ΑρχικήΠΟΤΕ;Πότε η υποθερμία γίνεται...

Πότε η υποθερμία γίνεται επικίνδυνη;

Το σώμα μας καταβάλλει έναν καθημερινό αγώνα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του έχοντας να αντιμετωπίσει το κρύο ή τη ζέστη του περιβάλλοντος και τις αλλαγές στον μεταβολισμό του. Τι γίνεται όμως όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα; Τότε συμβαίνει αυτό που στην Ιατρική ονομάζεται υποθερμία, κατάσταση η οποία, ανάλογα με τη διακύμανση της θερμοκρασίας, χαρακτηρίζεται ελαφριά (35-34 βαθμοί Κελσίου), μέτρια (34-32 βαθμοί) ή πολύ σοβαρή (κάτω από 32 βαθμούς, συνήθης σε θύματα παγετού). Το σημαντικό όμως είναι πως η παρατεταμένη υποθερμία, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης, καρδιακή ανακοπή ή ακόμα και στον θάνατο.

Η φυσιολογική  θερμοκρασία

Σύμφωνα με την ειδική παθολόγο Αναστασία Μοσχοβάκη, ένας νέος, υγιής ενήλικος έχει μέση θερμοκρασία στο στόμα του 36,8 βαθμούς Κελσίου (λίγο χαμηλότερη στις έξι το πρωί και λίγο υψηλότερη το απόγευμα). Οι θερμοκρασίες στη μασχάλη είναι κατά μισό βαθμό χαμηλότερες από αυτές του στόματος. Βέβαια, όπως διευκρινίζει η γιατρός, παρά το γεγονός ότι θερμοκρασίες σώματος πάνω από 37,2 και κάτω από 35,5 θεωρούνται παθολογικές, η θερμορυθμιστική λειτουργία του “θερμοστάτη” του σώματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και μεταβάλλεται με την πάροδο της ηλικίας. Συγκεκριμένα, όπως επεξηγεί, η ανθρώπινη θερμοκρασία ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, στον οποίο βρίσκονται τα θερμορυθμιστικά κέντρα του σώματος.

Ποιες είναι οι αιτίες

Όπως αναλύει η γιατρός, η υποθερμία μπορεί να οφείλεται σε:

Φυσιολογικά αίτια, όπως για παράδειγμα η ιδιοσυγκρασία, η έκθεση στο κρύο ή το διάστημα πριν από την ωορρηξία.

Διάφορα φάρμακα.

Οργανικά νοσήματα, όπως διαβήτης, σήψη, διαταραχές ορμονικές ή του κυκλοφορικού, βραδύς μεταβολισμός.

Πώς αντιμετωπίζεται

Σύμφωνα με τη γιατρό, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου τα εξής:

Αν εμφανίζεται για πρώτη φορά, απαιτείται άμεση ιατρική εξέταση. Αν υπάρχει παθολογικό νόσημα, η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με την αιτία.

Θα πρέπει να αποφεύγεις τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας (από το κρύο στη ζέστη και το αντίθετο), την πολύωρη παραμονή στο κρύο και τα παγωμένα ρεύματα.

Αν βραχούν τα ρούχα, σωστό είναι να αλλάζονται αμέσως και γενικώς καλό είναι να υπάρχει προτίμηση στον αδιάβροχο ρουχισμό. Οι κάλτσες είναι απαραίτητες τον χειμώνα, ενώ τα ρούχα που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία (π.χ. στενές ζώνες και παντελόνια) είναι τελείως ακατάλληλα.

Η κακή διατροφή και η γρήγορη απώλεια βάρους αυξάνουν τη θερμορυθμιστική αστάθεια του σώματος, ενώ είναι επίσης απαγορευτική η κατάχρηση αλκοόλ, καφέ και τοξικών ουσιών.

Το καθημερινό βάδισμα τονώνει την κυκλοφορία και βοηθάει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την θερμοκρασία του.

Η υπερκόπωση είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη θερμοκρασία του σώματος, οπότε λάβε τα μέτρα σου!

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Γιατί κάποια φάρμακα μπαίνουν σε κάψουλες;

Αν το φάρμακο που λαμβάνουμε έχει ειδικό κάλυμμα, σχεδιασμένο να απελευθερώνει τη δραστική ουσία σταδιακά (βραδείας αποδέσμευσης), ο θρυμματισμός ή το άνοιγμά του θα οδηγήσει σε υπερδοσολογία (και μεγαλύτερη...

Πόσες φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό να ουρούμε;

Ο κάθε άνθρωπος έχει καθημερινά διαφορετικές ανάγκες για τουαλέτα. Το πόσες φορές θα ουρήσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους είναι η ηλικία, το μέγεθος...

Ποιοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται ανοσοκατεσταλμένοι;

Ανάμεσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε λοιμώξεις από μικροοργανισμούς - οι οποίοι φυσιολογικά δεν είναι επικίνδυνοι για υγιή άτομα - κατατάσσονται και οι...

Πόσο σοβαρά απειλούν την υγεία μας τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Σήμερα είμαστε στην αρχή μιας αλυσίδας συνεπειών, οι οποίες προβλέπεται να εκτυλιχτούν σε βάθος χρόνου συμπαρασύροντας όλα τα μέλη του ανθρώπινου...