Πότε ανθίζουν τα κυκλάμινα;

Σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά, που ανθίζουν την άνοιξη, τα κυκλάμινα ζωντανεύουν κάθε φθινόπωρο. Χρωματίζονται με όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ και του μοβ (το γνωστό χρώμα σικλαμέν) και στολίζουν περήφανα βεράντες, μπαλκόνια και κήπους.

Ένα πανέμορφο αγριολούλουδο

Το κυκλάμινο είναι ένα μεσογειακό φυτό με παροιμιώδη ανθεκτικότητα – η άγρια, αυτοφυής ελληνική ποικιλία του έχει… συλληφθεί να φυτρώνει ακόμα και σε ξερό βράχο.

Το άγριο κυκλάμινο έχει λευκό ή ανοικτό ροζ χρώμα με σκούρο ροζ στεφάνι στη βάση των πετάλων του. Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα, σε σχήμα καρδιάς, και συνήθως έχουν γραμμές από γκρι ή ασημένιο χρώμα.

Η ανθοφορία των κυκλάμινων στη φύση αρχίζει τον Σεπτέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Στα ανθοπωλεία θα τα βρεις από τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Την εποχή των Χριστουγέννων συνήθως προσφέρεται ως δώρο, οπότε είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να πάρει θέση και στο δικό σου μπαλκόνι.

Αγαπούν την υγρασία, δεν αντέχουν τη ζέστη

Τα κυκλάμινα έχουν ανάγκη από υγρασία και δεν αντέχουν τη ζέστη. Γι΄ αυτόν, κυρίως, τον λόγο είναι ακατάλληλα για να στολίσουν εσωτερικούς χώρους του σπιτιού. Το ιδανικό είναι να τοποθετούνται σε δροσερό, φωτεινό σημείο – αλλά μακριά από τις ακτίνες του ήλιου – που έχει αρκετή υγρασία.

Πώς θα τα περιποιείσαι

Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίζεις τα κυκλάμινα είναι να βυθίζεις τη γλάστρα μέσα σε μία λεκάνη ή έναν κουβά με νερό – σε θερμοκρασία του χώρου. Θα αφήνεις τη γλάστρα να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται (περίπου 10-15 λεπτά) και όταν δεις το χώμα στην επιφάνεια να υγραίνεται, θα τη βγάζεις από το νερό.

Επίσης μην ξεχνάς κάθε φορά να αδειάζεις το νερό που τυχόν λιμνάζει στο πιατάκι της γλάστρας, γιατί οι ρίζες των κυκλάμινων σαπίζουν εύκολα.

Θα τα ποτίζεις πάντα με τον ίδιο τρόπο, μόλις διαπιστώνεις πως το χώμα στην επιφάνεια έχει στεγνώσει.

Τα κυκλάμινα χρειάζονται υγρό χώμα αλλά όχι υπερβολικό πότισμα, γιατί καταστρέφονται.

Όταν τα λουλούδια μαραθούν, τα κόβεις και βάζεις τη γλάστρα σε ένα σκιερό, δροσερό σημείο. Τότε σταματάς το πότισμα. Αν δεις τα φύλλα να ξεραίνονται και να πέφτουν, μην πτοηθείς. Αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί οι βολβοί “κοιμούνται” τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θα αρχίσεις να τα ποτίζεις πάλι στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δημοφιλή

Πώς θα υπολογίσεις την απόστασή σου από μια καταιγίδα;

Έχεις ενημερωθεί από το μετεωρολογικό δελτίο ότι πλησιάζει καταιγίδα στο σημείο όπου βρίσκεσαι. Ακούς μακριά τα μπουμπουνητά, βλέπεις

Πού αλλού μπορείς να δεις ουράνιο τόξο, εκτός από τον ουρανό;

Το ουράνιο τόξο δεν σχηματίζεται μόνο στον ουρανό, μετά από βροχή. Μπορείς να το δεις και αλλού. Αυτή η υπέροχη ζωγραφιά της φύσης κάνει συχνά την εμφάνισή της...

Πώς μας προστατεύουν τα φυτά από την ηχορύπανση;

Τα δέντρα και τα φυτά που υπάρχουν σε πεζοδρομία και μπαλκόνια μπορούν να μειώσουν κατά 5-10 ντεσιμπέλ (50% στο ανθρώπινο αφτί) την ηχορύπανση...