Γιατί τα κορίτσια σήμερα παρουσιάζουν πρώιμη εφηβεία;

Μια καταιγίδα πρώιμης εφηβείας σαρώνει τα τελευταία χρόνια το γυναικείο φύλο. Ανεπτυγμένο στήθος στα 5 χρόνια, περίοδος στα 7 είναι οι χειρότερες περιπτώσεις. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, όπως φανερώνουν οι παρατηρήσεις των επιστημόνων. Οι μητέρες ανησυχούν και ζητούν – δικαιολογημένα – να μάθουν το γιατί, αφού οι προηγούμενες γενιές γνώριζαν ότι η μέση ηλικία για να μπει ένα κορίτσι στην εφηβεία ήταν τα 11 χρόνια (στην Ελλάδα ίσως τα 13-15).

Άγουρη… θηλυκότητα

Η έκρηξη των θηλυκών ορμονών δεν συμβαίνει στην ίδια ακριβώς ηλικία για όλες τις φυλές: Προηγούνται οι νεαρές Αφροαμερικάνες, ακολουθούν τα ισπανόφωνα κορίτσια, έπεται η Καυκάσια φυλή και τελευταίες βρίσκονται οι νεαρές Ασιάτισσες. Όμως οι παρατηρήσεις της γιατρού Marcia Herman-Giddens, η οποία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 εργαζόταν στο παιδιατρικό τμήμα του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Duke, φανέρωσαν ότι ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός κοριτσιών 8 και 9 ετών είχε ήδη παρουσιάσει ανάπτυξη στο στήθος και τρίχωμα στην ήβη.

Σύμφωνα με τους New York Times, το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια εκτεταμένη μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) ανάμεσα σε 17.000 κορίτσια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν εκείνη την εποχή ότι το στήθος των λευκών κοριτσιών άρχιζε να αναπτύσσεται σε μια μέση ηλικία των 9,96 ετών, χωρίς να ξέρουν γιατί. Τώρα όμως υπάρχουν περιπτώσεις πρώιμης ηβικής και μασχαλιαίας τριχοφυΐας ακόμα και σε κορίτσια της πρώτης δημοτικού.

Ευθύνονται τα ξενο-οιστρογόνα;

Όπως αναφέρουν σχετικά οι New York Times, οι γιατροί δεν αρνούνται ότι μέσα στην τροφή (π.χ. κρέας και γάλα αγελάδας) και το νερό υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ουσιών που μιμούνται τα οιστρογόνα (θηλυκές ορμόνες). Αυτές οι ουσίες έχουν λάβει το όνομα ξενο-οιστρογόνα και φαίνεται ότι επηρεάζουν πολύ σοβαρά το γυναικείο ενδοκρινολογικό σύστημα. Ευθύνες επίσης αποδίδονται στη ζάχαρη, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη χρήση πλαστικών υλών αλλά και στο οικογενειακό άγχος, καθώς και στην έκθεση από πολύ νωρίς στα σεξουαλικά ήθη.

Από άλλους επιστήμονες ενοχοποιούνται επιπλέον η παιδική παχυσαρκία, οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα επεξεργασμένα και μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα φυτοφάρμακα, τα εμβόλια και διάφορα χημικά που βρίσκονται σε καθαριστικά σπιτιού, καλλυντικά, προϊόντα για τα μαλλιά και το σώμα και αλλού.

Ορμόνες από το λίπος;

H άποψη του καθηγητή παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Robert Lustig για τα πρώιμα σημάδια της εφηβείας είναι σημαντική: Η γρήγορη αύξηση του στήθους μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην οφείλεται σε οιστρογόνα που παράγονται από τις ωοθήκες των κοριτσιών αλλά σε οιστρογόνα προερχόμενα από τον λιπώδη ιστό ή από τις τοξίνες που κυκλοφορούν μέσα στο σώμα τους. Τότε δεν έχουμε πραγματική έναρξη της εφηβείας, αφού η εφηβεία σηματοδοτείται αποκλειστικά από την ενεργοποίηση των ωοθηκών.

Οι επιπτώσεις

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, όταν η εφηβεία ξεκινά νωρίτερα, η ανάπτυξη των οστών και γενικότερα του οργανισμού σταματά σε μικρότερη ηλικία από ό,τι πρέπει. Οι ψυχολόγοι πάλι από τη σκοπιά τους παρουσιάζουν μια δυσάρεστη θεωρία: Μια αγχωτική παιδική ηλικία (λόγω χωρισμού των γονέων ή άλλων οικογενειακών δυσλειτουργιών) προδιαθέτει το γυναικείο σώμα για πρόωρη ικανότητα αναπαραγωγής. Όποια πάντως και αν είναι η αιτία, τα νεαρά κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη και υφίστανται αλλαγές στον εγκέφαλό τους που δεν μπορούν να τις διαχειριστούν από τόσο νωρίς. Επίσης δημιουργείται μια μεγάλη απόσταση από τα συνομήλικά τους αγόρια, τα οποία ακολουθούν τη συνηθισμένη εξέλιξη της παιδικής ηλικίας. Το χειρότερο όμως είναι ότι, ενώ δείχνουν γυναίκες (και οι άλλοι επίσης τις αντιμετωπίζουν ως γυναίκες), μέσα τους αισθάνονται ακόμα παιδιά και αυτό τους δημιουργεί απίστευτη ψυχολογική και σωματική σύγχυση.

Οδηγίες για γονείς

Πέρα από την προσοχή που πρέπει εύλογα να δείχνουν οι γονείς σε θέματα διατροφής (αλλά και ανατροφής) των παιδιών τους, ίσως είναι καλό να λάβουν υπόψη τους την τετριμμένη συμβουλή της ενδοκρινολόγου – παιδιάτρου Louise Greenspan: Να παρέχουν ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον στα παιδιά τους, δηλαδή να ασχολούνται μαζί τους όσο περισσότερο μπορούν, ώστε να έχουν πραγματικά τον έλεγχο.

Γενικότερα οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να επικεντρωθούν στη σωματική και συναισθηματική υγεία των θυγατέρων τους σε αυτή την ευαίσθητη φάση της ζωής τους.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ