Τι κοινό (και παράξενο) έχουν τα μάτια της κατσίκας και του χταποδιού;

Οι κόρες των ματιών των ανθρώπων και πολλών ζώων είναι στρογγυλές. Τα φίδια και άλλα ερπετοειδή έχουν κατακόρυφες σχισμές αντί για κύκλους. Όμως οι κόρες των ματιών της κατσίκας αλλά και του χταποδιού είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί είναι επιμήκεις – και υπάρχει λόγος.

Υπερ-όραση με μεγάλη περιμετρική ακτίνα

Αν καταφέρεις να κοιτάξεις μια κατσίκα ή ένα χταπόδι στα μάτια, μάλλον θα εκπλαγείς. Η κόρη του ματιού τους είναι μια οριζόντια σχισμή που, όταν διαστέλλεται, γίνεται ένα μαύρο παραλληλόγραμμο. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν όραση 320-340 μοιρών, τη στιγμή που ο άνθρωπος βλέπει περιμετρικά 160-210 μοίρες.

Για καλύτερη προστασία

Οι κατσίκες αποτελούν θήραμα για πολλά αρπακτικά ζώα, γι΄ αυτό και τα μάτια τους έχουν καλή περιμετρική όραση που τους επιτρέπει να σαρώνουν τον ορίζοντα ενώ βόσκουν. Το μειονέκτημα είναι ότι, για να δουν κάτι που βρίσκεται επάνω ή κάτω από το επίπεδο των ματιών τους, αναγκαστικά θα πρέπει να κινήσουν το κεφάλι. Έτσι μην περιμένεις να… ανταλλάξετε ματιές, όταν στέκεσαι ακριβώς από πάνω τους.

Μάτια – αλφάδια

Μάτι χταποδιού

Ωστόσο η πιο εκπληκτική λεπτομέρεια στα μάτια της κατσίκας είναι ότι ο βολβός του ματιού της περιστρέφεται δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα μέσα στην οφθαλμική κόγχη, ώστε οι κόρες να είναι πάντα προσανατολισμένες οριζόντια. Παρεμπιπτόντως το ίδιο συμβαίνει και με το χταπόδι, που κρατάει τις κόρες του πάντα σε οριζόντια θέση, άσχετα με τη θέση που βρίσκεται το σώμα του. Διαθέτει μάλιστα επιπλέον εξοπλισμό: Ενώ εμείς αγοράζουμε γυαλιά ηλίου με πολωμένους φακούς, το χταπόδι τους έχει από μόνο του, για να μπορεί να ανιχνεύει διαφανή θηράματα (μέδουσες) και για να αντιλαμβάνεται τα ιριδίζοντα σήματα μορς (προσκλήσεις για ζευγάρωμα ή άγχος λόγω εχθρού) που στέλνουν με το σώμα τους οι σύντροφοί του.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ