Πώς θα κρεμάσεις τα κάδρα σωστά για να ομορφύνεις τους τοίχους του σπιτιού σου;

Πολλές φορές δεν αρκεί να διαθέτεις ένα όμορφο στολίδι για τον τοίχο σου (πίνακα ζωγραφικής, φωτογραφία, αφίσα, κάδρο γενικώς). Θα πρέπει να γνωρίζεις το πού και το πώς θα το τοποθετήσεις, ώστε να ομορφύνει τον χώρο. Όταν μάλιστα θέλεις να κρεμάσεις περισσότερα από ένα κάδρα, υπάρχουν απλοί κανόνες που μετατρέπουν τη σπαζοκεφαλιά της κατάλληλης θέσης σε ευχάριστο παιχνίδι διακόσμησης (χωρίς φυσικά να αποκλείεται και ο αυτοσχεδιασμός):

1. Το καλύτερο ύψος για να κρεμάσεις ένα κάδρο είναι εκείνο που βάζει το κέντρο της εικόνας του στο μέσο ύψος των ματιών, δηλαδή περίπου 1,60 μ. από το πάτωμα. Η πιο συνηθισμένη τάση είναι να τα κρεμάμε ψηλότερα από όσο πρέπει.

2. Απόφυγε να κρεμάσεις έναν πολύ μικρό πίνακα σε έναν μεγάλο άδειο τοίχο. Καλύτερα να τον τοποθετήσεις ανάμεσα σε δύο παράθυρα ή δύο έπιπλα. Αντίθετα, μια μεγάλη κορνίζα μπορεί άνετα να καλύψει ένα μικρό κομμάτι τοίχου.

3. Η αρμονία των χρωμάτων: Ο κανόνας που προέχει είναι τα χρώματα του πίνακα ή της φωτογραφίας να είναι αρμονικά με τις αποχρώσεις του δωματίου.

4. Επάνω από έπιπλα: Αν ένας πίνακας πρέπει να τοποθετηθεί επάνω από ένα έπιπλο (καναπέ, μπουφέ, τραπέζι, γραφείο, συρταριέρα, σεκρετέρ κλπ.), θα πρέπει να είναι κεντραρισμένος σε σχέση με αυτό το έπιπλο. Αν επάνω σε αυτό το έπιπλο υπάρχουν διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα, θα πρέπει να βρίσκονται σε θέσεις τέτοιες που να μην κρύβουν μέρος του πίνακα και επιπλέον να διατηρούν την οπτική ισορροπία.

5. Κάδρα σε οριζόντια διάταξη: Η κλασική πρόταση είναι το κέντρο των κάδρων να βρίσκεται σε μια οριζόντια γραμμή (ανεξάρτητα από το μέγεθός τους). Μια άλλη ισορροπημένη διάταξη είναι να ευθυγραμμίζονται οι επάνω ή οι κάτω πλευρές των κορνιζών.

6. Κάδρα σε κάθετη διάταξη: Θα πρέπει το κέντρο τους να βρίσκεται στοιχισμένο σε μια κάθετη γραμμή. Αλλιώς, καλό είναι να ευθυγραμμίζονται οι αριστερές ή οι δεξιές πλευρές των κορνιζών.

7. Διορθώνοντας τη γεωμετρία: Πίνακες τοποθετημένοι σε οριζόντια σειρά είναι ιδανικοί για να μακρύνουν οπτικά ένα δωμάτιο, ενώ σε κάθετη σειρά χαρίζουν ύψος στον χώρο.

8. Πολλά μικρά κάδρα: Αν έχεις πολλά καδράκια ίδιου μεγέθους ή με παρεμφερές θέμα, μπορείς να δημιουργήσεις διάφορες συνθέσεις, όπου κάθε κάδρο καλό θα είναι να απέχει από το διπλανό του περίπου 10 εκατοστά. Οι συνθέσεις αυτές μπορούν να σχηματίζουν τριάδα σε ευθεία γραμμή (οριζόντια ή κάθετα), τετράγωνο (με 4 κάδρα) ή ορθογώνιο παραλληλόγραμμο (με 6 κάδρα).

9. Η συμμετρία των πολλών: Αν η σύνθεση περιλαμβάνει πολλά κάδρα σε διαφορετικά μεγέθη, φρόντισε να υπάρχει συμμετρία είτε ως προς τον οριζόντιο είτε ως προς τον κάθετο άξονα είτε και ως προς τους δύο ταυτόχρονα. Μια άλλη λύση είναι να κρεμαστούν τα κάδρα κατά τρόπο, ώστε όλα μαζί να σχηματίζουν ένα τετράγωνο, τρίγωνο, ορθογώνιο ή οβάλ σχήμα.

Μερικές ιδέες

Πρακτικές συμβουλές

Από πρακτικής άποψης τα κάδρα δεν θα πρέπει να κρεμαστούν σε τοίχο που βρίσκεται απέναντι από παράθυρο, γιατί, αν λούζονται με ηλιακό φως, είναι βέβαιο ότι θα ξεθωριάσουν τα χρώματά τους. Επίσης, αν θέλεις να τα αναδείξεις φωτίζοντάς τα, φρόντισε το φωτιστικό σου να διαθέτει λάμπα πυρακτώσεως (παλαιού τύπου), γιατί οι λάμπες αλογόνου θα φθείρουν τα χρώματα, ενώ οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας θα τα αλλοιώσουν.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Δες Κι Αυτά

Πώς θα φτιάξεις εύκολα λουλούδια οριγκάμι;

Θέλεις να αποκτήσεις επιδεξιότητα στα χέρια καθαρίζοντας ταυτόχρονα το σπίτι από παλιά περιοδικά; Να η ευκαιρία να κάνεις την πρώτη σου γνωριμία με τις ιαπωνικές κατασκευές από χαρτί, τα γνωστά οριγκάμι. Αυτό που χρειάζεται...

Πώς θα διαλέξεις το σωστό τραπεζομάντιλο για κάθε τραπέζι;

Το τραπεζομάντιλο, αν είναι όμορφο, μπορεί να επηρεάσει θετικά ακόμα και το πιο απλό...

Πώς θα διαλέξεις το κατάλληλο φόντο για ένα κάδρο;

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το ιδανικό κάδρο πρέπει να προσελκύει την προσοχή στο θέμα προβάλλοντάς το με τον...

Δημοφιλή

Πώς θα δέσεις τις κουρτίνες σου με πρωτότυπο τρόπο;

Αν δεν θέλεις να καταφύγεις σε κάτι κλασικό, υπάρχει μια ωραία, πρωτότυπη και φτηνή λύση για να δένεις τις κουρτίνες σου: Αγόρασε δύο μεγάλα...

Πώς θα φτιάξεις ένα μοναδικό κεφαλάρι για το κρεβάτι σου;

Αν το κρεβάτι σου δεν διαθέτει κεφαλάρι, υπάρχουν φθηνές, γρήγορες λύσεις και αρκετές δυνατότητες για να φτιάξεις αυτό που σου αρέσει. Δες μερικές ιδέες...

Ποιο χρώμα είναι ιδανικό για κάθε δωμάτιο του σπιτιού;

Kάθε δωμάτιο του σπιτιού θέλει το χρώμα του. Διάβασε ποιο ταιριάζει πού και γιατί, όχι μόνο για να ανανεώσεις και να ομορφύνεις το σπίτι, αλλά και για να πάρεις τα μέγιστα αποτελέσματα από την ενέργεια...

Πώς θα διαλέξεις σωστά τις κουρτίνες σου;

Κουρτίνα δεν είναι απλώς ένα ύφασμα που κρέμεται αλλά ένα σύνολο το οποίο περιγράφεται με λέξεις όπως σύστημα ανάρτησης, συνδυασμός υφασμάτων, τρόπος ραφής, σούρωμα...

Τι είναι το Slow design;

Ένα αντικείμενο Slow design είναι απλό στη σχεδίαση, χρήσιμο και οικολογικό. Είναι κατασκευασμένο με παραδοσιακές τεχνικές και ανακυκλώσιμα υλικά που δεν...