Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο θαυμασμός σε μια σχέση;

Η πραγματική αγάπη απαιτεί κάποια μοναδικά συστατικά μέσα στη συνταγή της για να διαρκέσει. Ένα από αυτά είναι και ο θαυμασμός προς το ερωτικό ταίρι. Με κάποιες προϋποθέσεις όμως. Γιατί, εκτός από τον υγιή θαυμασμό, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το αίσθημα αυτό μπορεί να αποδειχτεί επιζήμιο, ειδικά αν είναι μονόπλευρο ή εμπεριέχει μπόλικη φαντασία.

Ο υγιής τρόπος να θαυμάζεις το ταίρι σου

Είναι αλήθεια ότι έρωτας χωρίς θαυμασμό και από τις δύο πλευρές δεν γίνεται. Σαφώς η σωματική έλξη παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο σε βαθύτερο επίπεδο κρύβεται ο θαυμασμός για μια ιδιαίτερη ποιότητα, την οποία ανακαλύπτεις ότι διαθέτει το αγαπημένο σου πρόσωπο. Μπορεί κάλλιστα να σε εντυπωσιάζει κάποιο στοιχείο της προσωπικότητάς του (π.χ. νοημοσύνη, θάρρος, καλοσύνη, δυναμισμός, καλλιτεχνία, διαίσθηση, κοινωνικότητα, αισιοδοξία, η ικανότητα να κάνει τους άλλους να γελούν). Ή ακόμα και οι επιδεξιότητές του, όπως ο τρόπος που διαχειρίζεται διάφορα πρακτικά ζητήματα και εφαρμογές.

Ασφαλώς δεν χρειάζεται να είναι κάποιος απόφοιτος του Χάρβαρντ ή κορυφαίο δείγμα επαγγελματία για να τον θαυμάσεις, υπάρχουν πολύ πιο απλά πράγματα να εκτιμήσεις σε έναν άνθρωπο. Είναι βέβαια φυσικό να μην λατρεύεις όλα τα κομμάτια της προσωπικότητάς του, αλλά οπωσδήποτε αγαπάς το σύνολο.

Οι αρρωστημένοι τρόποι

Όταν ο θαυμασμός μας κάνει να εθελοτυφλούμε: Πολλές φορές η υπερεκτίμηση του/της συντρόφου μας μας κάνει να τον/την ανεβάζουμε σε ένα βάθρο από όπου δυσκολευόμαστε να τον/την παρατηρήσουμε καλά. Έτσι ενδέχεται στην πορεία να απογοητευτούμε και να νιώσουμε προδομένοι, αν ο/η αγαπημένος/η μας φανεί κατώτερος/η της εικόνας που είχαμε πλάσει.

Όταν θαυμάζουμε το περιτύλιγμα: Αν όλα όσα προκαλούν τον θαυμασμό μας έχουν σχέση με πλάνες, εξωτερικές ενδείξεις χωρίς σταθερότητα, οι οποίες ενδέχεται και να ανατραπούν (πλούτος, μεγάλη επαγγελματική επιτυχία, υψηλή κοινωνική θέση, ευνοϊκό οικογενειακό περιβάλλον), τότε μάλλον δεν είμαστε σε καλό δρόμο. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα γύρισμα της τύχης μπορεί όλα αυτά να τα αλλάξει.

Όταν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος: Αν πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός/ή ώστε να μπορείς να σταθείς δίπλα σε έναν άνθρωπο άξιο θαυμασμού, βρίσκεσαι σε διαρκή θέση άμυνας, ένταση και ανασφάλεια. Κοινώς δεν είσαι ο εαυτός σου και δεν απολαμβάνεις τη σχέση σου.

Όταν ο θαυμασμός δεν έχει όρια και τα μυαλά… παίρνουν αέρα: Ναι μεν το να καμαρώνεις τον/την σύντροφό σου είναι πολύ ευνοϊκό για τον έρωτα, όμως όταν το λες ή το δείχνεις, φρόντιζε να μην χάνεις το μέτρο. Πού και πού πρέπει να γίνεται μια σαφής εξήγηση στον άλλο του τύπου «λατρεύω όλα σου τα χαρίσματα και περισσότερο από όλα π.χ την αισιοδοξία σου, αλλά ξέρω επίσης ότι δεν είσαι τέλειος/α», ώστε να βρίσκεται πάντα προσγειωμένος/η στην πραγματικότητα.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Δες κι αυτό

Περισσότερα Άρθρα

Δημοφιλή

Πόσες είναι οι Ήπειροι; Τέσσερις, έξι, επτά; Εξαρτάται από το πού ζεις…

Παγκοσμίως επικρατούν 5 μοντέλα διαχωρισμού των ηπείρων, σύμφωνα με διαφορετικές τεκτονικές, γεωγραφικές, γεωπολιτισμικές και ιστορικές...

Πόσα γραμμάρια είναι ένα Λίτρο;

Η μετατροπή ενός λίτρου σε γραμμάρια εξαρτάται από την πυκνότητα του υγρού ή του αερίου που θέλουμε να μετρήσουμε. Εκτός από το νερό, 1 λίτρο του οποίου ζυγίζει 1 κιλό,  η αντιστοιχία...

Πόσα (και ποια) νησιά είναι οι Κυκλάδες;

Μπορεί να κάνεις συχνά τις διακοπές σου στις Κυκλάδες, αλλά έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσα και ποια νησιά τις απαρτίζουν; Πριν από τις καλοκαιρινές...

Πόσα νησιά είναι τα Δωδεκάνησα; Πάντως, 12 δεν είναι…

Τα Δωδεκάνησα - αφού το λέει και το όνομά τους - είναι δώδεκα. Σωστά; Λάθος. Ούτε δώδεκα είναι ούτε αυτά που ξέρουμε σήμερα ως Δωδεκάνησα ήταν κάποτε…

Θέλεις να λύνεις τις Απορίες σου;

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και θα έχεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι