Χρειάζεται να διαθέτεις νοσηρή φαντασία για να υποψιαστείς τι είδους πράγματα πετάει ο Έλληνας στη θάλασσα. Για παράδειγμα, κάποιοι προκειμένου να ξεφορτωθούν τις παλιές ηλεκτρικές οικοσυσκευές τους, κάνουν το πιο απλό (!) που μπορούν να σκεφτούν: Τις φορτώνουν νύχτα σε φορτηγό και τις πετούν στη θάλασσα.
Κάπως έτσι ο βυθός γεμίζει σκουπίδια, η ποικιλία των οποίων αφήνει άφωνους όσους αγαπούν και σέβονται τη φύση.
Ραπτομηχανές, πλυντήρια και παγκάκια
Μπορεί να μην το πιστεύεις, ωστόσο στα βάθη των ακτών μας οι εθελοντές δύτες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Υδροναύτες, που από το 2010 καθαρίζουν τους ελληνικούς βυθούς, έχουν ανασύρει (ανάμεσα σε κιλά πλαστικών και αλουμινένιων κουτιών) τα εξής αντικείμενα: Καρότσια σούπερ μάρκετ γεμάτα με κάθε λογής σκουπίδια, πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικές κουζίνες (γενικά πλήρες σετ νοικοκυριού), ραπτομηχανές, γλάστρες, φοίνικες, καρέκλες, τμήματα αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, μπαταρίες, ελαστικά αυτοκινήτων, ποδήλατα, ακόμα και ολόκληρα παγκάκια!
Φωνή βυθού, οργή δυτών
Οι Υδροναύτες ονόμασαν τις δράσεις τους για την απορρύπανση της θάλασσας «Φωνή βυθού» και έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι ο κατάλογος με τα υποβρύχια σκουπίδια πραγματικά δεν έχει τελειωμό. Η κινητή έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας της οργάνωσης με τίτλο «Σιωπηλός κόσμος» έχει παρουσιάσει πολλές φορές τα αντικείμενα αυτά στο κοινό. Συμπτωματικά (;), τον ίδιο τίτλο είχε και το πρώτο ντοκιμαντέρ του Ζακ Ιβ Κουστό, το οποίο το 1956 ανέδειξε για πρώτη φορά την έγχρωμη μαγεία των βυθών.
Όσα πετάμε, θα τα φάμε…
Όπως επισημαίνουν οι Υδροναύτες, όλα όσα πετάμε στη θάλασσα μια μέρα θα καταλήξουν στο πιάτο μας και στο πιάτο των παιδιών μας. Το γεγονός ότι δεν τα βλέπουμε δε σημαίνει ότι δεν θα μας επιστραφούν κάποια στιγμή πίσω στα σπίτια μας. Θα φροντίσει η διατροφική αλυσίδα γι΄ αυτό…