Πόσο ακίνδυνη είναι η χρυσόσκονη;

Η χρυσόσκονη ή ασημόσκονη (glitter) είναι συνώνυμη της γιορτινής λάμψης. Τη βρίσκουμε απλωμένη επάνω στα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πασπαλισμένη σε διάφορα αντικείμενα που γυαλίζουν προκλητικά, σε ρούχα, ακόμα και μέσα σε καλλυντικά (σκιές ματιών, βερνίκια νυχιών, κραγιόν) και ζελέ μαλλιών – προορισμένα για γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίζουν. Είναι εντυπωσιακή και λάμπει, είναι όμως και ασφαλής;

Περιέχει τοξικά υλικά

Η χρυσόσκονη είναι φτιαγμένη από μικροσκοπικά επίπεδα κομμάτια χαρτιού, γυαλιού ή πλαστικού (με επιφάνεια 1,3 έως 160 τετραγωνικά χιλιοστά) βαμμένα σε διάφορα μεταλλικά χρώματα, που αντανακλούν το φως. Αποτελεί εφεύρεση ενός Αμερικανού εκτροφέα βοοειδών και μηχανικού, ο οποίος το ευτυχές έτος 1934 βρήκε τον τρόπο να ψιλοκόψει το πλαστικό για να φτιάξει το λεγόμενο glitter, ώστε να δώσει νέα αίγλη και λάμψη στην αμερικανική ζωή. Όμως η σύγχρονη χρυσόσκονη (παράγεται σε 20.000 ποικιλίες) περιέχει επίσης τοξικά ανακλαστικά υλικά, όπως αλουμίνιο, διοξείδιο τιτανίου, οξείδιο του σιδήρου κ.ά.

Θεωρείται μη τοξική για να την αγγίζεις, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο αν την καταπιείς ή την εισπνεύσεις. Επομένως χρειάζεται προσοχή, κυρίως από τα παιδιά, που είναι καλό να τη χρησιμοποιούν υπό την επίβλεψη κάποιου ενηλίκου.

Προσοχή στα μάτια

Τα κομματάκια της χρυσόσκονης που ρίχνουμε ή κολλάμε επάνω σε διακοσμητικά αντικείμενα είναι πιο χοντροκομμένα και πιο κοφτερά στις άκρες τους από εκείνα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Κατά συνέπεια, αν μπουν στο μάτι, υπάρχει η πιθανότητα να το βλάψουν.

Στα καλλυντικά η χρυσόσκονη αποτελείται συνήθως από μικρότερα, στρογγυλοποιημένα κομμάτια, τα οποία κρίνονται ακίνδυνα από τις βιομηχανίες που τα παράγουν. Ωστόσο μην παραλείψεις να διαβάσεις την ετικέτα του καλλυντικού, για να σιγουρευτείς ότι το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια γύρω από τα μάτια.

Λάμψη από την αρχαιότητα

Πάντως η μαγική χρυσόσκονη φαίνεται να ικανοποιεί μια πανάρχαια ανθρώπινη ανάγκη για περισσότερη λάμψη. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές ότι οι αρχαίοι λαοί χρησιμοποιούσαν καλλυντικά που περιείχαν σκόνη από ιριδίζοντα κελύφη σκαθαριών και λαμπερούς ημιπολύτιμους λίθους (αιματίτη, μαλαχίτη), ενώ δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν καλλιτέχνες ζωγράφιζαν μέσα σε σπηλιές στολίζοντας τα έργα τους με λαμπερές νιφάδες μαρμαρυγία.

Περισσότερα Άρθρα