Τι θαυματουργό κάνουν από κοινού ροδάκινα και δαμάσκηνα;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Είναι και τα δύο λαχταριστά καλοκαιρινά φρούτα με μοναδική γεύση. Οι επιστήμονες όμως μας βεβαιώνουν ότι έχουν και κάτι άλλο κοινό: Σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, των καρδιοαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη, όχι μόνο επειδή αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή με λίγες θερμίδες αλλά και για έναν άλλο, πολύ σημαντικό λόγο, που τα κάνει μοναδικά.

Φρουτοθεραπεία αντί για χημειοθεραπεία;

Σύμφωνα με ερευνητές του εργαστηρίου AgriLife Research του Τέξας, καρκινικά κύτταρα του μαστού – ακόμα και τα πιο επιθετικά – εξολοθρεύτηκαν μετά από θεραπεία με εκχυλίσματα ροδάκινου και δαμάσκηνου. Οι επιστήμονες θεώρησαν τη θεραπεία ως πολλά υποσχόμενη, αφού τα υγιή κύτταρα έμειναν ανέπαφα. Αντίθετα, όπως εξήγησαν, η χημειοθεραπεία σκοτώνει – μαζί με τα καρκινικά – και υγιή κύτταρα.

Κατά την εκτίμηση της ερευνητικής ομάδας, δύο φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στο ροδάκινο και στο δαμάσκηνο είναι υπεύθυνες για την αντικαρκινική δράση των εύγευστων φρούτων. Οι ενώσεις αυτές συναντώνται πολύ συχνά στα φρούτα, όμως στους δύο συγκεκριμένους καρπούς βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όσο για τις φαινόλες, είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, ελαφρώς όξινες, οι οποίες σχετίζονται με το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση του φρούτου.

Φρούτα – εξολοθρευτές ασθενειών

Η παραπάνω έρευνα όμως είχε και συνέχεια. Ο Χιλιανός Dr Luis Cisneros-Zevallos, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών στο πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος συμμετείχε και στην προηγούμενη μελέτη, επανήλθε δριμύτερος. Με μια νέα έρευνα απέδειξε ότι οι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια (προφανώς και στους δικούς μας γιαρμάδες), καθώς και στα δαμάσκηνα μπορούν να καταπολεμήσουν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή τα σοβαρά προβλήματα υγείας (διαβήτης, φλεγμονές) που προέρχονται από την παχυσαρκία. Όπως επίσης μπορούν να μειώσουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL), η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Φρουτοσαλάτα – βόμβα

Με άλλα λόγια, τα πεντανόστιμα φρούτα μπορούν να μας προστατεύσουν από όλες τις συνιστώσες της παχυσαρκίας (συν τον καρκίνο). Κατά τους ερευνητές, διαθέτουν μια μοναδική ιδιότητα: Οι φαινόλες τους ανοίγουν πόλεμο ταυτόχρονα σε όλα τα μέτωπα των βλαβών που προξενεί στα κύτταρά μας η παχυσαρκία. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, φαίνεται το ένα φρούτο να συμπληρώνει τη δράση του άλλου, αφού περιέχουν μεν τις ίδιες φαινολικές ενώσεις αλλά σε διαφορετικές αναλογίες.

Τα πολύτιμα συστατικά τους:

Ροδάκινο: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, φυλλικό οξύ, βιταμίνες A, B, C, E, K και φυτικές ίνες. Θερμίδες (ενός μέτριου φρούτου): 58.

Δαμάσκηνο: Ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, βιταμίνες A, B, C, E, K και φυτικές ίνες. Θερμίδες (ενός μέτριου φρούτου): 30.

Νεκταρίνι: Ασβέστιο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, βιταμίνες A, B, C, E, K και φυτικές ίνες. Θερμίδες (ενός μέτριου φρούτου): 62.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

Θα το βρεις φρέσκο - η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο - στις λαϊκές και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Γιατί ο καρκίνος βαπτίστηκε με το όνομα του (αρχαίου) κάβουρα;

Ο πρώτος που ονόμασε τη συγκεκριμένη ασθένεια "καρκίνο" ήταν ο Ιπποκράτης. Ο Πατέρας της Ιατρικής χρησιμοποίησε τους όρους...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!