Από πότε οι κατσαρίδες ζουν ανάμεσά μας (και μας τρομοκρατούν);

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι κατσαρίδες ζουν (και κάνουν τις βόλτες τους) στον πλανήτη Γη εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια! Κατά τους επιστήμονες, πολύ πριν τον κατοικήσει ο άνθρωπος.

Πρόκειται για έναν πραγματικά αρχαίο οργανισμό με εκπληκτικές ικανότητες επιβίωσης και προσαρμογής.

Οι κατσαρίδες επέζησαν από τις εποχές των παγετώνων, τον διαχωρισμό των ηπείρων και τις πτώσεις αστεροειδών και φαίνεται να βγαίνουν αλώβητες από μια πυρηνική καταστροφή.

Οκτώ πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζεις για τις κατσαρίδες

Μπορούν να αντέξουν πολλές ώρες χωρίς οξυγόνο, ενενήντα μέρες χωρίς φαγητό και σαράντα μέρες χωρίς νερό.

Είναι παμφάγες.

Και τα επτά άκρα τους μπορούν να “ξαναφυτρώσουν”. Το κεφάλι μπορεί να μείνει ζωντανό χωρίς σώμα για δώδεκα ώρες και το σώμα έως και σαράντα μέρες.

Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων στον κόσμο. Στη Ευρώπη αναφέρονται 150 είδη, ενώ στην Ελλάδα μόνο 20. Τα περισσότερα είδη ζουν στο έδαφος, στα οργανικά κατάλοιπα, υπάρχουν όμως και είδη στο φύλλωμα χαμηλών φυτών όπως και δενδρόβια είδη. Επίσης αναφέρονται είδη που ζουν στο νερό και άλλα τα οποία αντέχουν τις συνθήκες της ερήμου.

Είναι νυχτόβιες, αλλά μερικές φορές κυκλοφορούν και την ημέρα.

Ακολουθούν κατά πόδας τους ανθρώπους ακόμη και στο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εγκατασταθεί στο Διαστημικό σταθμό MIR. Το 2007 μια κατσαρίδα ονόματι Ελπίδα έγινε το πρώτο γήινο ζώο που συνέλαβε και γέννησε στο διάστημα (33 απογόνους στο διαστημικό σκάφος Photon).

Παρά τις φήμες, είναι πιο καθαρές από τους ανθρώπους, ενώ συνήθως δεν είναι φορείς κάποιας ασθένειας. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε για να τις εξολοθρεύσουμε έχουν αποδειχτεί πιο επικίνδυνα για εμάς απ΄ ό,τι οι κατσαρίδες. Μάλιστα οι κατσαρίδες έχουν αποδειχτεί χρήσιμες για τους ανθρώπους καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της δυσπεψίας, του τετάνου, της ανικανότητας και της ωτίτιδας.

Έρευνα του 2010 έδειξε ότι ο εγκέφαλος της κατσαρίδας έχει αντιβιοτικές ιδιότητες με ικανότητα να εξολοθρεύει έως και το 90% των ανθεκτικών βακτηρίων.

Πληροφορίες από: biodiversitygr.org

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Μοίρασε το Άρθρο :

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πόσο ψηλά πετούν τα αεροπλάνα;

Τα αεροπλάνα πετούν πολύ ψηλά: στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους: Πρώτος και κυριότερος είναι ότι σε αυτό το υψόμετρο γίνεται οικονομία...

Τι σημαίνει Αλληλούια;

Το Αλληλούια δεν είναι απλώς μια λέξη. Είναι ένας μονολεκτικός δοξολογικός ύμνος προς τον Θεό, ο οποίος επαναλαμβάνεται σε όλες τις ιερές Ακολουθίες. Στην ουσία πρόκειται για εξελληνισμένη φράση...

Γιατί τα σαλιγκάρια βγαίνουν μετά τη βροχή;

Είναι γνωστό ότι τα σαλιγκάρια εμφανίζονται μετά από βροχή. Βέβαια δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της βροχής, απλώς εμείς τα βλέπουμε μετά, αφού...

Ποιοι είναι οι Α΄ βαθμού συγγενείς μας;

Η ύπαρξη συγγένειας και ο βαθμός της παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά νομικά ζητήματα, καθώς με βάση αυτά ο νόμος ορίζει κωλύματα (π.χ. γάμου) και παραχωρεί δικαιώματα (π.χ. κληρονομικά)...