Φελλός: Ποιες είναι οι πιο πρωτότυπες χρήσεις του;

Ο φελλός αποτελεί ένα φυσικό θαύμα. Όπως έχουν δείξει τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι φελλοί σφραγίζουν πάσης φύσεως δοχεία, αμφορείς και μπουκάλια εδώ και τουλάχιστον 2.500 χρόνια έχοντας μια εξαιρετική ιδιότητα: δεν σαπίζουν. Ήδη το 3.000 π.Χ. εξυπηρετούσαν τους ψαράδες σε Αίγυπτο, Κίνα, Περσία και Βαβυλώνα, ενώ οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τους χρησιμοποιούσαν το 400 π.Χ. για να φτιάξουν γυναικεία υποδήματα, πλωτήρες, πώματα για βαρέλια και ως υλικό για σκεπές σπιτιών.

Προερχόμενος από τον εξωτερικό φλοιό των πολύτιμων μεσογειακών δέντρων που ονομάζονται φελλοδρύες (φελλοφόρες βελανιδιές), ο φελλός μνημονεύεται με θαυμασμό στη βοτανική πραγματεία του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Θεόφραστου. Ο λόγος; Ο φιλόσοφος εκτίμησε ότι η ικανότητα που έχει το συγκεκριμένο δέντρο να ανανεώνει τον φλοιό του αμέσως μετά το “γδύσιμο” το οποίο υφίσταται για τη συγκομιδή του φελλού, αποτελεί ένα φυσικό θαύμα.

Πάντως, οι φελλοδρύες λατρεύονταν από τους αρχαίους Έλληνες ως σύμβολα ελευθερίας και τιμής.

Ο φελλός είναι μόδα

Η ζήτηση του πανάλαφρου φελλού ως οικολογικό, φυσικό υλικό αντοχής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές αντικειμένων καθημερινής χρήσης (όπως καρέκλες, τραπέζια, φωτιστικά, θήκες κινητών τηλεφώνων, σουπλά, σουβέρ) αλλά και μόδας (παπούτσια, τσάντες, ζώνες, ρούχα).

Πρωτότυπα αντικείμενα από φελλό – όπως τα μποτίνια της φωτογραφίας – μπορείς να βρεις στο fellos.gr

Εκτός των άλλων, ο φελλός έχει εισβάλει στην εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού με τη μορφή δαπέδων και τοίχων, αφού είναι έξοχο ηχομονωτικό, ελαστικό, στεγανό, άοσμο και υγιεινό υλικό με εξαιρετική ανθεκτικότητα, σχεδόν άφθαρτο. Όμως έχει και άλλες χρήσιμες εφαρμογές στο σπίτι, ως υλικό πρώτων βοηθειών:

Πέντε χρήσεις του φελλού που ίσως δεν είχες σκεφτεί

Για ασφάλεια στην κουζίνα: Μην πετάς τους φελλούς από τα μπουκάλια του κρασιού. Θα σου χρησιμεύσουν για μεγαλύτερη προστασία στην κουζίνα, όταν κινείσαι ανάμεσα σε κοφτερά μαχαίρια: Θα τους καρφώσεις στη μύτη κάθε μαχαιριού και έτσι θα έχεις περισσότερη ασφάλεια από τυχόν κοψίματα την ώρα που ψάχνεις να βρεις ένα μαχαίρι μέσα στο συρτάρι.

Ως… έτερον ήμισυ ενός σκουλαρικιού: Αν έχασες την ασφάλεια από το αγαπημένο σου σκουλαρίκι και θέλεις επειγόντως να το φορέσεις, κόψε ένα λεπτό κομματάκι φελλού και τοποθέτησέ το πίσω από το αυτί σου. Μόλις περάσεις το σκουλαρίκι, σπρώξε την ακίδα του να καρφωθεί στον φελλό.

Ως προστατευτικό τοίχων, επίπλων και δαπέδων: Διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα, όπως τα κεραμικά, έχουν την… κακή συνήθεια να χαράζουν την επιφάνεια των επίπλων όπου ακουμπούν. Για να μην ξαναγρατζουνίσει λοιπόν το κεραμικό βάζο το καλό σου τραπέζι, κόψε και κόλλησε στη βάση του ένα κομμάτι από λεπτό, επίπεδο φύλλο φελλού.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις για ένα έπιπλο ή μια κορνίζα που ακουμπάει και φθείρει έναν τοίχο: Κόλλησε ένα μικρό κομμάτι από το ίδιο, λεπτό φύλλο φελλού πίσω από την κορνίζα (θα τη σταθεροποιήσει κιόλας) ή στο σημείο του επίπλου που ακουμπάει τον τοίχο.

Επίσης μπορείς να κολλήσεις μικρά κομμάτια κάτω από τα πόδια των καθισμάτων, για να πάψουν να κάνουν εκείνο τον εκνευριστικό ήχο όταν σέρνονται στο δάπεδο.

Για να… ξαποστάσουν οι καρφίτσες: Ράβεις και δεν έχεις το χρήσιμο μαξιλαράκι στο οποίο καρφώνουμε τις καρφίτσες για να μην τις χάσουμε; Χρησιμοποίησε πρόχειρα έναν φελλό μπουκαλιού για να τις καρφώσεις.

Ως στοπ στον σιδηρόδρομο της κουρτίνας: Αν έχασες την ασφάλεια (το στοπ) του σιδηρόδρομου, κόψε ένα μικρό κομμάτι φελλού από ένα πώμα μπουκαλιού και σπρώξε το να μπει μέσα στον σιδηρόδρομο και να τον σφραγίσει.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Απορείς;

Δες Κι Αυτά