Πότε μας τσιμπούν τα κουνούπια;

Τα κουνούπια εμφανίζονται πάντοτε από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο, για να κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Συνήθως γευματίζουν με νέκταρ λουλουδιών και ώριμα ή σαπισμένα φρούτα, όμως οι θηλυκές έχουν την απαίτηση να τραφούν και με το αίμα μας (για να πάρουν τις πρωτεΐνες του και να κάνουν τα αυγά τους). Μέσα σε 90 δευτερόλεπτα μπορούν να ρουφήξουν τόσο αίμα όσο 2-3 φορές το βάρος τους – και είναι και μακρόβιες σε σχέση με τα αρσενικά (τα αρσενικά ζουν έως μια εβδομάδα, τα θηλυκά έως έναν μήνα).

Όμως, για να νικήσεις τον εχθρό, πρέπει να ξέρεις τις συνήθειες και τις αδυναμίες του – όπως πότε του αρέσει να βγαίνει για… αφαίμαξη, ποιες καιρικές συνθήκες τον βολεύουν στις πτήσεις του και πότε είναι ευάλωτος. Δες λοιπόν τις πληροφορίες που δίνουν οι ειδικοί του προγράμματος LIFE CONOPS (www.conops.gr), οι οποίοι παρακολουθούν την κινητικότητα των κουνουπιών σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Ο συγκεκριμένος φορέας εκδίδει μάλιστα και Δείκτη (δελτίο πρόγνωσης) Δραστηριότητας Κουνουπιών σύμφωνα με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, για να ξέρουμε πότε κινδυνεύουμε περισσότερο να μας τσιμπήσουν.

Ο καιρός που αγαπούν τα κουνούπια

Η ιδανική θερμοκρασία για να πετάξουν τα κουνούπια είναι 20 – 25 βαθμοί Κελσίου, επομένως αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα βγαίνουν για κυνήγι τα καλοκαιρινά βράδια.

Η (σχετική) υγρασία που λατρεύουν είναι σε επίπεδο 60% και πάνω, ενώ ο ευνοϊκός γι΄ αυτά άνεμος δεν θα πρέπει να φυσά με ένταση μεγαλύτερη των 4 μποφόρ. Βέβαια, όπως έχει αποδειχτεί, οι πτέρυγες των… ψωμωμένων κουνουπιών μπορούν να αντέξουν ακόμα και τον ανεμιστήρα.

Προκειμένου να ολοκληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο, χρειάζονται νερό για να εναποθέσουν τα αυγά τους (οι νύμφες των κουνουπιών είναι υδρόβιες). Γι΄ αυτό αναπτύσσονται θαυμάσια σε έλη και γενικώς όπου υπάρχουν στάσιμα νερά – ακόμα και στο πιατάκι μιας γλάστρας, σε ανθοδοχεία και σπιτικά σιντριβάνια.

Γιατί εξολοθρεύονται πιο εύκολα τα ξημερώματα

Όταν οι θηλυκές έχουν φάει καλά και έχουν γεμίσει την κοιλιά τους, λόγω του αυξημένου βάρους τους (το αίμα μας τους πέφτει βαρύ στο στομάχι και χρειάζονται τουλάχιστον 45 λεπτά για να το χωνέψουν) πετούν με πολύ μικρότερη ταχύτητα. Τότε λοιπόν είναι πιο εύκολος στόχος.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ