Ποια ανακυκλώσιμα υλικά δεν μπαίνουν στον κάδο ανακύκλωσης;

Η ανακύκλωση είναι πλέον για όλους μας μια καθημερινή συνήθεια. Είμαστε σίγουροι όμως ότι συμβάλλουμε σ΄ αυτήν με τον σωστό τρόπο; Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι στους ειδικούς μπλε κάδους πρέπει να πετάμε αλουμινένιες, τσίγκινες, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες, αλλά ίσως δεν γνωρίζουμε πως, όταν αυτά τα υλικά είναι φθαρμένα, ταλαιπωρημένα και βρόμικα, δεν πρέπει να τα ρίχνουμε στον κάδο ανακύκλωσης…

Δες ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά που τελικά προορίζονται για τους κοινούς κάδους απορριμάτων:

Τα σπασμένα γυαλιά. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι, αν σπάσει ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι, δεν το πετάμε στους μπλε κάδους αλλά στους κοινούς.

Κουτιά από πίτσα – συσκευασίες έτοιμου φαγητού. Τα κουτιά της πίτσας είναι από χαρτόνι, οπότε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι ανακυκλώσιμα. Όταν όμως τα πετάμε είναι γεμάτα λάδια και λίπη. Μάλιστα, όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα καθαρίσουμε, αυτό δε γίνεται ολοκληρωτικά, καθώς πάντα μένουν υπολείμματα, ενώ και το ίδιο το χαρτόνι μοιάζει να έχει «ποτίσει». Επομένως, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού (διαμορφώνεται μια λερωμένη μάζα). Το ίδιο ισχύει και για τις χάρτινες συσκευασίες έτοιμου φαγητού.

Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως δεν ανακυκλώνονται. Επίσης υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται στους μπλε κάδους ή στο κέντρο διαλογής της ανακύκλωσης δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομμάτια που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών, ο οποίος δυσχεραίνει την ανακύκλωση.

Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που κάνει την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρο.

Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν είναι καθαρά.

Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ. Δεν πρέπει όμως να πετιούνται στον μπλε κάδο, γιατί η ανακύκλωσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά και μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.

Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά. σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια περιέχουν πολλές προσμίξεις καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται.

Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.

Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος.

Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμιξης των δύο υλικών. Για να μη δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.

Τηλεκάρτες. Δε θεωρούνται συσκευασίες γι΄ αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους. Άλλωστε το κόστος ανακύκλωσής τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής, οπότε η μόνη λύση είναι η επαναχρησιμοποίησή τους (π.χ. διακοσμητικά υλικά και παιχνίδια).

Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν τα πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρουν την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

Να μην ξεχνάς:

Να διαχωρίζεις καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.

Να αδειάζεις εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένεις.

Να διπλώνεις / συμπιέζεις τα χαρτοκιβώτια.

Να μην πετάς στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά να τα ρίχνεις χύμα.

Να μην πετάς ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Να κλείνεις τους κάδους, για να προστατεύσεις τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

* Πληροφορίες: www.ekpizo.gr – www.herrco.gr

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ