Πώς μας προστατεύουν τα φυτά από την ηχορύπανση;

Δέντρα και θάμνοι σε ρόλο προστάτη των αφτιών μας. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος – Εργαστήριο Δασοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το αμερικανικό Εθνικό Αγροτοδασοκομικό Κέντρο (National Agroforestry Center – NAC), τα δέντρα και τα φυτά των πεζοδρομίων και των μπαλκονιών μπορούν να μειώσουν κατά 5-10 ντεσιμπέλ (50% στο ανθρώπινο αφτί) την ηχορύπανση της πόλης.

Η ηχορύπανση μας αρρωσταίνει

Η ηχορύπανση στην πόλη και στο εργασιακό περιβάλλον ανεβάζει ανυπόφορα τα ντεσιμπέλ προκαλώντας άγχος, ένταση και ασθένειες. Το θέμα δεν είναι πρωτόγνωρο: Ακόμα και ο Ιούλιος Καίσαρας απαγόρευε στα άρματα να κυκλοφορούν το βράδυ στους δρόμους της Ρώμης, επειδή οι πολίτες δεν μπορούσαν να κοιμηθούν. Αφού ζούμε πολιορκημένοι καθημερινά από τόσους ήχους, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η καλλιέργεια πράσινου είναι ένας σημαντικός τρόπος περιορισμού του θορύβου.

Φυλλώματα και κλαδιά απορροφούν τους ήχους

Οι κάθε λογής θόρυβοι είναι στην ουσία κύματα δονήσεων που ταξιδεύουν στον αέρα. Τα κύματα αυτά εξασθενούν, όταν παρεμβάλλονται στην πορεία τους τα φυλλώματα και τα κλαδιά των δέντρων και των θαμνοειδών φυτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δρόμοι που έχουν δέντρα φυτεμένα και στις δύο πλευρές τους θεωρούνται πιο ήσυχοι και πιο ειρηνικοί. Επιπλέον τα δέντρα προσφέρουν το απαλό θρόισμα των φύλλων τους και το κελάιδισμα των πουλιών.

Αποτελεσματική φυτική ηχομόνωση

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ηχομονωτική δράση δέντρων και θάμνων είναι πιο αποτελεσματική, όταν:

Ο τύπος των φυτών έχει ποικιλομορφία: Είναι προτιμότερα τα αειθαλή φυτά με πυκνό φύλλωμα, διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών. Καλό είναι να γίνεται ένας συνδυασμός θάμνων και δέντρων που έχουν την τάση να αναπτύσσονται καθ΄ ύψος.

Η απόσταση μεταξύ τους είναι τέτοια που να μπορούν να αναπτυχθούν με άνεση.

Ο τόπος όπου φυτεύονται είναι πιο κοντά στην πηγή του θορύβου παρά στα αφτιά μας. Παρόλα αυτά μεγάλες γλάστρες και ξύλινες ζαρντινιέρες με ανθεκτικά θαμνοειδή φυτά παντός καιρού, που διατηρούν πλούσιο φύλλωμα όλο το χρόνο όπως η αρωματική, πανύψηλη δάφνη, η εντομοαπωθητική πικροδάφνη, η πολύκλαδη μυρτιά και η εύοσμη αγγελική, τοποθετημένα στο μπαλκόνι κάνουν θαυμάσια δουλειά ομορφαίνοντας και αρωματίζοντας τον χώρο. Όταν τα φυτά ψηλώσουν, θα σχηματίσουν ένα αδιαπέραστο φυσικό τείχος προστασίας όχι μόνο από τους ενοχλητικούς ήχους αλλά και από τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ