back to top

Τι σημαίνει η φράση “Μη μου άπτου”;

Η φράση “Μη μου άπτου” σημαίνει “μη με αγγίζεις”. Μαρτυρείται στην Καινή Διαθήκη και συγκεκριμένα στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.

Πρόκειται για φράση που είπε ο Ιησούς στη Μαρία τη Μαγδαληνή, όταν εμφανίστηκε μπροστά της μετά την Ανάστασή Του και εκείνη Τον αναγνώρισε: “Μη μου άπτου, ούπω γαρ αναβέβηκα προς τον πατέρα” (Ιωάν. 20,17).

Κατά την επικρατέστερη ερμηνεία, ο Ιησούς είπε τη φράση αυτή στη Μαρία Μαγδαληνή γιατί ο Θεός δεν της είχε στείλει ακόμα το Άγιο Πνεύμα που “θα άνοιγε τον νου της” και θα της έδινε την δυνατότητα να έχει πρόσβαση στο πρόσωπο του αγαπημένου Κυρίου της.

Ωστόσο στις μέρες μας η συγκεκριμένη φράση έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται με μια όχι και τόσο θετική σημασία. “Μη μου άπτου” χαρακτηρίζουμε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι εύθικτος, μυγιάγγιχτος, που δεν ανέχεται να τον πειράζουν.

Ποιο φυτό είναι το “Μη μου άπτου”;

“Μη μου άπτου” είναι επίσης η κοινή ονομασία του φυτού μιμόζα – επιστημονική ονομασία mimosa pudica = μιμόζα η αισχυντηλή (ντροπαλή). Λέγεται έτσι λόγω της χαρακτηριστικής ιδιότητας των φύλλων της να κλείνουν και να γέρνουν προς τα κάτω, όταν κάτι τα αγγίζει.

PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Ποιος είπε, Τι σημαίνει, Γιατί λέμε, Πόσο είναι, Πώς γράφεται, Πού βρίσκεται, Πότε έγινε; Βρες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Tags

Κατηγορίες

Δες Κι Αυτά

Γιατί λέμε “Όποιου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει”;

"Όποιου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει", λέει μια σοφή ελληνική παροιμία. Ήτοι, είναι αδύνατον ο άνθρωπος να ξεφύγει από τη...

Γιατί λέμε “Χαιρέτα μου τον πλάτανο”;

Όταν πιστεύουμε ότι κάτι δεν πρόκειται να γίνει, συνηθίζουμε να λέμε: "Χαιρέτα μου τον πλάτανο". Από πού όμως βγαίνει η συγκεκριμένη φράση; Μια πιθανή εξήγηση είναι η εξής: Τα παλιότερα χρόνια τα περισσότερα...

Δημοφιλή

Αρέσουν