Πού να αποφεύγεις να πηγαίνεις φορώντας άρωμα;

Αν θέλεις πραγματικά να ευχαριστηθείς τις γεύσεις, την επόμενη φορά που θα πας σε ταβέρνα καλύτερα να μην φοράς το αγαπημένο σου άρωμα, ούτε να βάλεις στο πρόσωπό σου αρωματισμένη καλλυντική κρέμα. Γιατί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα έντονα αρώματα μειώνουν τη γευστική ικανότητα και επηρεάζουν την τέρψη του ουρανίσκου. Η αιτία βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, της μύτης και του στόματος.

Γευόμαστε μυρίζοντας

Η όσφρηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γεύση, αφού το 80-90% της γεύσης το αισθανόμαστε μυρίζοντας, αναλύουν οι επιστήμονες του Science Illustrated. Με τη μάσηση απελευθερώνονται από τα τρόφιμα αρωματικές ουσίες, οι οποίες εξατμίζονται και ανεβαίνουν στη μύτη μέσω της διόδου που ενώνει τη στοματική με τη ρινική κοιλότητα.

Από την άλλη μεριά, ο εγκέφαλος λαμβάνει σήματα στο κέντρο γεύσης, τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα, εκλαμβάνοντας ως πιο σημαντικά εκείνα που προέρχονται από τη μύτη.

Θυμήσου κάτι απλό: Σε ένα κρυολόγημα (ιδιαίτερα όταν έχουμε συνάχι), μπορεί να χάσουμε τελείως τη γεύση μας, διότι φράσσεται η δίοδος μεταξύ μύτης και στόματος.

Μην μπερδεύεις τις μυρωδιές

Κατ΄ επέκταση, ίσως δεν είναι καλή ιδέα να απολαύσεις τη μακαρονάδα σου σε ένα εστιατόριο στο οποίο κυριαρχεί η μυρωδιά της μαγειρεμένης σουπιάς ή την ψαρόσουπά σου μέσα στην τσίκνα της ψησταριάς με τα παϊδάκια. Και σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να διαλέξεις τραπέζι μακριά από τη συσκευή που διακριτικά εκτοξεύει αρωματικό χώρου στην αίθουσα.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ