Τι να κάνεις για να κερδίζεις τον σεβασμό με το σπαθί σου;

-

Είναι λογικό να αποζητάς τον σεβασμό από τον περίγυρό σου, τους συναδέλφους σου, την οικογένειά σου. Δεν μπορείς όμως να τον επιβάλλεις, πρέπει να τον κερδίζεις κάθε φορά με το σπαθί σου. Για να το πετύχεις αυτό, χρειάζονται τρία πράγματα: Να είσαι «σπαθί» στις συναλλαγές και τη συμπεριφορά σου, να έχεις αυτοσεβασμό και να προσπαθείς συνέχεια να βελτιώνεσαι. Και αυτό συμβαίνει όταν:

Δείχνεις με σαφήνεια ποια είναι τα όρια που δεν πρέπει οι άλλοι να υπερβούν και παραμένεις αμετακίνητος/η από αυτά, χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στην αξιοπρέπεια.

Αρνείσαι κατηγορηματικά κάθε διαπραγμάτευση σε θέματα αξιών και ελέγχεις τα συναισθήματά σου.

Εμπνέεις εμπιστοσύνη, επειδή διαθέτεις αξιοπιστία.

Είσαι αυθεντικός/ή: Δίνεις τη διαβεβαίωση ότι η εικόνα που παρουσιάζεις στους άλλους είναι το αληθινό σου πρόσωπο και πως ό,τι κάνεις είναι από καρδιάς.

Φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονται, δηλαδή με τον ανάλογο σεβασμό.

Αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου, αντίθετα με τα τρέχοντα κοινωνικά ήθη που ενθαρρύνουν την ευθυνοφοβία και μας υποδεικνύουν να κατηγορούμε τους άλλους για ό,τι μας συμβαίνει.

Αφήνεις τους άλλους να εκφραστούν και αποφεύγεις να τους μειώνεις.

Μαθαίνεις κάτι καινούργιο από τον κάθε άνθρωπο, χωρίς να βιάζεσαι να τον απορρίψεις.

Επαινείς συνετά, χωρίς κολακείες.

Διαθέτεις μια στοιχειώδη ταπεινότητα και δεν αποζητάς τον έπαινο.

Συνεννοείσαι με ευχέρεια, χωρίς να δυσκολεύεις τους άλλους να σε κατανοήσουν. Όταν μιλάς, η φωνή σου είναι ήρεμη, σταθερή και όχι οξεία και επιθετική.

Διαχειρίζεσαι αγχωτικές καταστάσεις με ψυχραιμία.

Αποφεύγεις να μιλάς ακατάπαυστα για θέματα ήσσονος σημασίας, να ασχολείσαι διαρκώς με τις αποτυχίες των άλλων ανθρώπων και να μεμψιμοιρείς

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook