Πότε είναι του Αγίου Φανουρίου, για να φτιάξουμε φανουρόπιτα;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μπορεί να μην ψάχνεις κάτι που έχεις χάσει ή να μην σε ενδιαφέρει να μάθεις ποιον/ποια θα παντρευτείς. Οπότε δεν έχεις λόγο να ζητήσεις από τον Άγιο Φανούριο να σου το φανερώσει. Έχεις όμως μια καλή δικαιολογία να φτιάξεις στις 27 του μηνός που γιορτάζει ο Άγιος το πιο νόστιμο κέικ – χωρίς βούτυρο και αβγά.

Η Νίκη Μερκούρη προσθέτει περισσότερα υλικά στην κλασική συνταγή* και δημιουργεί μια φανουρόπιτα ανάρπαστη.

Υλικά:

1 ποτήρι ελαιόλαδο ελαφρύ

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού και ξύσμα

½ ποτηράκι σαμιώτικο κρασί

½ ποτηράκι κρασιού πολτός φρούτων

Μία κουταλιά κανελογαρίφαλο

Μία κουταλιά μπέικιν πάουντερ

Μία κουταλιά σόδα σκόνη

1 φλιτζάνι καρύδια ή αμύγδαλα

½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές ή μαύρες

Αλεύρι όσο χρειαστεί (περίπου ½ κιλό)

Σουσάμι

Εκτέλεση:

Χτυπάς το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Προσθέτεις το μπέικιν πάουντερ (που έχεις διαλύσει στο κρασί), τη σόδα (που έχεις διαλύσει στον χυμό πορτοκαλιού), το κανελογαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον πολτό φρούτων, τα καρύδια (ή τα αμύγδαλα), τις σταφίδες και στο τέλος το αλεύρι λίγο-λίγο.

Λαδώνεις και αλευρώνεις ένα ταψί και αδειάζεις μέσα το μείγμα. Πασπαλίζεις με σουσάμι βρεγμένο – για να σταθεί στην επιφάνεια της πίτας – και ψήνεις σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

(Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Νίκης Μερκούρη: Δια χειρός Νίκης – Εκδόσεις Καστανιώτη).

* Η κλασική συνταγή της φανουρόπιτας περιλαμβάνει εννέα νηστίσιμα υλικά. Οι παλαιότεροι έφτιαχναν αυτή τη νηστίσιμη πίτα για να τους φανερώσει ο Άγιος Φανούριος αντικείμενα που είχαν χάσει ή στις ανύπαντρες κοπέλες τον άντρα που θα παντρεύονταν. Αφού την έψηναν, την πήγαιναν στην εκκλησία για να διαβαστεί και κατόπιν να κοπεί σε 40 κομμάτια, τα οποία μοιράζονταν στους πιστούς.

[Φωτό: © Depositphotos.com]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και...

Πώς η… μακάβρια Μακαρωνία μεταλλάχτηκε σε γιορτινό Μελομακάρονο;

Το μελομακάρονο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μάλιστα θεωρείται το πιο "υγιεινό" γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...

Πώς θα γευτείς την πολύτιμη διατροφικά σαρδέλα με τον καλύτερο τρόπο;

Είναι νόστιμη, υγιεινή και φτηνή. Η σαρδέλα πρωτοστατεί στο καλοκαιρινό τραπέζι και όχι άδικα, αφού είναι ένα ψάρι γευστικότατο, εύκολο στο μαγείρεμα και με μεγάλη διατροφική αξία...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!