Στον κόσμο των πτηνών συναντάμε πλάσματα με εξαιρετικά χαρίσματα. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα που σίγουρα αξίζει Όσκαρ φωνητικής και πρώτο βραβείο μιμητικής τέχνης, αφού μπορεί να αναπαράγει με απίστευτη ακρίβεια – σαν κανονικό μαγνητόφωνο – ό,τι ακούσει: Τρυπάνια, αλυσοπρίονα, συναγερμούς αυτοκινήτων, παντός τύπου κινητήρες, ήχους κινητών τηλεφώνων, φωτογραφικών μηχανών, μουσικών οργάνων, πυροβολισμούς, σταγόνες νερού, το χτύπημα του σφυριού, την πτώση των δέντρων, κλάμα μωρού, κάθε ανθρώπινη φωνή και όλους τους ήχους του ζωικού βασιλείου. Το πουλί αυτό είναι η λύρα!
Καταπληκτικός μίμος
Διαθέτοντας μόνο το ράμφος της και τις πιο προηγμένες φωνητικές χορδές στον κόσμο, η λύρα τα κάνει όλα με το λαιμό της, ενώ εξίσου μοναδική είναι και η μνήμη της: Ακούει, καταγράφει, αποθηκεύει και αναπαράγει με υψηλής πιστότητας απόδοση ακόμα και σύνθετους ήχους (άνετα θα μπορούσε να υποκαταστήσει τη σειρήνα συναγερμού σε ώρα ανάγκης). Για παράδειγμα, η ιστορία της Αυστραλίας αναφέρει ότι το 1969 καταγράφηκε μια λύρα που τραγουδούσε γνωστές επιτυχίες του 1930.
Καλλιτέχνης του μιούζικαλ
Η λύρα είναι ένα στρουθιόμορφο πουλί, που ζει στα ορεινά δάση της ΝΑ Αυστραλίας εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Το αρσενικό καμαρώνει όσο και το παγώνι για την τεράστια δεκαεξαπτέρυγη εντυπωσιακή ουρά του ανοίγματος 70 εκατοστών. Τα φτερά του, όταν είναι όρθια, σχηματίζουν την αρχαία λύρα (εξ ου και το όνομά του): Σε αυτά ποντάρει για να σαγηνεύσει το μικρότερο σε μέγεθος θηλυκό, που υστερεί σε ικανότητες και εμφάνιση. Για να το προσελκύσει, σαρώνει το έδαφος για να φτιάξει ένα πρόχειρο αμφιθέατρο, μέσα στο οποίο θα… χορέψει και θα τραγουδήσει μια σύνθεση που αποτελείται από δικούς του ήχους, στους οποίους έχει ενσωματώσει όσα ηχητικά εφέ έμαθε να μιμείται.
Κυνηγημένο παλιότερα από τους Αυστραλούς για το φτέρωμά του, το ξεχωριστό αυτό πτηνό προστατεύεται πλέον από τον νόμο.