Τι είναι η υπερπλασία του προστάτη και πώς θεραπεύεται;

Η υπερπλασία του προστάτη αποτελεί την πιο συχνή καλοήθη αντρική πάθηση, που εμφανίζεται στον προστάτη με την πάροδο της ηλικίας. Σήμερα όμως δεν χρειάζεται νυστέρι για να αντιμετωπιστεί, καθώς υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα.

Τι είναι ο προστάτης

“Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται στην πύελο, περιβάλλεται από το ορθό, την ουροδόχο κύστη, το περιπροστατικό και το ραχιαίο φλεβικό πλέγμα – υπεύθυνα για την λειτουργία της στύσης και τον σφιγκτήρα της ουρήθρας, ο οποίος ευθύνεται για τον παθητικό έλεγχο της ούρησης. Ο ρόλος του είναι να παρέχει ένα μέρος του υγρού που είναι απαραίτητο για την εκσπερμάτωση”, εξηγεί η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

“Με την πάροδο της ηλικίας ο προστάτης γίνεται περισσότερο ευαίσθητος στην επίδραση των ανδρογόνων, με αποτέλεσμα την υπερπλασία των κυττάρων του. Στην εμφάνιση της νόσου σημαντικό ρόλο έχει η κληρονομικότητα.

Ο διογκωμένος προστάτης προκαλεί αποφρακτικά φαινόμενα στην περιοχή της ουρήθρας δυσκολεύοντας την έξοδο των ούρων από την κύστη. Σειρά από μελέτες αναδεικνύουν επίσης ρήξη της ισορροπίας συμπαθητικού – παρασυμπαθητικού συστήματος στην περιοχή.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζονται:

Αίσθημα γεμάτης κύστης μετά το τέλος της ούρησης

Συχνουρία

Διακοπτόμενη ούρηση

Αδύναμη ροή ούρων

Καθυστέρηση κατά την έναρξη της ούρησης

Στάγδην απώλεια ούρων μετά το τέλος της ούρησης

Νυκτουρία

Έντονη επιθυμία για ούρηση

Μειωμένη διάμετρο ούρων

Η προστατική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ελαφρά ή σοβαρή. Οι ουρολοιμώξεις, η αιματουρία, η λιθίαση της κύστης και η νεφρική ανεπάρκεια αποτελούν επιπλοκές της νόσου, που εμφανίζονται σε ορισμένους ασθενείς.

Πώς αντιμετωπίζεται

Μία συνήθης άποψη που επικρατεί στην Ελλάδα είναι ότι η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη στην περίπτωση της υπερπλασίας του προστάτη. Η άποψη αυτή ενισχύεται, δυστυχώς, και από την επιθετική πολιτική που ακολουθούν πολλοί Έλληνες ουρολόγοι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του χειρουργείου είναι ότι, ενώ αποκαθιστά το πρόβλημα της υπερπλασίας, αρκετές φορές καταλείπει μόνιμη στυτική δυσλειτουργία και ανδρική ανικανότητα. Το θέμα αυτό δεν έχει επιλυθεί ούτε με τις νεότερες χειρουργικές τεχνικές λόγω της εξαιρετικής ευαισθησίας του νευροαγγειακού συστήματος του πέους, που διέρχεται από την περιοχή, ακόμη και σε απλές επεμβατικές πράξεις.

Καίτοι η χρησιμότητα του χειρουργείου ήταν αδιαμφισβήτητη σε παλαιότερες εποχές, σήμερα τα φάρμακα που έχουμε στην φαρέτρα μας για την υπερπλασία αλλά και για την αντιμετώπιση της ανδρικής βιολογικής γήρανσης προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις και καθιστούν το χειρουργείο άχρηστο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται μόνα ή σε συνδυασμούς αποκαθιστώντας τα συμπτώματα και αναστέλλοντας την επιδείνωση της κατάστασης”.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ