back to top

Τι σημαίνει η φράση “Υπό την αιγίδα”;

Συχνά αναφέρεται σήμερα ότι μια εκδήλωση (συνέδριο, έκθεση κλπ.) πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου ή άλλου κρατικού ή ιδιωτικού φορέα. Στα νεοελληνικά η λέξη αιγίδα έχει την έννοια της προστασίας. Επομένως, η φράση “υπό την αιγίδα” σημαίνει “υπό την προστασία”.

Τι ήταν κάποτε η αιγίδα;

Η αιγίδα “ταξίδεψε” από την Αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή πάντα με την έννοια της προστασίας. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν πραγματικά χειροπιαστή, καθώς αιγίδα ονομαζόταν το δέρμα κατσίκας (αίξ, αιγός) που φορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ως ένδυμα.

Αιγίδα λεγόταν και η δερμάτινη ασπίδα του Δία (γι΄ αυτό ο Όμηρος τον ονομάζει αιγίοχο). Την κατασκεύασε ο Ήφαιστος από το δέρμα της Αμάλθειας – της κατσίκας με το γάλα της οποίας είχε ανατραφεί ο Δίας – και την στόλισε με λαμπρές παραστάσεις.

Την ασπίδα αυτή δάνειζε ο Δίας μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις στα πιο αγαπημένα του παιδιά, την Αθηνά και τον Απόλλωνα.

PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Ποιος είπε, Τι σημαίνει, Γιατί λέμε, Πόσο είναι, Πώς γράφεται, Πού βρίσκεται, Πότε έγινε; Βρες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Tags

Κατηγορίες

Δες Κι Αυτά

Ποιος είπε τη φράση: “Γηράσκω αεί διδασκόμενος”;

Η αλήθεια για την πατρότητα της φράσης έχει αποκατασταθεί πλήρως, διότι στο παρελθόν πιστεύαμε πως την είχε ξεστομίσει ο Σωκράτης. Όμως είναι σίγουρο...

Γιατί λέμε “Δεν χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη”;

Ούτε ένα καρπούζι δεν χωράει κάτω από τη μασχάλη μας, πόσο μάλλον δύο. Διότι τα καρπούζια, ως γνωστόν, είναι πολύ μεγάλα και βαριά φρούτα. Πάντως, για δύο...

Δημοφιλή

Αρέσουν