Πού σερβίρεται παραδοσιακά το Γαμοπίλαφο;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το λέει και το όνομά του: Το γαμοπίλαφο είναι πιλάφι, που σερβίρεται στους γάμους (γάμος+πιλάφι). Είναι μια παραδοσιακή κρητική συνταγή, που αποτελεί το κεντρικό και πιο σημαντικό πιάτο στο γλέντι ενός γάμου, μιας βάφτισης και γενικότερα σε οποιοδήποτε γιορτινό τραπέζι στο νησί.

Στην ουσία δεν είναι πιλάφι αλλά περισσότερο ένα ριζότο που φτιάχνεται από ρύζι, ζωμό κρέατος και στακοβούτυρο.

Τι συμβολίζει;

Γιατί όμως το σερβίρουν στο γαμήλιο τραπέζι; Διότι το ρύζι συμβολίζει το “ρίζωμα” του ζευγαριού, τη γονιμότητα και την αφθονία αγαθών. Άλλωστε, για τον ίδιο λόγο πετάμε ρύζι και στους γάμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κρητικοί δεν το λένε γαμοπίλαφο αλλά σκέτο πιλάφι. Έτσι το “βάφτισαν” όσοι κατέβαιναν από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί για κάποιον γάμο. Αυτό το όνομα έμεινε και έγινε… διάσημο.

Ποιος το φτιάχνει;

Το γαμοπίλαφο δεν το φτιάχνουν γυναίκες αλλά άντρες, που έχουν… ειδικευτεί στην παρασκευή του. Μαζεύονται όσοι χρειάζονται, ετοιμάζουν το γαμοπίλαφο σε μεγάλα καζάνια και αφού τελειώσουν, κάνουν και την καθαριότητα των σκευών και του χώρου.

Ανθυγιεινό αλλά νοστιμότατο

Η συνταγή του γαμοπίλαφου, εκτός από ρύζι, περιλαμβάνει κρέας από πρόβατο / γίδα / αρνί ή άλλο και στακοβούτυρο, που σημαίνει ότι με τόσο ζωικό λίπος δεν είναι και από τα πιο υγιεινά εδέσματα. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά του.

Η γεύση του εξαρτάται από την καλή ποιότητα του κρέατος (μέσα στον ζωμό του οποίου θα βράσει το ρύζι). Οι Κρητικοί γνωρίζουν καλά ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας ζώα είναι αυτά που δίνουν τον πιο νόστιμο ζωμό, γι΄ αυτό προτιμούν ζυγούρι ή γίδα.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Μοίρασε το Άρθρο :

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πόσο ψηλά πετούν τα αεροπλάνα;

Τα αεροπλάνα πετούν πολύ ψηλά: στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους: Πρώτος και κυριότερος είναι ότι σε αυτό το υψόμετρο γίνεται οικονομία...

Τι σημαίνει Αλληλούια;

Το Αλληλούια δεν είναι απλώς μια λέξη. Είναι ένας μονολεκτικός δοξολογικός ύμνος προς τον Θεό, ο οποίος επαναλαμβάνεται σε όλες τις ιερές Ακολουθίες. Στην ουσία πρόκειται για εξελληνισμένη φράση...

Γιατί τα σαλιγκάρια βγαίνουν μετά τη βροχή;

Είναι γνωστό ότι τα σαλιγκάρια εμφανίζονται μετά από βροχή. Βέβαια δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της βροχής, απλώς εμείς τα βλέπουμε μετά, αφού...

Ποιοι είναι οι Α΄ βαθμού συγγενείς μας;

Η ύπαρξη συγγένειας και ο βαθμός της παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά νομικά ζητήματα, καθώς με βάση αυτά ο νόμος ορίζει κωλύματα (π.χ. γάμου) και παραχωρεί δικαιώματα (π.χ. κληρονομικά)...