Ποιος είναι ο… τρομερός γαλάζιος δράκος των ωκεανών;

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Πού γεννήθηκε ο Καραγκιόζης;

Κακάσχημος, καμπούρης, ξυπόλητος, μόνιμα φτωχός αλλά και σαρκαστής των πάντων, που σοφίζεται χίλια τεχνάσματα για να τα βολέψει στη ζωή. Και τα καταφέρνει μια χαρά - παρότι...

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα γυαλιά ηλίου;

Έχουν τα γυαλιά ηλίου... ημερομηνία λήξης; Ναι, λένε Βραζιλιάνοι επιστήμονες από το Sao Carlos School of Engineering. Κι αυτό διότι η προστατευτική τους δράση...

Πόσα ποτάμια έχει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα μπορεί να καταλαμβάνει μικρή έκταση στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά διαθέτει από όλα τα φυσικά καλούδια. Ανάμεσα σ΄ αυτά και πολλά ποτάμια, που διασχίζουν κοιλάδες...

Θα μπορούσε να είναι χριστουγεννιάτικο στολίδι, σε βαθύ μπλε του κοβαλτίου πασπαλισμένο με ασημόσκονη. Όμως στην πραγματικότητα είναι ο… φοβερός και τρομερός Γλαύκος, ο γαλάζιος δράκος των ωκεανών με μήκος μόλις τρία εκατοστά!

Μικρός αλλά εντυπωσιακός

Ο… πολύς Glaucus atlanticus είναι ένα μικρό θαλάσσιο μαλάκιο που ζει στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, της Αυστραλίας και της Μοζαμβίκης, αλλά ενίοτε πλέει και σε ευρωπαϊκά ύδατα. Όταν βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας, επιπλέει ανάποδα χάρη σε έναν σάκο που βρίσκεται στο στομάχι του.

Εντυπωσιακός σε εμφάνιση, μοιάζει σαν να έχει μόλις βγει μέσα από έναν φανταστικό υδάτινο κόσμο. Από το κωνικό πεπλατυσμένο του σώμα με τις σκούρες μπλε και ασημένιες ρίγες φυτρώνουν ακτινωτά έξι περίεργα “κλαδιά” με πριονωτές άκρες.

Ο Γλαύκος στην ελληνική μυθολογία

Ίσως υπάρχει λόγος που το παράξενο μαλάκιο βαπτίστηκε με το όνομα του θαλάσσιου δαίμονα Γλαύκου. Στην ελληνική μυθολογία ο Γλαύκος ήταν η προσωποποίηση του γαλάζιου κύματος, που αντανακλά το γλαυκό (θαλασσί) χρώμα του ουρανού. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τον Οβίδιο, αρχικά ήταν ένας φτωχός ψαράς που όμως έγινε αθάνατος όταν έφαγε ένα μαγικό βότανο, το οποίο – όπως είχε παρατηρήσει – ξαναζωντάνευε τα ψάρια. Στη συνέχεια οι θεοί των θαλασσών τον μεταμόρφωσαν δίνοντάς του ουρά ψαριού, φαρδείς ώμους και πράσινα γένια.

Ο μύθος θέλει τον Γλαύκο μελαγχολικό, καταδικασμένο να περιπλανιέται για πάντα στις παραλίες, με την κοιλιά σκεπασμένη με όστρακα και φύκια προφητεύοντας τη δυστυχία. Θεωρούνταν προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων στις μανιασμένες καταιγίδες.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook