Ποια είναι τα πιο “επικίνδυνα” θαλάσσια είδη της Μεσογείου;

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Γιατί αποκαλούμε την Ευρώπη “Γηραιά Ήπειρο”;

Χάρη στη γεωγραφική θέση της, η Ευρώπη διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Θεωρείται το "σταυροδρόμι τριών ηπείρων" και στα εδάφη της συναντώνται οι περισσότεροι...

Ποια είναι η κατάλληλη γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη;

Μπορεί μια γυναίκα να γυμνάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της; Είναι ασφαλές για εκείνη αλλά και για το παιδί που κυοφορεί; Και αν ναι, ποια είναι η καλύτερη μορφή...

Πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην εισβολή ιών και μικροβίων; Δες το βίντεο

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι θαυμαστά σχεδιασμένο για να μας προστατεύει από εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που προσπαθούν καθημερινά...

Όπου και αν πηγαίνεις για να δροσιστείς, καλό είναι να προσέχεις, γιατί ο βυθός κρύβει εκπλήξεις, το ίδιο και η θαλάσσια επιφάνεια (συχνά και η παραλία)… Δεν αρκεί να έχεις τον νου σου στην τσούχτρα, τον αχινό, τη δράκαινα, τη σκορπίνα ή τη σμέρνα που μπορεί να σε τσιμπήσουν ή να σε δαγκώσουν αλλά και σε κάποια άλλα… περίεργα θαλάσσια και παραθαλάσσια είδη, με τα οποία ενδέχεται να κολυμπάς παρέα ή να σκοντάφτεις επάνω τους. Όπως για παράδειγμα:

Η δόλια πλαστική σακούλα, που πείθει τα θύματά της να πιστέψουν ότι πρόκειται για ψάρι-ζελέ και τα τρομοκρατεί.

Η σερβιέτα με πτερύγια. Ναι, δεν έχουν μόνο τα ψάρια πτερύγια αλλά και κάποια παραδοσιακά γυναικεία είδη υγιεινής.

Το προφυλακτικό. Το απαλό άγγιγμά του παραπέμπει σε μέδουσα, εκτός αν είναι έγχρωμο, οπότε κάνει τον τρόμο του μη αναγνωρίσιμου είδους ακόμα μεγαλύτερο.

Το σπασμένο μπουκάλι μπίρας, θαλάσσιο είδος εξαιρετικής αντοχής, αφού θα ξεβράζεται στις παραλίες για πάρα πολλά χρόνια.

Πετρέλαια και λάδια μηχανής, που ανακουφίζουν τα παραπλέοντα σκάφη από τα κατάλοιπα της καύσης της μηχανής τους, αλλά προσθέτουν τεχνητό χρώμα στο δέρμα των λουομένων.

Αποτσίγαρα: Λέγονται και γόπες, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με τα γνωστά ψάρια. Μυρίζουν άσχημα και οπωσδήποτε δεν τρώγονται! Στοιβάζονται στις παραλίες και περιμένουν συνήθως κάτι γραφικούς τύπους (υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας ή εθελοντές καθαρισμού των ακτών) να τις μαζέψουν, ώστε να ξαναβρούν οι λουόμενοι (μεταξύ αυτών και εκείνοι που τις φύτεψαν στην άμμο) το τοπίο ευπρεπές την επόμενη ημέρα.

Το αλουμινένιο κουτί του αναψυκτικού, που μπορεί να πάρει διάφορα σχήματα – εύπλαστο καθώς είναι – στα χέρια του καταναλωτή, πριν αυτός το αποχωριστεί: Αυτό ονομάζεται και διασπορά έργων τέχνης.

Το χάρτινο κουτί από χυμό ή γάλα, παρομοίως με το προηγούμενο είδος αλλά λιγότερο εύπλαστο.

Το πλαστικό μπουκάλι, ένα ενδημικό είδος που τείνει όμως να εκλείψει, καθώς οι περισσότεροι το διατηρούν ως πολύτιμο σκεύος που γεμίζεται ξανά και ξανά από τη βρύση.

Η μπαταρία: Απλώς κάνε απότομη μεταβολή, μόλις την συναντήσεις, γιατί ξερνάει δηλητηριώδη υγρά.

Εν κατακλείδι, εκατομμύρια απόβλητα φτάνουν κάθε μέρα μέχρι τη θάλασσα προκαλώντας καταστροφές στην υδρόβια ζωή και κατ΄ επέκταση στην ανθρώπινη.

[Φωτό: www.greenfudge.org]

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook