Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στην καταπολέμηση των ιώσεων;

Ο ρόλος της βιταμίνης C στην ενίσχυση του οργανισμού είναι γνωστός και διακεκριμένος – πρόκειται άλλωστε για τη βιταμίνη που έχει χαρακτηριστεί ασπίδα του ανοσοποιητικού.

Αυτό που είναι πολύ λιγότερο γνωστό είναι η δυνητική συμβολή μιας άλλης βιταμίνης, που έως και πριν από λίγα χρόνια δεν είχε συνδεθεί ούτε στο ελάχιστο με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Πρόκειται για τη βιταμίνη D, που ενώ παραδοσιακά θεωρούνταν εφόδιο κατά της οστεοπόρωσης, της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος και ευεργετική στο μηχανισμό της όρασης, πλέον συνδέεται ευθέως με την καταπολέμηση των ιώσεων.

Μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως η βρογχίτιδα.

Σε μία έρευνα που αφορούσε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα έτος. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.

Επίσης μια μελέτη του 2017 κατέδειξε ότι η πρόσληψη 800IU (διεθνών μονάδων) βιταμίνης D την ημέρα μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστική ίωση κατά 50%!

Δεδομένου λοιπόν ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός εξοπλισμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό από κάποιον που παρουσιάζει έλλειψη.

Επιπλέον, οι ερευνητές τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο λόγος που το καλοκαίρι μειώνονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό οι ιώσεις δεν είναι μόνο ότι λόγω καιρικών συνθηκών είναι πολύ λιγότερο ανθεκτικοί εκτός σώματος. Είναι και λόγω της αύξησης της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα, η οποία ως γνωστόν λέγεται και “βιταμίνη του ήλιου, καθότι παράγεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα (10 με 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, αρκούν ώστε το σώμα μας να παράγει 10.000 με 20.000 IU).

Τον χειμώνα η βιταμίνη D είναι δυσεύρετη με φυσικό τρόπο, καθώς περιέχεται σε λίγες τροφές (κυρίως σε λιπαρά ψάρια, στον κρόκο του αυγού και στα μανιτάρια), αλλά η χορήγηση της είναι πλέον μια απλοποιημένη διαδικασία αφού διατίθεται σε δισκία, κάψουλες, σταγόνες και σπρέι με πολύ καλά αποτελέσματα. Η τελευταία μορφή χορήγησης είναι και η πιο αποτελεσματική, γιατί έχει τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση.

Τελικά, η βιταμίνη D, πέρα από ισχυρός σύμμαχος στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, θεωρείται πια ότι βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διάφορες μορφές καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψυχιατρικές νόσοι, υπέρταση και άλλες ασθένειες.

Το είδαμε στο: logodiatrofis.gr

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ