Τι είναι οι άφθες της γλώσσας;

Η φυσιολογική γλώσσα έχει χρώμα ανοιχτό κόκκινο, κινείται άνετα και χωρίς πόνο. Όταν παρουσιαστούν άφτρες ή άφθες, όπως αποκαλούνται ιατρικώς, τότε σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται διερεύνηση.

Όπως εξηγεί η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη: “Οι άφθες είναι ανωμαλίες στην επιφάνεια της γλώσσας, που συνοδεύονται από πόνο ή κάψιμο. Μπορεί να εμφανιστούν αιφνιδίως ή σταδιακά, να είναι ομοιόμορφες ή όχι. Παρά το γεγονός ότι κοινές αιτίες εμφάνισης των ανωμαλιών αυτών είναι τοπικά οδοντικά προβλήματα (π.χ. ανώμαλες οδοντοστοιχίες), το στρες, ο πυρετός, ο έρπης και το κάπνισμα, υπάρχουν παθολογικοί παράγοντες και νοσήματα που συνοδεύονται πολλές φορές από άφθες. Αυτά είναι:

Ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων

Αφυδάτωση

Αυτοάνοσα νοσήματα

Μεταβολικά νοσήματα

Φλεγμονές

Καρκινώματα

Ορισμένα φάρμακα (π.χ. διουρητικά)

Δερματικά νοσήματα

Σε έναν από τους παραπάνω παράγοντες μπορεί επίσης να οφείλεται η παρουσία άσπρων ή κόκκινων στιγμάτων στη γλώσσα, όπως και το κάψιμο ή ο πόνος (χωρίς άλλα εμφανή συμπτώματα)”.

Αν αντιληφθείς οποιεσδήποτε ανωμαλίες στην επιφάνεια της γλώσσας, αλλαγή στο χρώμα της, νιώσεις κάψιμο ή πόνο, καλό είναι να απευθυνθείς σε γιατρό, ώστε να λάβεις την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ