Τι να κάνεις αν σε πονάει η μέση σου;

Αν έχεις ενοχλήσεις στη μέση σου, τότε ανήκεις και εσύ στο 80% του πληθυσμού που κάποια στιγμή στη ζωή του εμφανίζει αυτό το πρόβλημα. Πιθανόν να πρόκειται για “πιάσιμο”, που οφείλεται σε ορισμένες κακές συνήθειες της καθημερινότητας και παράγοντες ιδιαίτερα διαδεδομένους, εξηγεί η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ωστόσο ένα υπολογίσιμο ποσοστό οφείλεται και σε οργανικά προβλήματα, διευκρινίζει.

Τα νοσήματα που προκαλούν οσφυαλγία διακρίνονται σε τοπικές παθήσεις των οστών και της σπονδυλικής στήλης (π.χ. άλατα στη σπονδυλική στήλη), σε συστηματικά νοσήματα (π.χ. καρκινώματα), σε οργανικά προβλήματα παρακείμενων οργάνων (π.χ. παθήσεις νεφρού), σε φλεγμονές (πχ. βρουκέλλωση).

“Κάθε περιστατικό οσφυαλγίας που είναι έντονο, υποτροπιάζει, δεν υποχωρεί τη νύχτα ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα πρέπει να αξιολογείται σωστά ιατρικώς, διότι ενδέχεται να μην είναι μια απλή, κοινή, τοπική οσφυαλγία”, σημειώνει η δρ. Μοσχοβάκη.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την πρόληψη της οσφυαλγίας:

Να πίνεις επαρκή ποσότητα νερού. Η αφυδάτωση συνδέεται με αυξημένα ποσοστά συγκέντρωσης αλάτων στα νεφρά και επεισόδια οσφυαλγίας. Η ποσότητα του νερού που πρέπει να καταναλώνεις εξαρτάται από το είδος των παθήσεων από τις οποίες πάσχεις και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σου. Γενικά, εφόσον είσαι  υγιής, να προσπαθείς να πίνεις οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως.

Ορισμένες διαταραχές χωρίς συμπτώματα, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου, της χοληστερόλης και του ουρικού οξέος του αίματος συνδέονται με επεισόδια οσφυαλγίας. Γι΄ αυτό μην αμελείς την προληπτική περιοδική ιατρική εξέταση για την πρώιμη αποκατάσταση των διαταραχών αυτών.

Παράγοντες που καταπονούν τη σπονδυλική στήλη, προκαλούν πόνους και πρέπει να αποφεύγονται είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η κακή στάση του σώματος, οι επαγγελματικές δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη δόνηση (π.χ. χειρισμός κομπρεσέρ), οι γυμναστικές δραστηριότητες που δεν γίνονται σωστά, τα ψηλά τακούνια.

Είναι σημαντικό να προστατεύεις τη ράχη σου κατά τις καθημερινές δραστηριότητες. Να αποφεύγεις να σηκώνεις βάρη (σε τέτοια περίπτωση να λυγίζεις τα πόδια σου), να χρησιμοποιείς καρέκλα με στήριγμα για τα χέρια, να φροντίζεις να κοιμάσαι καλά, να είσαι ευθυτενής.

Η σωστή συστηματική αεροβική άσκηση, που γίνεται με κατάλληλα αθλητικά υποδήματα και ακολουθεί τον κανόνα καλή προθέρμανση – άσκηση – καλή αποθεραπεία, είναι πολύ ευεργετική για την πρόληψη της οσφυαλγίας.

Η κολύμβηση είναι μία από τις καλύτερες αθλητικές δραστηριότητες. Προγράμματα άσκησης που περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση κοιλιακών – ραχιαίων είναι επίσης ωφέλιμα. Αντίθετα, η στατική άρση βαρών καταπονεί τη ράχη και μπορεί να προκαλέσει κήλη.

“Για την ορθή αξιολόγηση της εγκατεστημένης οσφυαλγίας σημαντικά είναι τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης, τα οποία καθορίζουν και το είδος τυχόν απαιτούμενου εργαστηριακού ελέγχου. Η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο”, υπογραμμίζει η δρ. Μοσχοβάκη.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Latest Posts

Γιατί ένα προϊόν απομίμηση του αυθεντικού το λέμε “Μαϊμού”;

Οι μαϊμούδες είναι μικρόσωμοι, ευκίνητοι πίθηκοι με μακριά ουρά. Γενικά θεωρούνται νοήμονα ζώα. Έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (χάρισμα): Αντιγράφουν κινήσεις...

Ποιοι ήταν οι 7 σοφοί της αρχαιότητας;

Ο όρος "Επτά σοφοί" αναφέρεται σε μία ομάδα ιστορικών προσωπικοτήτων που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νεότερα στην Ελλάδα και διακρίθηκαν για το φιλοσοφικό, πολιτικό ή νομοθετικό έργο τους...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πού καθρεφτίζονταν οι αρχαίοι;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο, όπως ηφαιστειακό γυαλί του οψιδιανού (Μάγια, Αζτέκοι, Ολμέκοι), χαλκό...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Πότε κατανοούμε καλύτερα ένα πολύπλοκο θέμα;

Για να κατανοήσεις ένα πολύπλοκο θέμα, επιχείρησε να το εξηγήσεις σε κάποιον φίλο/η. Καθώς θα προσπαθείς να βρεις τα κατάλληλα λόγια για να το αναλύσεις, θα διαπιστώσεις ότι αρχίζεις να το καταλαβαίνεις...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ