Πότε γιορτάζουν οι μέλισσες;

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. “Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί κι αυτό μέσα σε τέσσερα χρόνια”, φέρεται να έχει δηλώσει ο Αϊνστάιν.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι μέλισσες όντως εξαφανίζονται μαζικά από τον πλανήτη, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Υπάρχουν περιοχές όπου έχει εξαφανιστεί το 85% του πληθυσμού τους (Μέση Ανατολή) ή ακόμα και το 90% (ΗΠΑ). Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα (ευτυχώς σε μικρότερη έκταση).

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Γιατί αν οι μέλισσες εκλείψουν, δεν θα στερηθούμε μόνο το πολύτιμο μέλι αλλά και πολλά άλλα σημαντικά πράγματα, όπως βασικά φρούτα, λαχανικά και βότανα (με τα οποία φτιάχνουμε μια ποικιλία φαρμάκων) αλλά και βαμβακερά ρούχα – αφού το βαμβάκι, καθώς και όλα τα προηγούμενα, δένουν τους καρπούς τους και ευδοκιμούν χάρη στη γύρη που μεταφέρουν οι μέλισσες (επικονίαση).

Έτσι ο ΟΗΕ αποφάσισε να ορίσει την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με σκοπό να υπενθυμίζει κάθε χρόνο στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθούνται δράσεις για την προστασία τους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον ΟΗΕ έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων. Μάλιστα η επιλογή της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας συμπίπτει με τη γέννηση το 1734 του Σλοβένου ζωγράφου και μελισσοκόμου Άντον Γιάνσα, που θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ;

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Εμείς Τον ενθρονίζουμε σ΄ ό,τι αγαπάμε!

Οι θεολόγοι φαντάζονται έναν Θεό να κάθεται στα σύννεφα (…), όμως εμείς Τον ενθρονίζουμε στα φτερά των πουλιών, στα πέταλα των λουλουδιών, στα πρόσωπα των φίλων και σ΄ ό,τι αγαπάμε περισσότερο...

Η αυθεντική καταγωγή του τέρατος που λέγεται πολιτική

Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την...