Γιατί πολλοί άνθρωποι είναι θλιμμένοι τα Χριστούγεννα;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γιορτή, χαρά, δώρα, οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, διασκέδαση. Αυτά είναι τα Χριστούγεννα για όλους; Όχι βέβαια. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, τα οποία τις γιορτινές μέρες τους δημιουργούν επιπλέον μελαγχολία και απογοήτευση. Η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon μάς εξηγεί για ποιο λόγο η θλίψη κάνει την επίσκεψή της αυτόν τον καιρό σαν… κακός Αϊ-Βασίλης και πώς θα τη διώξουμε.

“Τα Χριστούγεννα πάντα προβάλλονται ως μια περίοδος συνυφασμένη με συναισθήματα όπως η χαρά και ο ενθουσιασμός. Από παιδιά μαθαίνουμε να περιμένουμε αυτές τις μέρες συγκεκριμένα πράγματα όπως δώρα, γιορτινό κλίμα, χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, διασκέδαση. Σύμφωνα όμως με παγκόσμιες στατιστικές, τα συναισθήματα θλίψης την περίοδο των Χριστουγέννων φαίνεται να εντείνονται αντί να μειώνονται. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι:

Οικογενειακά προβλήματα και διαμάχες. Τα Χριστούγεννα οι οικογενειακές εντάσεις γίνονται πιο αισθητές: Πολλοί από εμάς θέλουν να βρεθούν με όλη την οικογένεια, αλλά συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, ενώ άλλοι το βρίσκουν δύσκολο να συνυπάρξουν με συγγενείς από τους οποίους έχουν αποξενωθεί ή με τους οποίους έχουν τεταμένες σχέσεις.

Οικονομικές δυσκολίες. Τα Χριστούγεννα τα έξοδα αυξάνονται και – ειδικά στις μέρες μας, με την οικονομική κρίση – είναι πιθανό πολλές οικογένειες να μη διαθέτουν τα χρήματα για αγορά δώρων ή για να γιορτάσουν με τον τρόπο που θα ήθελαν. Πέρα από αυτό, τα έξοδα για φαγητό και ποτό είναι περισσότερα απ΄ ό,τι συνήθως και πολλοί μπορεί να χρειαστεί να χρεωθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματα που απαιτούνται.

Απουσία αγαπημένων προσώπων. Αυτή την περίοδο επανέρχεται πιο έντονα στην επιφάνεια η απουσία αγαπημένων προσώπων – λόγω πένθους, χωρισμών ή άλλων καταστάσεων. Έτσι μπορεί να βιωθούν συναισθήματα μοναξιάς ή απογοήτευσης.

Όπως και να ΄χει, ο βασικότερος λόγος για τη χριστουγεννιάτικη μελαγχολία είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Από μικρή ηλικία αρχίζουμε να δημιουργούμε προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα. Έχουμε στο μυαλό μας εικόνες για την τέλεια γιορτινή ατμόσφαιρα με την οικογένεια και τους φίλους, τα πάρτι, τα πλούσια γεύματα και τα δώρα. Στην ουσία όμως οι εικόνες αυτές δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα μπορεί να μην είναι τόσο αψεγάδιαστη όσο νομίζουμε ότι θα έπρεπε να είναι, αλλά εάν συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι τόσο ικανοποιητικό και συγκρινόμαστε με εικόνες τελειότητας, τότε η απογοήτευση και η θλίψη μας θα μεγαλώνει.

Για να αντιμετωπίσεις τη θλίψη των Χριστουγέννων:

Προσπάθησε να αποβάλεις το στερεότυπο της τελειότητας των Χριστουγέννων και ξέχασε “πώς θα έπρεπε να είναι”. Επικεντρώσου στο παρόν και προσπάθησε να απολαύσεις τις στιγμές.

Απόφυγε να δίνεις προσοχή σε αυτό που δεν έχεις στη ζωή και σκέψου όλα αυτά που έχεις και για τα οποία μπορείς να νιώσεις ευγνωμοσύνη.

Θέσε όρια στα χρήματα που μπορείς να ξοδέψεις αυτά τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να προλάβεις επιπρόσθετο άγχος και οικονομική απογοήτευση, όταν οι γιορτές τελειώσουν.

Προσπάθησε να βιώσεις το πνεύμα των Χριστουγέννων προσφέροντας εθελοντικά (όχι απαραίτητα μέσω χρημάτων) σε ανθρώπους ή οργανισμούς που χρειάζονται τη βοήθειά σου.

Εάν έχεις χάσει κάποιον και αυτά είναι τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς αυτόν, άφησε τον εαυτό σου να πενθήσει φυσιολογικά και να βιώσει τα συναισθήματα. Οι γιορτές δεν θα είναι ίδιες όπως πέρυσι και αυτό είναι κάτι που αρχικά ίσως είναι δύσκολο να αποδεχτείς. Δοκίμασε να αρχίσεις καινούριες δραστηριότητες, για να αναπτερώσεις το ηθικό σου.

Εάν όμως η θλίψη σου είναι εξαιρετικά έντονη, έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για δραστηριότητες που πριν θεωρούσες ευχάριστες, έχει επηρεαστεί ο ύπνος και η όρεξή σου και γενικά θεωρείς ότι η διάθεσή σου σε αποτρέπει από το να λειτουργήσεις φυσιολογικά στην καθημερινότητά σου, τότε θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξέρεις ποιο φυτό είναι το γκι ή το μπερδεύεις με το ου;

Μήπως μπερδεύεις κι εσύ τα χριστουγεννιάτικα φυτά; Διότι οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι το γκι είναι αυτό με τους κόκκινους καρπούς. Όμως το γκι (με το ελληνικό όνομα ιξός) έχει σαρκώδη μικρά φύλλα και μικρούς σφαιρικούς...

Πώς ξεπερνιέται η μοναξιά;

Ως ένα βαθμό η μοναξιά είναι μια φυσιολογική κατάσταση, μέρος της διαδικασίας ωρίμανσής μας. Μένουμε μόνοι για πρώτη φορά ως βρέφη αλλά και κατά τη διάρκεια της ζωής μας, καθώς...

Πού ανταλλάσσουν άντρες και γυναίκες τυχερά φιλιά τα Χριστούγεννα;

Όταν ένας άντρας και μια γυναίκα βρεθούν κάτω από ένα κλωνάρι γκι, τότε το χριστουγεννιάτικο έθιμο λέει πως πρέπει να φιληθούν για να έχουν καλή (ερωτική) τύχη. Γιατί υπάρχει αυτή η παράδοση; Η απάντηση βρίσκεται στην...

Πότε εμφανίστηκε η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα;

Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, σχεδιάστηκε τo 1843 από τον καλλιτέχνη John Callcott Horsley κατόπιν παραγγελίας...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς η… μακάβρια Μακαρωνία μεταλλάχτηκε σε γιορτινό Μελομακάρονο;

Το μελομακάρονο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μάλιστα θεωρείται το πιο "υγιεινό" γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς...

Πού κάνουν τις σκανδαλιές τους κάθε Χριστούγεννα οι… καλικάντζαροι Άι Βασίληδες;

Ο καθένας έχει το δικό του όνομα και χαρακτήρα και είναι όλοι τους παιδιά ενός ζεύγους ανθρωπόμορφων πλασμάτων που εμφανίστηκαν τον 13ο αιώνα...

Πού στολίστηκε το πρώτο ελληνικό χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Στην Ελλάδα το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό βασιλιά Όθωνα, το 1833. Αρχικά ένα έλατο στολίστηκε στα βασιλικά ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία άλλο ένα στην Αθήνα, όπου...

Πού τριγυρνούν οι Μωμόγεροι τις μέρες των Χριστουγέννων;

Πρόκειται για ένα λαϊκό δρώμενο, το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνια σε διάφορες πόλεις και χωριά (κυρίως της βόρειας Ελλάδας) όπου κατοικούν Πόντιοι. Λαϊκοί θίασοι δίνουν...

Γιατί δεν θέλουμε μαύρα στολίδια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας;

Τα Χριστούγεννα είναι αγάπη, χαρά, αστραφτερά χρώματα, χρυσόσκονη, αρώματα και γεύσεις από μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Δες είναι ούτε σκοτεινά ούτε...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!