PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού βρίσκεται η Μάλτα;

Στον χάρτη φαίνεται να είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης, ωστόσο είναι λίγο πιο ψηλά από τη δική μας Γαύδο, που είναι όντως το τελείωμα της ηπείρου μας...

Από πού μας έρχονται τα χελιδόνια; Και γιατί τα περιμένουμε πώς και πώς;

Από παλιά οι άνθρωποι είχαν συνδυάσει την άφιξη των χελιδονιών με την άνοιξη. Αυτό ίσως να αρκούσε για να καταλάβουμε γιατί μας είναι τόσο αγαπητά. Δεν είναι όμως...

Πού οφείλονται οι κοιλιακές κράμπες και πώς περνάνε;

Οι κράμπες μπορεί να προέλθουν από καταστάσεις που επηρεάζουν όργανα της κοιλιάς, αλλά δεν εντοπίζονται οπωσδήποτε στην κοιλιακή χώρα, ακόμη και στην περίπτωση που το άτομο έχει την αίσθηση ότι εκεί...

Πού μπορεί να συναντήσεις δράκαινα και τι να προσέξεις;

Μπορεί να κρύβεται στον ρηχό αμμώδη βυθό παραμονεύοντας για μικρόψαρα και γαριδούλες και εσύ να κολυμπάς ανυποψίαστος/η ακριβώς από πάνω της. Καθώς έχει το χρώμα της άμμου, είναι καλά καμουφλαριμένη, οπότε αν βρίσκεται στην περιοχή και την πατήσεις κατά λάθος, μάλλον την… πάτησες! Γιατί η δράκαινα είναι ένα ψάρι με δηλητηριώδη αγκάθια, που προκαλούν επώδυνο τσίμπημα. Έτσι είναι καλό είναι να ξέρεις τι να κάνεις, αν συναντηθείτε… την κακιά στιγμή.

Το φαρμακερό μαύρο αγκάθι

Όταν ένα ψάρι μας αντιληφθεί, παίρνει δρόμο ταχέως. Όμως η δράκαινα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού αντιδρά πιο νωχελικά, γι΄ αυτό και υπάρχει πιθανότητα να μην προλάβει να εξαφανιστεί καθώς πλησιάζεις. Αν μάλιστα είσαι και ψαράς, έχε τον νου σου μήπως πέσει στα δίχτυα (ή τα αγκίστρια) σου: Μπορεί καθώς την ξεψαρίζεις, να γυρίσει σε έναν ύστατο σπασμό (τινάζεται πολύ δυνατά) και να σου μπήξει τα αγκάθια της στο χέρι σου. Ακόμα και η απλή επαφή με τα αγκάθια της, όταν πια είναι ψόφια, προκαλεί πόνο και πρήξιμο.

Η δράκαινα είναι οπλισμένη με κάμποσα αγκάθια στο πτερύγιο της ράχης της, επάνω από τα βράγχια και τα μάτια της. Το μεγαλύτερο αγκάθι της είναι μαύρο με πολλές μύτες και βρίσκεται διπλωμένο πίσω από το κεφάλι της. Όταν θέλει να αμυνθεί, αυτό ανοίγει σαν βεντάλια. Η αγκάθινη αυτή πανοπλία συνδέεται με αδένες που εκκρίνουν ισχυρό δηλητήριο, το οποίο είναι αρκετό σε ποσότητα, πολύ δραστικό και μπορεί να προκαλέσει δυνατό πόνο, κοκκίνισμα, πρήξιμο, μούδιασμα ή τοπική παράλυση. Σε κάποιες περιπτώσεις επιδρά στο νευρικό σύστημα ή φέρνει εμετό, υψηλό πυρετό, λιποθυμία και αλλεργικό σοκ, ανάλογα με το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου που έχει δηλητηριαστεί, καθώς και το σημείο του τρυπήματος. Ο πόνος διαχέεται και μπορεί να φτάσει π.χ. από την πατούσα ως την αρχή του μηρού. Η κορύφωσή του μπορεί να έρθει ως και μισή ώρα μετά το τσίμπημα.

Πρώτες βοήθειες, αν την πατήσεις

Σε περίπτωση τσιμπήματος από τα αγκάθια της δράκαινας είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια. Το δηλητήριό της εξουδετερώνεται σε υψηλή θερμοκρασία (50 βαθμούς Κελσίου). Οι πρώτες βοήθειες απαιτούν να βάλεις το σημείο που τραυματίστηκε μέσα σε λεκάνη με ζεστό – τουλάχιστον 40 βαθμούς – καθαρό νερό και κάποιο απολυμαντικό (πράσινο σαπούνι, οξυζενέ), μέχρι ο πόνος να αρχίσει να υποχωρεί.

Το ζεστό νερό θα βοηθήσει επίσης τα τυχόν σφηνωμένα αγκάθια να αφαιρεθούν ευκολότερα. Ακόμα μια πρόχειρη λύση είναι να πλησιάσεις την καύτρα ενός τσιγάρου όσο πιο κοντά μπορείς στην πληγή, για να ανεβάσεις τοπικά τη θερμοκρασία.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ