Πού προσφέρουν τη… νοστιμιά τους τα βρεφικά κακάκια;

Οι επιστήμονες έχουν συχνά… λαμπρές ιδέες, όταν αποφασίζουν να βελτιώσουν ένα τρόφιμο. Η τελευταία έμπνευση που είχαν ήταν να χρησιμοποιήσουν το δύσοσμο περιεχόμενο της μωρουδιακής πάνας, προκειμένου να κάνουν – προς το παρόν πειραματικά – τα λουκάνικα πιο νόστιμα αλλά και πιο υγιεινά (!). Όπως ισχυρίζονται, τα βακτήρια των βρεφικών περιττωμάτων μπορούν να παίξουν τον (υγιεινό) ρόλο των προβιοτικών που χρησιμοποιούνται στα γιαούρτια!

Πικάντικη… ζύμωση

Η χρήση των βακτηρίων δεν είναι καινούργια τεχνική στην παραγωγή τροφίμων. Το κρασί, η μπίρα και άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως επίσης τα τυριά και το ψωμί, βασίζονται στη ζύμωση που προκαλούν κάποια (φιλικά προς τον άνθρωπο) βακτήρια. Με βακτηριακή ζύμωση φτιάχνονται ακόμη το σαλάμι και το πεπερόνι – το έντονο κόκκινο χρώμα τους, η λαστιχωτή υφή τους και η χαρακτηριστική πικάντικη γεύση τους οφείλονται στα βακτήρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με Ισπανούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Τροφίμων και Αγροτικής Έρευνας της Καταλονίας, οι ζυμώσεις που γίνονται στα σαλάμια και τα λουκάνικα μπορούν κάλλιστα να προκύψουν από ωφέλιμα προβιοτικά βακτήρια, τα οποία ενισχύουν την υγεία (όπως στα γιαούρτια). Μάλιστα μια καλή πηγή ζωντανών προβιοτικών είναι τα ανθρώπινα κόπρανα, εξηγούν!

Όπως αναφέρει το Livescience, για να το αποδείξουν, συγκέντρωσαν δείγματα κοπράνων από υγιή βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών, από όπου απομόνωσαν πολύτιμα προβιοτικά (Lactobacillus και Bifidobacterium). Στη συνέχεια τα χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν (δοκιμαστικά) παραδοσιακά χοιρινά λουκάνικα, τα οποία έδωσαν σε επαγγελματίες γευσιγνώστες να δοκιμάσουν. Και αυτοί τα βρήκαν νοστιμότατα!

Εμείς (ευτυχώς) σιτάρι…

Πάντως και στην Ελλάδα το προσπαθούμε αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η δική μας ερευνητική ομάδα Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας και Μοριακής Βιοτεχνολογίας του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με την ομάδα Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, κατόρθωσε το 2013 να κάνει το ίδιο πράγμα, δηλαδή να φτιάξει πειραματικά χωριάτικα λουκάνικα ζυμωμένα με προβιοτικά παίρνοντας τα βακτήρια από κόκκους σιταριού. Σαφώς και ακούγεται καλύτερο από τις λερωμένες πάνες των μωρών…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι είναι ο Μόσχος που κάνει τα αρώματα να… μοσχομυρίζουν;

Προτιμάς ένα άρωμα που να διαρκεί, να γοητεύει και να σε κάνει να μοσχομυρίζεις; Αν θέλεις να κυριολεκτήσεις, το πιο κατάλληλο...

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Ποια είναι η δυσεύρετη βρομερή ουσία που μπαίνει σε πανάκριβα αρώματα;

Το αηδιαστικό απόβλητο αναφέρεται συνήθως ως "νότες κεχριμπαριού" και αποτελεί το πιο ακριβό και περιζήτητο αρωματικό υλικό εδώ και χιλιετίες. Πρόκειται για το Ambergris, γκρίζο κεχριμπάρι ή αλλιώς αμπέρι. Ωστόσο, ο μοριακός...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού τρώνε σαλάτα με τσούχτρες;

Εμείς εδώ ούτε να τις βλέπουμε δεν θέλουμε - πόσο μάλλον να τις νιώθουμε πάνω στο δέρμα μας. Ωστόσο σε αρκετές χώρες της Ανατολής οι κάτοικοι καλοδέχονται...

Ποια χέρια είναι πιο βρόμικα, τα γυναικεία ή τα αντρικά;

Τα ανθρώπινα χέρια βρίθουν βακτηρίων. Λογικό, αφού καθημερινά έρχονται σε επαφή με ένα σωρό βρόμικα αντικείμενα. Είναι όμως περίεργο το γεγονός ότι στα...

Ποια αηδιαστική συνταγή μαγειρικής κατέχει ρεκόρ Γκίνες;

Τι μπορεί να κάνει κάποιος με μια ολόκληρη καμήλα μετρίου μεγέθους, ένα μεγάλο πρόβατο, 20 κοτόπουλα, 10 κιλά ψάρια, 60 αυγά και 12 κιλά ρύζι; Ένα...

Πού… κολυμπάει η ψαρόκολλα και την πίνουμε εν αγνοία μας;

Aποξηραμένη κύστη ψαριών - η λεγόμενη ψαρόκολλα - χρησιμοποιείται χρόνια τώρα για το φιλτράρισμα ποτών ευρείας κατανάλωσης, με σκοπό να τα κάνει πιο...