιολογικών επιδράσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Οι θεωρητικές και πειραματικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στα καλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και θεωρούνται οι πιο έγκυρες παγκοσμίως. Ίσως γι΄ αυτό και οι δισκογραφικές δουλειές του παραπέμπουν σε όρους της Φυσικής και της Βιολογίας (“Ασταθής Ισορροπία”, “Εκτροπή”, “Έκδυση”). Στην ουσία, ο Δημήτρης Παναγόπουλος είναι ένας κλασικός ρόκερ έχοντας σταδιοδρομήσει παράλληλα ως λέκτορας – ερευνητής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πώς καταφέρνει να συνδυάζει δύο (φαινομενικά) ανόμοια πράγματα;

“Έγινα μουσικός περισσότερο για το ροκ παρά για τη μουσική”

“Σε μένα συνδυάζονται και οι δύο τομείς πάρα πολύ καλά”, μας λέει. “Δεν νομίζω ότι επαγγελματικά βοήθησε το ένα κομμάτι το άλλο, προσωπικά όμως ναι. Θεωρώ ότι ο ένας τομέας συμπληρώνει τον άλλο, ότι δηλαδή η γνώση που έχω πάρει από το ένα κομμάτι συμπληρώνεται και συμπληρώνει τις γνώσεις μου στο άλλο: Όπως υποστήριζαν οι αρχαίοι Έλληνες, “Μηδέ τις επιστήμων ει μη μουσικός” ή “Μουσικήν ποίει και εργάζου” – και φαίνεται ότι είχαν δίκιο.

Το ροκ είναι απαραίτητο συστατικό και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και στην πορεία μου. Αν δεν υπήρχε το ροκ, ίσως να μην ήθελα να γίνω μουσικός, να μην είχε ενδιαφέρον για μένα. Ίσως να είχε περισσότερο ενδιαφέρον να γίνω αγρότης ή κάτι άλλο. Έγινα μουσικός περισσότερο για το ροκ παρά για τη μουσική.

Η μουσική ξεκίνησε από το δημοτικό εν μέσω μπάλας και άλλων πραγμάτων – ήμουν στη μπάλα και την αλητεία μέχρι την προχωρημένη εφηβεία μου και πιστεύω ότι αυτό μου έκανε πάρα πολύ καλό. Το μερίδιο αυτό της αλητείας το έζησα γενναία και θεωρώ ότι θα είχα χάσει κάτι πολύ σημαντικό αν δεν το είχα ζήσει και είχα πέσει με τα μούτρα να γίνω ένα παιδί του ωδείου, για παράδειγμα.

Στην αρχή δεν είχα μυαλό να καθίσω να μελετήσω κλασική κιθάρα. Συνειδητοποίησα πρώτη φορά στα 18-19 μου ότι πρέπει να πάω στο ωδείο και να μελετήσω συστηματικά μουσική περνώντας μέσα από όλες τις ανιαρές διαδικασίες της κλασικής κιθάρας. Το ίδιο, αντίστοιχα, συμβαίνει και με την επιστήμη: Για να φτάσεις να ασχολείσαι με τα πιο ενδιαφέροντα πεδία της Φυσικής, θα πρέπει να περάσεις από εκπαίδευση, που είναι συνήθως ανιαρή διαδικασία (νόμοι, εξισώσεις), αφού στο στάδιο αυτό συνήθως δεν μπορείς να καταλάβεις πού σε οδηγούν αυτά τα πράγματα.

“Θα μπορούσα να είμαι κι ένα αγροτόπαιδο”

Γιατί διάλεξα τη Φυσική; Διότι είναι η βάση της επιστήμης. Συμφωνώ με τη ρήση του Κάντ ότι επιστήμες είναι μόνο η Φυσική και τα Μαθηματικά – και ας ακούγεται παλιομοδίτικο και παρωχημένο. Αγαπώ και τη μουσική και τη Φυσική. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να στερηθώ κάτι από τα δύο. Θα μπορούσα να κάθομαι και να παίζω κιθάρα όλη την ημέρα, όπως περιγράφει το κομμάτι “Mother Nature’s Son” των Beatles, λέγοντας “Born a poor young country boy-Mother Nature’s son, All day long I’m sitting singing songs for everyone” (“Γεννημένος φτωχό αγροτόπαιδο, γιος της Μητέρας Φύσης, όλη μέρα κάθομαι παίζοντας τραγούδια για τον καθένα”).

Θα μπορούσα λοιπόν να είμαι ένα αγροτόπαιδο, να καλλιεργώ τη γη και όλη την υπόλοιπη μέρα καβάλα σε έναν φράκτη ή αραχτός κάτω από τα δέντρα να παίζω κιθάρα και να γράφω τραγούδια για όποια φάτσα συναντώ μπροστά μου. Ή θα μπορούσα να είμαι ένας ερευνητής: Όμως αυτός ο ερευνητής θα έπρεπε απαραιτήτως να έχει ένα όραμα που να περικλείει μέσα του και τη φύση και τον έρωτα και την ποίηση – δεν θα μπορούσα να κλειστώ σε τέσσερις τοίχους και να κάνω έρευνα. Δηλαδή αυτός ο ερευνητής θα έπρεπε να κάνει πολλές βόλτες – ακόμα και αν δεν έπαιζε κιθάρα – να αλητεύει πάρα πολύ, να χαλάει πάρα πολύ χρόνο άσκοπα, αλλιώς δεν θα ήταν ο τύπος του ερευνητή που μου ταιριάζει”.

Συνεχίζει να γράφει μουσική και να ροκάρει

Ο Δημήτρης Παναγόπουλος συνεχίζει να γράφει μουσική και να εμφανίζεται με σταθερή συχνότητα στο μπαρ “In Vivo” (Χ. Τρικούπη 79 & Μεθώνης, στο κέντρο της πόλης), όπου έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια. Στον ίδιο χώρο εμφανίζονται επίσης πολλά αξιόλογα μουσικά σχήματα, που κινούνται γύρω από το ροκ, τη τζαζ και το μπλουζ.

“Εκεί παίζω κλασικά ροκ κομμάτια, μπλουζ και ραγκτάιμ, ό,τι δηλαδή έπαιζα πάντα – είτε δικές μου δημιουργίες είτε κλασικών ονομάτων του ροκ-μπλουζ χώρου. Γενικά έχω παίξει αμέτρητες φορές ζωντανά, έχω κάνει live σε όλη την Ελλάδα – και όχι μόνο, έχω ηχογραφήσει τέσσερα albums και νιώθω πολύ γεμάτος από τη μουσική μου σταδιοδρομία”.

Μόνο το διαχρονικό έχει αξία

Όσο για την υπέροχη “Αύρα” του, όταν τη συνέθετε δεν φανταζόταν την επιτυχία της.

“Δεν φανταζόμουν τίποτα. Έκανα πάντα αυτό που ήθελα να κάνω, χωρίς να βλέπω τι θα φέρει στο μέλλον. Όταν είχα πάει πιτσιρικάς στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, δεν με ενδιέφερε αν θα πάρω βραβείο ή όχι. Άλλο αν πήρα. Με ενδιέφερε η χαρά της συμμετοχής σε όλο αυτό και η εμπειρία.

Όταν ηχογραφούσαμε τα κομμάτια του πρώτου μου δίσκου, κάνοντας πλάκα με τους φίλους μου, μπορεί να το διακωμωδούσαμε – και κυρίως εγώ, λέγοντάς τους “άκου τώρα αυτό το χιτ” (παίζοντάς τους την “Αύρα”), υπονοώντας ότι το τραγούδι έχει τα στοιχεία του ευχάριστου διαχρονικού κομματιού. Το διαχρονικό πρέπει πάντα να περιλαμβάνεται σε αυτά που εγώ θεωρώ ότι αξίζει να κάνεις. Περισσότερο λοιπόν το διακωμωδούσα, παρά έκανα σκέψεις ότι αυτό το κομμάτι θα μείνει στην ιστορία”.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Τι συμβαίνει και εξαφανίζονται οι μέλισσες από τον πλανήτη;

Ένα μυστηριώδες φαινόμενο απασχολεί τα τελευταία χρόνια τους επιστήμονες: Οι μέλισσες εξαφανίζονται μαζικά από τον πλανήτη για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία...

Τι απίστευτο μπορεί να φτιάξει ένας καλλιτέχνης με χαρτί και μολύβι;

Μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας μόνο χαρτί και μολύβι να φτιάξει μια τρισδιάστατη ζωγραφιά; Αν έχει ταλέντο και την κατάλληλη έμπνευση, δημιουργεί μια απίστευτη εικόνα, που βγαίνει ολοζώντανη...

Πού χρησιμοποιούσαν κάποτε οι καλλιτέχνες τα αμπελόφυλλα;

Πολλοί καλλιτέχνες των περασμένων αιώνων χρησιμοποίησαν κατά κόρον το αμπελόφυλλο (και όχι το φύλλο συκής) ως πέπλο σεμνότητας, για να καλύψουν τα γεννητικά όργανα των...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς ο Motoi Yamamoto μετατρέπει το αλάτι σε έργο τέχνης;

Άλλοι δουλεύουν με επιδεξιότητα τον πηλό και άλλοι το μάρμαρο, το χιόνι ή τον πάγο. Αυτό όμως που κάνει ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Motoi Yamamoto απαιτεί ακρίβεια και προπαντός μεγάλη υπομονή, καθώς...

Πώς τηρούμε τις Δέκα Εντολές στις μέρες μας;

Οικοδόμησα τη ζωή μου σε βάσεις γερές και πιστά ακολούθησα τις δέκα εντολές με μικρές παραλλαγές: Ου κλέψεις - παρά μόνο για το ψωμί του...

Πόσο μας… γυμνάζει ένα τραγούδι;

Τραγούδι με συνταγή γιατρού και υπόδειξη γυμναστή. Τώρα μάλιστα, έχουμε σοβαρή δικαιολογία να φαλτσάρουμε! Στη Γαλλία το τραγούδι προτείνεται...

Πότε (και πού) τραγουδήθηκε για πρώτη φορά η “Άγια νύχτα”;

Το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι έχει γνωρίσει πολλές διασκευές και επανεκτελέσεις από διαφόρους καλλιτέχνες μέχρι σήμερα, κάποιες μάλιστα με σκωπτικό ή ειρωνικό χαρακτήρα (Simon and Garfunkel, Manowar)...