Πώς θα κρεμάσεις τα κάδρα σωστά για να ομορφύνεις τους τοίχους του σπιτιού σου;

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Πότε χρησιμοποιούμε το Ενωτικό;

Ενωτικό είναι η μικρή οριζόντια γραμμή (-) που τοποθετείται για να δείξει ότι δύο τμήματα μιας λέξης ή και δύο ολόκληρες λέξεις ενώνονται και αποτελούν...

Πόσο σοβαρά απειλούν την υγεία μας τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Σήμερα είμαστε στην αρχή μιας αλυσίδας συνεπειών, οι οποίες προβλέπεται να εκτυλιχτούν σε βάθος χρόνου συμπαρασύροντας όλα τα μέλη του ανθρώπινου...

Τι σημαίνει στην κυριολεξία η λέξη Μπαγάσας; Αν την χρησιμοποιείς, πρέπει να ξέρεις…

Κατεργαράκος, επιτήδειος, κάποιος που πετυχαίνει αυτό που θέλει με πονηρό τρόπο. Αλλά και παλιάνθρωπος, απατεώνας, διεφθαρμένος, αναξιόπιστος. Αυτό...

Πολλές φορές δεν αρκεί να διαθέτεις ένα όμορφο στολίδι για τον τοίχο σου (πίνακα ζωγραφικής, φωτογραφία, αφίσα, κάδρο γενικώς). Θα πρέπει να γνωρίζεις το πού και το πώς θα το τοποθετήσεις, ώστε να ομορφύνει τον χώρο. Όταν μάλιστα θέλεις να κρεμάσεις περισσότερα από ένα κάδρα, υπάρχουν απλοί κανόνες που μετατρέπουν τη σπαζοκεφαλιά της κατάλληλης θέσης σε ευχάριστο παιχνίδι διακόσμησης (χωρίς φυσικά να αποκλείεται και ο αυτοσχεδιασμός):

1. Το καλύτερο ύψος για να κρεμάσεις ένα κάδρο είναι εκείνο που βάζει το κέντρο της εικόνας του στο μέσο ύψος των ματιών, δηλαδή περίπου 1,60 μ. από το πάτωμα. Η πιο συνηθισμένη τάση είναι να τα κρεμάμε ψηλότερα από όσο πρέπει.

2. Απόφυγε να κρεμάσεις έναν πολύ μικρό πίνακα σε έναν μεγάλο άδειο τοίχο. Καλύτερα να τον τοποθετήσεις ανάμεσα σε δύο παράθυρα ή δύο έπιπλα. Αντίθετα, μια μεγάλη κορνίζα μπορεί άνετα να καλύψει ένα μικρό κομμάτι τοίχου.

3. Η αρμονία των χρωμάτων: Ο κανόνας που προέχει είναι τα χρώματα του πίνακα ή της φωτογραφίας να είναι αρμονικά με τις αποχρώσεις του δωματίου.

4. Επάνω από έπιπλα: Αν ένας πίνακας πρέπει να τοποθετηθεί επάνω από ένα έπιπλο (καναπέ, μπουφέ, τραπέζι, γραφείο, συρταριέρα, σεκρετέρ κλπ.), θα πρέπει να είναι κεντραρισμένος σε σχέση με αυτό το έπιπλο. Αν επάνω σε αυτό το έπιπλο υπάρχουν διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα, θα πρέπει να βρίσκονται σε θέσεις τέτοιες που να μην κρύβουν μέρος του πίνακα και επιπλέον να διατηρούν την οπτική ισορροπία.

5. Κάδρα σε οριζόντια διάταξη: Η κλασική πρόταση είναι το κέντρο των κάδρων να βρίσκεται σε μια οριζόντια γραμμή (ανεξάρτητα από το μέγεθός τους). Μια άλλη ισορροπημένη διάταξη είναι να ευθυγραμμίζονται οι επάνω ή οι κάτω πλευρές των κορνιζών.

6. Κάδρα σε κάθετη διάταξη: Θα πρέπει το κέντρο τους να βρίσκεται στοιχισμένο σε μια κάθετη γραμμή. Αλλιώς, καλό είναι να ευθυγραμμίζονται οι αριστερές ή οι δεξιές πλευρές των κορνιζών.

7. Διορθώνοντας τη γεωμετρία: Πίνακες τοποθετημένοι σε οριζόντια σειρά είναι ιδανικοί για να μακρύνουν οπτικά ένα δωμάτιο, ενώ σε κάθετη σειρά χαρίζουν ύψος στον χώρο.

8. Πολλά μικρά κάδρα: Αν έχεις πολλά καδράκια ίδιου μεγέθους ή με παρεμφερές θέμα, μπορείς να δημιουργήσεις διάφορες συνθέσεις, όπου κάθε κάδρο καλό θα είναι να απέχει από το διπλανό του περίπου 10 εκατοστά. Οι συνθέσεις αυτές μπορούν να σχηματίζουν τριάδα σε ευθεία γραμμή (οριζόντια ή κάθετα), τετράγωνο (με 4 κάδρα) ή ορθογώνιο παραλληλόγραμμο (με 6 κάδρα).

9. Η συμμετρία των πολλών: Αν η σύνθεση περιλαμβάνει πολλά κάδρα σε διαφορετικά μεγέθη, φρόντισε να υπάρχει συμμετρία είτε ως προς τον οριζόντιο είτε ως προς τον κάθετο άξονα είτε και ως προς τους δύο ταυτόχρονα. Μια άλλη λύση είναι να κρεμαστούν τα κάδρα κατά τρόπο, ώστε όλα μαζί να σχηματίζουν ένα τετράγωνο, τρίγωνο, ορθογώνιο ή οβάλ σχήμα.

Μερικές ιδέες

Πρακτικές συμβουλές

Από πρακτικής άποψης τα κάδρα δεν θα πρέπει να κρεμαστούν σε τοίχο που βρίσκεται απέναντι από παράθυρο, γιατί, αν λούζονται με ηλιακό φως, είναι βέβαιο ότι θα ξεθωριάσουν τα χρώματά τους. Επίσης, αν θέλεις να τα αναδείξεις φωτίζοντάς τα, φρόντισε το φωτιστικό σου να διαθέτει λάμπα πυρακτώσεως (παλαιού τύπου), γιατί οι λάμπες αλογόνου θα φθείρουν τα χρώματα, ενώ οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας θα τα αλλοιώσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πότε δεν πρέπει να μετράς την πίεσή σου;

Σήμερα οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι μας ένα πιεσόμετρο. Είναι ένα εργαλείο, το οποίο σε μια δύσκολη κατάσταση μπορεί να αποβεί...

Πού βρίσκονται τα Νησιά του Σολομώντα και τι παράξενο συμβαίνει εκεί;

Οι αυτόχθονες διηγούνται ότι βλέπουν ιπτάμενα αντικείμενα που μοιάζουν με σαλάχια, τα οποία πετούν χαμηλά και αθόρυβα, προσγειώνονται κοντά...

Πόσες είναι οι Ήπειροι; Τέσσερις, έξι, επτά; Εξαρτάται από το πού ζεις…

Παγκοσμίως επικρατούν 5 μοντέλα διαχωρισμού των ηπείρων, σύμφωνα με διαφορετικές τεκτονικές, γεωγραφικές, γεωπολιτισμικές και ιστορικές...

Γιατί όταν είμαστε χάλια, μας… κλαίνε οι ρέγγες;

Όταν είμαστε πολύ χάλια, μας… κλαίνε ακόμα και οι ρέγγες. Έτσι συνηθίζουμε να λέμε. Γιατί όμως μας λυπούνται συγκεκριμένα οι ρέγγες;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ